Marraskuu 2019 päivitys: passiivista tuloa 1 579 euroa


Kohokohdat viime kuulta:
  • Passiivinen tulo oli 1579 euroa
  • Perustin yrityksen sijoitustoiminnalleni
Uusille lukijoille: hei ja tervetuloa mukaan matkalleni taloudelliseen riippumattomuuteen!

Vaikka 1579 € kuussa on todella merkittävä summa, se ei vielä ihan riitä. Kuten olen aiemmin maininnut, vuosibudjettini on 26 477 €. Nettokuukausituloja tarvitaan siis 3 152 €, jotta pääomaverojen jälkeen jää tarvittava määrä. Ensimmäinen tavoite onkin päästä 3 000 € passiiviseen kuukausituloon, koska jostain asioista voi myös luopua.

Hetki on kuitenkin siis vielä matkaa.

Hypätäänpä tulojen lähteisiin ja katsotaan niitä hetken kuluttua vähän tarkemmin. Kuun tulot tulivat seuraavista lähteistä : 👇🏻

Passiivinen tulo IRR*
Bondora 384 € 14%
Swaper 228 € 13%
Lainaaja 163 € 11%
Mintos 157 € 13%
Envestio 141 € 21%
Crowdestor 111 € 18%
Robocash 119 € 13%
Kuetzal 93 € 21%
Osingot 83 € 1%
Grupeer 67 € 14%
Fastinvest 16 € 15%
Peerberry 10 € 11%
Viainvest 8 € 10%
Trine 0 € 6%
Agrikaab 0 € 34%**
Bulkestate 0 €
Crowdestate 0 €
Yhteensä 1,579 € 14%
* Sisäinen korkokanta tähän saakka ilman tulevia luottotappioita
** Agrikaab maksaa tuotot kvartaaleittain

Blogitulot eivät ole varsinaisesti passiivista, joten olen jättänyt ne pois. En suotta laskenut myöskään vuokratuloja (260 €) sillä lainan takaisinmaksu varastaa tuon kassavirran.

Olen siis 53% tavoitteesta, joka on hieman edellistä matalampi (1 892€ / 63%).

Tavoite: 1 579 € / 3 000 € passiivista tuloa
53 %


Sijoitettu pääoma kasvoi 8 424 eurolla


Ylläolevasta diagrammista näkee miten pääomat ovat liikkuneet kuun aikana. Positiiviset luvut ovat pääoman lisäyksiä sekä arvonnousua. Negatiiviset puolestaan pääoman vähenemistä, arvonlaskua sekä harvinaisissa tapauksissa luottotappioita.

Kokoknaisuudessaan pääoma kasvoi 8 424 €. Lisäsin merkittävästi Fastinvest-salkkuani, mutta osakkeet myös kasvattivat arvoaan.

1 579 € kuukausittaista passiivista tuloa tarkemmin:


Passiivinen tulo laski 1 892 eurosta 1 579 euroon. Ikävä kyllä tarvitsen 26 477 euroa vuosittain nykyisen elintasoni ylläpitoon, verojen jälkeen.

Käppyröissä on nyt myös sisäinen korkokanta laskettuna punaisella viivalla. Tuo on paras mittari korolle, mutta ei luonnollisesti osaa ottaa huomioon tulevia luottotappioita.

Alla jokainen lähde erikseen.

Bondora


Bondoran tilillä on edelleen 25 166 euroa, joista tuli 384 € (verrattuna edellisen kuun 474 euroon). Laskelmani näyttää Bondoran sisäiselle korkokannalle 29%, mutta tuo luku hieman kyllä epäilyttää. Jos laskisin pääomalle 10% alennuksen, tippuisi sisäinen korkokanta noin 20 prosenttiin. 20% alennuksella IRR putoaisi 11% paikkeille.

Vähennän Bondoran salkkua pikkuhiljaa ja tasapainotan sitä muiden alustojen kanssa. Bondora on todella pitkän tähtäimen sijoitus ja on tärkeää minun ymmärtää sen toiminta useiden vuosien yli.

Kirjoitin Bondorasta omat kokemukseni, kannattaa lukea!

Mintos


Ok kuukausi Mintoksessa. Korkoa tuli 157 € (vrt. 201 €) ja sisäinen korkokanta on erittäin tasainen 13%.

Mintos on hyvä kulmakivi salkulle, sillä markkinapaikka on niin suuri, että sen toivoisi kestävän hieman vastatuultakin. Olen tyytyväinen. Uusi Invest & Access helpottaa sijoittamista, mutta samalla madaltaa hieman korkoja.

Olen kirjoittanut Mintoksesta enemmän täällä.

Swaper


Swaperin portfolio pieneni 15 203 euroon ja korkoja tuli 228 €. Sisäinen korkokanta on todella tasainen 13%.

Koska salkkuni on yli 5 000 €, olen oikeutettu 2% lojaltibonuksiin, jotka ovat jo ylläolevassa mukana. Swaper toimii hyvin silloin kun lainoja on tarjolla.

Täytyy ajan kanssa kirjoittaa kunnon arvostelu Swaperista sillä alustassa on paljon tykättävää - kunhan lainoja on saatavilla. Ei ihme, että se on yksi suurimmista positioistani ja suosikeistani.

Swaperin cash drag on välillä ongelma ja lainavolyymit tuppaavat heilumaan.

Voit lukea enemmän pohdintojani Swaperista englanninkieliseltä blogiltani: Swaper review.

RoboCash


Olen sijoittanut RoboCashin 10 000 €. Sen enempää palvelu ei anna toistaiseksi sijoittaa.

Pääoma tippui viime kuusta 9 256 euroon lainojen saatavuuden vuoksi. Viime kuussa syntyi silti 119 € tuloja. Sisäinen korkokanta on noin 13%!

Kuten Swaper, RoboCash on siitä mukava, että rahat ovat kiinni lyhytaikaisissa lainoissa takaisinostotakuulla, joten fyffet saa pikaisestikin takaisin tilille. Robocashissa on hyvä siis odottaa osakemarkkinoilla avautuvia ostopaikkoja.

Kirjoittelin hiljan auki kokemukseni RoboCashista, kannattaa lukea!

Grupeer


Diggaan todella paljon Grupeerista.

Alustalla on nyt 6 036 € sijoitettuna. Viime kuussa korkoa tuli 67 € ja sisäinen korkokanta on jopa 14%!

Suurin osa Grupeer-sijoituksistani on 13 % korolla amortisoiduissa yrityslainoissa. Näitä harvempi yrityslainaaja tarjoaa tällaisilla koroilla ainakaan. Amortisointi parantaa likviditeettiä ja vähentää riskiä.

Grupee myös tarjoaa takaisinostotakuun lainoille. Ei hullumpaa!

Mikäli Grupeer kiinnostaa, luepa kirjoittamani kokemukset siitä. Viisi tähteä ⭐⭐⭐⭐⭐.

Envestio


Envestion salkku kasvoi takaisin 11 137 euroon ja sillä sai 141 € korkoa (165 €). Sisäinen korkokanta on huima mutta tasainen 21%!

Olen sijoittanut Envestion kautta muun muassa alumiinin tuotantoon, hedelmien vähittäiskauppaan, metallinkeräystoimintaan, puutavaraan sekä puupelletteihin. Kaikki lainat ovat vakuudellisia ja Envestio takaa lainan pääoman 90% asti.

Envestion haaste on, että se on liian suosittu 😁. Mikäli tohtii päästä Envestion sijoituksiin kiinni, täytyy rahat olla tilillä jo ennen sijoituskohdetta. Täytyy olla myös valmiina painamaan liipasinta heti kun kohde ilmestyy.

Tässä ei ehdi välttämättä aina kunnon due diligenceä tehdä, vaan joutuu luottamaan siihen, että Envestio on sen itse jo tehnyt. Kannattaa olla varovainen!

Jos tahdot kokeilla Envestion kautta sijoittamista suosittelen rekisteröitymään heti ja siirtämään rahat tilille jo etukäteen, muuten jäät rannalle. Jos rekisteröidyt kumppanuuslinkkini kautta saat myös 0.5% cashbackkia ensimmäisen 270 päivän aikana tehdyille sijoituksille!

Luethan kirjoittamani kokemukset Envestiosta!

Crowdestor


Yritysjoukkovelkakirjoissa on muutama erittäin mielenkiintoinen alusta, joista Crowdestor on ehdottomasti yksi.

Toistaiseksi olen sijoittanut Crowdestorissa neljään projektiin, yhteensä 10 586 €. Lainojen keskikorko on 19.35%. Riskiä siis riittää. Korkoa tuli 111 € ja sisäinen korkokanta on 18 prosenttia.

Crowdestorissa on myös buyback fund, josta mahdollisuuksien rajoissa korvataan sijoittajille epäonnistuneita projekteja.

Lue kokemukseni Crowdestorista.

Kuetzal


Aivan törkeän mielenkiintoinen alusta tämä hassun kuuloinen Kuetzal!

Olen sijoittanut 6 168 € Kuetzalissa. Viime kuussa korot nousivat 93 euroon. Sisäinen korkokanta on nyt uskomattomat 21%!

Päivitys: ikävä kyllä Kuetzal näyttää osoittautuvan huijaukseksi ja juuri kun olen lisännyt sijoituksiani, taisin menettää koko potin.

Agrikaab


Omistan kamelin (jep, se eläin 🐪) Somaliassa. Kameli maksoi 1 375 € ja siitä lypsettävä kamelinmaito myydään. Näistä voitoista kamelista saan 6%-8% osinkoa kvartaaleittain. Epätasaisesta maksusta johtuen käppyrä on hieman oudon näköinen. Sisäinen korkokanta on kuitenkin 29%!

Haluatko ostaa kamelin? Sellaisen saa todella näppärästi Agrikaabin verkkokaupasta, Luethan kokemuksistani Agrikaabista, jännittävä startup!

Trine


Ensimmäiset tulot Trinestä tulivat viime kuussa. Olen sijoittanut Trineen 1 000 € ja sisäinen korkokanta on nyt 5%. Tuolla tuhannella eurolla saan kompensoitua 38 tonnia hiilidioksidia, joten jos sillä saa mitään tuottoja, olen melko mielissäni. Uskoakseni tulen saamaan noin 7% tuoton, jos homma ei mene nurin.

Jos ympäristöystävällinen sijoittaminen kiinnostaa, lue ihmeessä kokemukseni Trinestä. Toinen mielenkiintoinen alusta on Sun Exchange.

Fast Invest


Fast Invest on ehkä simppelein vertaislaina-alusta, jonka olen nähnyt. Käyttöliittymä on selkeä, minkä vuoksi on helppo keskittyä olennaisempaan. Alustan lainoilla on takaisinostotakuut ja lainoja tarjotaan jopa 13% korolla.

Päätin kasvattaa sijoitetun pääoman 10 000 euroon. Sain viime kuussa 16 € korkoa, sisäisen korkokannan ollessa 15%.

Fast Investissa kiehtoo mutkattomuus. Katso tuota tasaista käyrää! Cash dragia ei nimeksikään ja lainat eivät ole mahdottoman pitkiä.

Peerberry


Peerberry on toinen itselleni uudehko sijoitusalusta, jota seuraan myös mielenkiinnolla.

Peerberryn pääoma on kasvanut nyt 1 045 euroon, jolle sain 10 € korkoa. PeerBerryn sisäinen korkokanta on 10%, mutta odotukset ovat vähintään 11 prosentissa.

Peerberryn lainat ovat takaisinostotaattuja. On mahdollista, että tasoitan vertaislainasalkkuani enemmänkin Peerberryyn, mutta ehkä en ihan vielä seuraavaksi.

Viainvest


Peerberryn kanssa erittäin samankaltaisella profiililla toimiva alusta on Viainvest.

1 033 euron sijoitetulle pääomalle sain 8 € korkoa. Sisäinen korkokanta Viainvestillä on Peerberryn tapaan 10%.

Hajautusta hakevalle Viainvest on harkittavissa oleva vaihtoehto: korko vaikuttaa tasaiselta eikä cash dragia ole ollut.

Lainaaja


Korot Lainaajasta tippuvat, silllä olen jo pitkään nostanut varojani alustasta.

Lainaajan korot tippuivat 272 eurosta 163 euroon. Sisäinen korkokanta on 13% ja kymmenyksen luottotappiovarauksellakin noin 11%. Kuukausittainen prosentuaalinen tulo annualisoituna on tämän alle, joten IRR tulee myös jatkamaan laskuaan.

Lainaaja on ajamassa alas kulutusluottotoimintaansa, joten muutamassa vuodessa tuolta ei tule enää tuloja lainkaan. Mielenkiinnolla seuraan, miten tehokkaasti perintäprosessi toimii.
Vaikka lainaajan portfolio on yli 3x Bondoran salkkuuni, on sen tuotot matalemmat.

🌤️ Sun Exchange

Hiljattain aloin sijottamaan alustalla nimeltä Sun Exchange, jossa voit ostaa aurinkokennoja Etelä-Afrikassa ja vuokrata eteenpäin esimerkiksi kouluille. Aurinkokennot ovat myös tehokas tapa kompensoida hiilidioksidipäästöjä. Ajattelenkin, että kompensaatio on se, mistä maksan, ja tuotot tulevat bonuksena, jos tulevat.

Kennoja vasta asennetaan, joten niistä ei ole vielä tuloja. Voit lukea kuitenkin omat kokemukseni Sun Exchangesta jo tässä vaiheessa.

Tulevia alustoja

Bulkestate: Olen avannut Bulkestateen tilin ja sijoittanut 1 000 euroa, mutta en ole vielä saanut lainkaan korkoja. Katsotaan tätä myöhemmin!

"Tuloslaskelma"

Viime kuussa sain bruttopalkkaa 6 912 €, passiivinen tulo bruttona oli 1 579 € ja blogituloja tuli hämmästyttävät 3 710 €. Yhteensä bruttotuloja tuli siis 12 201 €. Tästä joutuu kuitenkin maksamaan sen verran korkeaa tuloveroa, että nettona käteen jää 7 118 €.

Säästöaste pelkästä palkasta on 51%, aktiivisesta tulosta (eli ml. blogitulot) 63% ja kaikesta tulosta 69%. Relevantein näistä ehkä on tuo aktiivisista tuloista säästetty osuus.

Kiva kun luit!

Kiva kun luit tänne asti. Mikäli matkani taloudelliseen riippumattomuuteen ja 3000 € kuukausittaiseen passiiviseen tuloon kiinnostaa, tilaathan blogit sähköpostiisi 👇🏻!

Pidetään yhteyttä! Tutustutaan twitterissä ja jutellaan facebookissa mutta tilaathan myös blogit mailiisi.

Kannattaa myös laittaa englanninkielinen blogini seurantaan: The Wealthy Finn. Päivitykset tulevat sinne nykyään ripeämmin, kun keskityn ensisijaisesti kansainväliseen blogaamiseen. Ei tämä blogi ole kuitenkaan jäämässä mihinkään!

Ja etkai lähde ilman, että sanot moikka? 😊 👇🏻
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti