Crowdestor kokemuksia: Yrityslainoja sopivalla riskitasolla


Minulla tuntuu olevan epäilyttävä määrä suosikkeja, mutta Crowdestorilla todellakin on erityinen paikka vertaislainojen sijoittajasydämessäni. Korot ovat mahtavia, ja vaikka heillä ei ole takaisinostotakuuta, on heillä jotain vielä parempaa.

Crowdestorin taustaa

Crowdestor on vertaislaina-alusta, joka myöntää lainoja yrityksille ja kiinteistökehityshankkeille.

Virossa perustettu Crowdestor aloitti lainojen myöntämisen vuonna 2018, joten se on melko uusi alusta.

Crowdestorin on perustanut kaksi miestä, jotka ovat molemmat melko kokeneita olennaisilla aloilla:
Heidän tiiminsä ei ole toistaiseksi kasvanut kovinkaan suureksi; löytyy yksi kehittäjä ja pari assistenttia. Ihmettelen aina tällaisten yritysten ketteryyttä. Kuinka he pystyvät tekemään kaikenlaista näin pienellä tiimillä?

Skin in the game - mukana rahoittamassa joka projektia

Crowdestorin mukaan he ottavat jokaiseen hankkeeseen osaa rahoittajina tai kehittäjinä, mikä tarkoittaa, että on suoraan taloudellisesti heidän etunsa, että projektit menestyvät.

Mikä riski on alustoilla, jotka eivät sijoita itse projekteihinsa? Tällaisillä alustoilla kaikki riskit kasautuu sijoittajalle, mikä kannustaa tarjoamaan mahdollisimman suuren määrän houkuttelevimpia hankkeita (esim. suuri korko, suuri riski). Tällaisilla alustoilla sijoittajien yleinen kannattavuus ei ole lyhyellä aikavälillä kovin mielenkiintoista niin kauan, kun uusia sijoittajia ilmestyy.

Crowdestorin omat sijoitukset takaavat sen, että sekä alustan että sijoittajien edut kohtaavat. Se tuo luotettavuutta

Takaisinostorahasto - Crowdestor buyback fund

Takaisinostorahasto ei ole alustaa absoluuttisen sitova, eikä pidäkään olla olla.

Mieti ehdotonta takaisinostotakuuta: Mitä jos alustalta loppuu yllättäen rahat, kaksi tai kolme hanketta epäonnistuu samaan aikaan? Ja jos alusta on laillisesti sitoutunut ostamaan takaisin nämä epäonnistuneet hankkeet, mutta ei pysty siihen - mitä sitten tapahtuu?

Maksukyvyttömyys, pahimmassa tapauksessa konkurssi.

Vaikka idea takaisinostotakuusta on houkutteleva, aina hieman askarruttaa, kun sellaista luvataan. Kuinka joku voi luvata moista? Täydellinen takaisinostotakuu siirtää yksittäiset, hajanaiset hankeriskit yhteen isoon suojamuuriin, joka hajotessaan vie kaiken mukanaan.

Alustariski on riskeistä vaikuttavin. Oletko tutustunut siihen, miten Lendy luhistui? Heillä oli käytössään huono toiminta- sekä riskimalli ja altistuivat lopulta tarjoamilleen huonoille lainoille.

Alustan täytyy osata tasapainottaa heidän oma riskinsä, jottei alustariskiä ole liikaa sijoittajien näkökulmasta.

Lienee tarpeetonta sanoa, että rakastan takaisinostovaroja. Miksi?
  • Se erottaa alustan operatiivisen talouden projektien kollektiivisesta taloudesta.
  • Se tarjoaa selkeän ja läpinäkyvän mekanismin, jonka avulla mahdolliset laiminlyönnit katetaan.
  • Tekemällä näin alusta tarjoaa sopivan puskurin pienille kuopille, rajoittaen samalla alustan vastuun sopivalle sijalle.
Alusta siis pehmentää hieman reissua, mutta ei kasaa itselleen liian suurta riskiä. Mielestäni siis kaikin puolin täydellistä!

Miksi pidän Crowdestorista

Sen korkoja on pakko rakastaa: jopa 21%!

Mukana tulee tietysti myös kova riski, mutta mielestäni Crowdestor on tehnyt hienoa työtä riskin lieventämiseksi takaisinostorahastollaan.

Oman rahansa sijoittaminen projekteihin lisäävät luotettavuuta. Pitkäkantoisen menestyksen kannalta yhteiset edut ovat täysin kriittisiä. Eriävät taloudelliset edut vievät varmasti väärille urille.

Crowdestorissa olevilla hankkeilla on yleensä myös vakuuksia. Kiinteistökehityshankkeiden vakuutena on yleensä rakennus. Yrityslainojen osalta näyttää siltä, että Crowdestorilla on usein nimellinen omistusoikeus joihinkin osakkeisiin, kunnes laina maksetaan takaisin. Vakuudet vähentävät riskiä huomattavasti.

Ja viimeiseksi, Crowdestorin valikoima on juuri oikeanlainen minulle. Hankkeita on aina meneillään, niitä on myös aikaa harkita (toisin kuin esimerkiksi Envestiolla, jossa kaikki katoaa saman tien). Crowdestorissa myös kuvaukset ovat kattavia. Mielestäni on mukavampaa, kun voin tutustua hankkeeseen hyvin ja päättää sitten, haluanko sijoittaa siihen.

Tavallaan pidän siitä, ettei automaattisia sijoituksia ole: Oletan muiden sijoittajien tekevän viisaita, loogisia päätöksiä. Tällä tavalla Crowdestor saa palautetta, kuinka hyvin projektit ja niiden riski-tuotto -suhde sopivat sijoittajien makuun. Kun automaattiset sijoitukset ovat kuvioissa, vie se pois markkinoiden dynamiikan ja pakottaa yleensä kaikki joko käyttämään sitä tai hylkäämään alustan kokonaan.

Automaattiset sijoitukset ovat kuin ETF: ostat sen, mitä kaikki muutkin ostavat. Tämä jatkuu niin kauan, kunnes koko korttitalo romahtaa.

Pidän enemmän siitä, kun hankkeita on käynnissä sopiva määrä. Toivon, etteivät he koskaan ota sijoitusautomaattia käyttöön, vaan pitävät sen sijaan tasapainon tarjonnan ja kysynnän kanssa.

Crowdestorin riskit

Näin uusien alustojen mukana tulee aina riskejä. Vertauslaina-alustoja ei ole säädelty, joten fiksu joukkio pystyisi naamioimaan asiat vaikuttamaan paremmilta, mitä ne todellisuudessa ovat. Kannattaa aina miettiä, voisiko jokin alusta olla Ponzi-huijaus!

Voisiko Crowdestor olla Ponzi-huijaus? Toki. Uskonko sen olevan? En.

Se, että yrityksen perustajat esiintyvät nimillä ja kasvoillaan, kertoo jo paljon. Heillä ei ole suoraa linkkiä LinkedIniin, mutta heidät löytää sieltä, eikä heidän profiilinsa siellä vaikuta tekaistuilta. Jos heillä olisi pystyssä laitonta toimintaa, he pilaisivat elämänsä. Luotan siihen, etteivät he halua riskeerata sitä.

Hankkeet voivat mennä pieleen. Tällä hetkellä takaisinostorahasto on vain hieman yli 140 000 €, joka on kelpo summa, mutta se ei täysin kata joitakin hankkeita, mikäli ne epäonnistuisivat ilman että vakuuksista saadaan mitään. Tämä on tietysti erittäin epätodennäköinen tilanne, mutta niinkin ikävästi voi käydä.

Pääomasi altistuu siis merkittävälle riskille, vaikka se olisi takaisinostorahaston suojaama.

Olen yleensä eniten huolissani alustan riskistä, mutta Crowdestorin kohdalla siitä ei ole juurikaan kyse. Kuten mainitsin takaisinostorahastosta, Crowdestor on onnistunut suojaamaan alustan "takaisinostotakuun maksukyvyttömyydeltä" tarjoamalla takaisinmaksun enimmäismäärän rahaston muodossa.

Likviditeetti on riski: jälkimarkkinoita ei ole, joten jos olet sijoittanut lainaan, ei tällä hetkellä pääomaa voi saada muulla tavalla takaisin kuin odottamalla. Huono homma, jos olet yllättäen rahan tarpeessa.

Riskejä siis on, mutta mielestäni ne ovat hyvin balanssissa korkojen kanssa.

Lopputulema


Olen sijoittanut Crowdestorissa neljään projektiin, yhteensä yli 10 000 €.
  • INCH2, muotiyritys, jolla on maailmanlaajuinen myynti ja vaikuttavaa kasvua.
  • Tvaikonis-teollisuusyrityskeskus, joka kunnostaa vanhoja rakennuksia yrityskäyttöön
  • Mafia Stars -mobiilipeli, jolla yksikköekonomia on kunnossa
  • Bioenergialaitokseen, joka tuottaa lämpöä uusiutuvilla luonnonvaroilla
Keskivertokorkoni on melko korkea, 19,43 %, ja toistaiseksi minulla ei ole ollut laiminlyöntejä.

Vaikka Crowdestor onkin nuori alusta ja siinä on merkittävä riski, mielestäni sen korkotasot oikeuttavat sen. Lisäksi pidän siitä, miten Crowdestor on pyrkinyt hallitsemaan riskiä. Jos heidän toimintansa olisi laajempaa, tai jos heidän historiansa olisi kattavampi, voisin antaa heille täydet viisi tähteä. Neljä tähteä ⭐⭐⭐⭐ on silti melko mainio arvio.

Mikäli haluat aloittaa sijoittamisen Crowdestorin kautta, rekisteröidythän minun linkkini kautta, jolloin autat minua blogini pyörittämisessä. Vaikka yritän kovasti olla suosittelematta sijoittamaan johonkin tiettyyn kohteeseen, kannustan yleisesti ottaen hajauttamista todella paljon - enkä missään nimessä pelkästään vertaislainatuotteisiin / joukkovelkakirjoihin.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti