Vuokra vs. omistus - laske asumismuotojen hintaero


Moni vannoo omistusasumisen nimeen, mutta onko se todella halvempi asumismuoto? Tähän kysymykseen on vaikea etsiä vastauksia Googlesta, sillä jokainen tilanne on erilainen. Jos kuitenkin tietää kaikki oletukset, on mahdollista löytää yksiselitteinen vastaus.


Remonttikulut jäävät omistamisesta usein huomioimatta. Keskimääräinen kustannus Sijoitusoven artikkelin mukaan on noin 30€/m2/v, mistä yksistään syntyy valtavan suuri piilevä kulu. Toisaalta vuokralla asumisessa ei aina ymmärretä huomioida säästämisen ja sijoittamisen vaikutuksia. Tällä laskurilla voit ottaa huomioon (lähes) kaiken ja tarkistaa asutko taloudellisesti järkevimmässä vaihtoehdossa.

Erityisen huomionarvoista laskurissa on  sekä omistus- että vuokralla-asumiskustannusten määrittäminen. Näihin kenttiin voi laittaa kaikki eroavat kustannukset, jotka eivät muuten ole eriteltyinä. Esimerkiksi, mikäli toisessa vaihtoehdossa tarvitset pääkaupungin seutulipun ja toisessa riittää sisäinen, ota se näissä kentissä huomioon. Omistaessasi joudut ehkä maksamaan internetliittymästä, kun vuokra-asunnossa se voi kuulua jo vuokraan - ja niin edelleen. Vain kulujen erolla on loppujen lopuksi merkitystä.

Laskuri ottaa huomioon korkojen 25% korkovähennyksen reaalikorkoa laskettaessa.

Laskuri omistusasumisen ja vuokra-asumisen kustannusvertailuunSuurin vaikutus on kummassakin polussa sijoittamisella. Omistusasuessa sijoittamiseen pääsee kiinni viimeistään muuttaessa: myynnistä saatua rahaa ei ole pakko laittaa uuteen asuntoon, vaan pyytää pankista lainaa sen verran, kuin oma kantti ja talous kestää. Loput voi sijoittaa.

Sijoittamiseen pääsee alkuun esimerkiksi osakesäästämisellä: tarkista itsellesi paras arvo-osuustili ja aloita osakesäästäminen. Mikäli tasaisempi tuotto kiinnostaa, voi olla hyvä vertailla markkinoiden parhaita vertaislainapalveluita..

Jos pidit laskurista, kerro muillekin! Laita kommenttia alle tai mainitse Twitterissä. Kiitos!

Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

1 kommentti: