Mintos kokemuksia: yli 11% vuosituottoa laajalla hajautuksella


Olen sijoittanut Mintos-vertaislainapalvelussa yli 22 500 euroa ja saanut sille noin 11.22% vuosituottoa. Takaisinostotakuu sekä hajauttaminen ovat Mintoksen suurimmat vahvuudet.


Kirjoittelin hetki sitten Bondorasta, jossa tuotto on ollut yli 20%. Tämä toki on heidän omien laskujensa mukaan, josta on varsin paljon kritiikkiä.

Vielä Bondoraa enemmän sijoittajia miellyttää tämä Mintos-niminen vertaislainapalvelu. Mintos eroaa monesta muusta vertaislainapalvelusta kolmella tavalla:
  1. Se toimii välittäjänä lainoille, eikä siis ole itse lainan tarjoaja.
  2. Sen kautta rahoitetut lainat rahoitetaan merkittävin osin myös itse lainan tarjoajan toimesta, jolloin kummallakin osapuolella on sama intressi hyviin lainoihin.
  3. Mintos tarjoaa buyback-lainoja, joissa laina ostetaan täysmääräisenä takaisin maksuvaikeuksien ilmenetessä.
Monet sijoittajat ovat jo hetken aikaa Mintoksesta puhuneet. Lyhyesti: yli 11% tuottoa tasaisesti ja matalampi riski buy-back lainojen vuoksi. Mutta voiko olla näin?

Moni muistaa mainita myös pienen tahran Mintoksen tarinassa, kun Eurocent-niminen lainantarjoaja ajautui rahavaikeuksiin. Sijoittajat eivät ole ainakaan vielä saaneet sijoittamiaan rahoja takaisin. Viimeisin löytämäni päivitys asiasta on Mintoksen blogissa, jonka kommentteja kannattaa myös ehdottomasti lukea.

Mintoksen FAQ:ssa on kohta, jossa käsitellään lainanantajan mahdollisia talousvaikeuksia. Mintos luonnollisesti pyrkii vakuuttamaan, että vastaavanlaisissa tilanteissa sijoittajien rahat ovat mahdollisimman turvassa. Mintos pyrkii sanojensa mukaan suojaamaan sijoittajien rahoja sopimuksin, joilla konkurssitilanteessa nimenomaan sijoittajien rahat maksetaan ulos ensimmäisenä. Mintos on saanut jonkin verran kritiikkiä siitä, että välittävät lainoja huonokuntoisiltakin lainan tarjoajilta, joten näissä kannattaa olla tarkkana.

Tyhjästä ei rahaa synny, joten joku kärsii aina luottotappiot. Mintoksen buy-back -lainoissa lainan liikkeellelaskija kantaa itse luottotappioriskin, mutta mitä tämä tarkoittaa meidän sijoittajien näkökulmasta? Se tarkoittaa, että

  1. Buy-back -lainoissa lainanottaja maksaa merkittävästi suurempaa korkoa, kuin minkä sijoittaja saa. Tuosta välistä maksetaan sekä Mintoksen että lainan tarjoajan preemiot, katetaan luottotappiot ja vielä annetaan riskipreemio lainan tarjoajalle luottoriskin kantamisesta.
  2. Lainan tarjoaja pyrkii säätämään koron niin, että luottoriskit saadaan vielä katettua senkin jälkeen, kun työntekijöille on maksettu palkat. Tässä pelissä voittaa se, jolla on kevein kustannusrakenne ja riittävän hyvä riskimalli. Jos kilpailu ajaa omat marginaalit ahtaalle, riskimallinnus on pielessä ja riskejä realisoituu ennakoitua enemmän, voi kertaheitolla ajautua likviditeettikriisin kautta konkurssiin.
  3. Matemaattisesti sijoittaja todennäköisesti kantaa tuottoon suhteutettuna yhtä suurta riskiä muiden vertaislainapalveluiden kanssa. Riskit vain realisoituvat eri mekanismilla. Toki Mintoksen kautta hajauttaminen on erilaista ja mahdollisesti tehokkaampaa.

Invest & Access

Vuonna 2019 Mintos lanseerasi Invest & Access -toiminnon, joka on täysillä takaisinostotakuilla toimiva automatisoitu sijoitusrobotti. Invest & Access tekee sijoittamisesta äärimmäisen yksinkertaista: asetat Invest & Access -salkun koon ja Mintos hoitaa loput puolestasi.

Mikäli tarvitset käteistä, voit myydä tämän salkun hetkessä takaisin markkinapaikalle ilman alennuksia.

Oma Invest & Access -salkku koostuu hieman yli 10% lainoista, jotka tosiaan ovat suojattu takaisinostotakuilla. Aika mahtavaa, vai?

Yksi pieni ongelma toki on: Et voi valita lainojen liikkeellelaskijoita. Toisin sanoen, annat Mintoksen valita kenen lainoihin rahasi menee. Taannoin rahojasi olisi ollut siis myös Eurocentillä.

Ja sitten ne hyvät puolet

Ja niitähän piisaa.
  1. Lainoja on jatkuvasti valtava määrä saatavilla.
  2. Lainatarjoajia on paljon, useasta eri maasta.
  3. Takaisinostotakuudellisiin lainoihin sijoittamalla voi riskiään hallita (kunhan Mintos pysyy pystyssä).
  4. Tuotto on tasaista, ennustettavaa.
  5. Voit sijoittaa myös vain lyhyisiin lainoihin, jolloin pääoma ei ole pitkään sidottuna.
  6. Jälkimarkkinat ovat äärimmäisen tehokkaat ja lainoista pääsee tällä hetkellä vikkelästi eroon ilman suuria alennuksia.
Näistä syistä oma Mintos-salkkuni on paisunut kuukausi kuukaudelta, ja on nykyään yli 22 500 €.


Mintos on omassa luokassaan vertaislainapalveluiden joukossa. Hajauttaminen on helppoa, takaisinostotakuu toimii eivätkä tuotot ole lainkaan kehnoja. Näistä syistä Mintos saa täydet viisi tähteä. Tähän eivät muut ole pystyneet.

⭐⭐⭐⭐⭐

Kirjoittelin Mintoksesta myös englanninkieliseltä blogiltani, se voi olla tätä tuoreempi.

Jos Mintoksen kautta sijoittaminen kiinnostaa, tässä pari juttua:

  • Rekisteröitymällä nyt saat 1% lisäkorkoa ensimmäisiltä 90 päivältä.
  • En ole sijoitusneuvoja, eivätkä nämä ole suosituksia. Pääomasi on vaarassa, vaikka sijoittaisit buy-back -lainoihin. Itse olen pääomaani Mintoksessa sijoittanut.
  • Mintoksen Auto Invest -toiminnolla voi rajata automaattiset sijoitukset esimerkiksi pelkkiin buy-back -lainoihin, tiettyihin lainan tarjoajiin ja kohdemaihin. Voit myös määrittää minimikorkotasosi sekä lainan keston. Kannattaa ottaa poliittinen ja valuuttariski huomioon maita valittaessa.
  • Lainan tarjoajan taloudellista tilannetta voi arvioida esimerkiksi explorep2p.com -sivustolla. Näin voi yrittää välttää pahimpia pommeja.
Kannustan jokaista myös vähintäänkin miettimään vertaislainasalkkunsa hajauttamista. Vaikka Mintos on tehokas hajautuksessa jo yksinkin, on systemaattisen alustariskin vuoksi fiksua tarkastella muitakin vaihtoehtoja:

Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

9 kommenttia:

  1. Mintos on noussut isoimmaksi vertaislaina sijoituksistani ja olen sijoitellut pelkästään buyback takuulla oleviin lainoihin joista olen valinnut lainan tarjoajat mainitsemasi sivustoa hyödyntäen. Mintosissa olevista cashback kampanjoista on muuten tullut kaiken kaikkiaan lähes muutama tuhat ylimääräistä mikä on ollut mukava yllätys. Toivotaan että kampanjoita tulee jatkossakin.

    Omarahassa on edelleen isohko summa rahaa mutta olen kyseisestä paikasta vetäytymässä pois sitä mukaa kun rahaa vapautuu koska uusien lainojen korot romahtivat.

    Näiden lisäksi olen jo vetäytynyt muutamasta muustakin kauppapaikasta.

    Toisaalta olen Mintoksen lisäksi nyt sijoitellut uutena hajautuksen vuoksi mm. Grupeer kauppapaikkaan ja viimeisimpänä sijoittelin tuonne fastinvest kauppapaikkaan joka muistuttaa Mintos alustaa. Tässä viimeksi mainitussa on buyback ja korot englantilaisiin lainoihin 15%. Valitettavasti fastinvestistä en ole löytänyt riittävästi infoa joten sijoitukset ovat vielä maltillisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Itse olen myös Omarahaa kokeillut, muistaakseni juurikin sinun maininnasta. Tuottoa on ollut ihan OK, mutta vaihtelee kuukausittain aika paljon. Lisäksi aika paljon hommaa - onko Omarahassa tosiaan mitään automaattista sijoitustyökalua? Ilmeisesti ei.

      Itse olen skaalaamassa isoa salkkua Lainaajasta pois. All-time-XIRR on kipuamassa siellä juuri 10% päälle ja ensimmäisiä isoja maksuja alkaa tulemaan perinnästä. Tämän kaiken jälkeen uskon XIRR:in kipuavan yli 14%:iin. Mahdollisesti jopa vielä korkeammalle. Mutta löysää rahaa on vähän liikaa palvelussa ja korot ovat alkaneet tippua.

      Bondorassa tuotto on ollut todella hyvää, XIRR raportti antaa tuloksen siinä 24-25% kieppeillä (johon en kyllä ihan usko). Mutta riittävästi uskon, että olen kasvattamassa positiota Lainaajan kustannuksella.

      Mintos on myös kiinnostava todella tasaisena tukijalkana. Täytyy vielä laskea, paljonko tuoton menetykset (laina myöhästyy ja ostetaan takaisin) madaltavat tuottoja. Tai jos luotan Mintoksen laskutapaan, niin ajan kanssa tuon pitäisi selvitä.

      Oletko muuten alipainottanut osakkeita vertaislainoja suosimalla? Itselleni on käymässä vähän niin, että vertaislainojen paino kasvaa samalla, kun karhumarkkina tuntuu vääjäämättömältä.

      Poista
    2. Omarahasta löytyy itse asiassa automaattinen sijoitustyökalu jota olen yksinomaan käyttänyt. Löydät sen Invest > Investment terms alta. Käyttöliittymä on tuolla Omarahassa kivikautinen...

      Käsitykseni mukaan Mintos maksaa viivästyskorkoa tältä ajalta eli se tuloutetaan ’Late fees received’ otsikon alla. Voin olla väärässäkin.

      Bondora on edelleen alusta johon en ole sijoituksia tehnyt johtuen foorumeissa saadusta palautteesta jossa Bondoran omat XIRR raportit eivät pidä paikkaansa eli mm. myöhässä olevia lainoja ei huomioitaisi XIRR laskelmissa. Lisäksi tuotot ovat luottotappioiden jälkeen olleet osalla matalia kun Bondoralla ei ole ollut omaa rahaa lainoissa kiinni. Tämä siis foorumeilta luettua toisen käden tietoa.

      Olen tosiaan alipainottanut osakkeita eli niihin menee prosentuaalisesti noin 30-35% ja loput sitten vertaislainoihin. Ajatuksena on kasvattaa osakepainoa isommalla määrällä vertaislainoista kun osakemarkkinat jossakin vaiheessa romahtavat

      Poista
    3. Tismalleen sama strategia!

      Täytyypä tehdä täsmälliset laskelmat Bondorasta. Olen kuullut ihan samaa, mutta en ole itse laskenut saati nähnyt todisteita. Alkaa pian olemaan tarpeeksi dataa, että voi validoida tuon.

      Poista
  2. Hyvä artikkeli ja kiitos blogini maininnasta! :)

    VastaaPoista
  3. Moi, mulla on tuolla Mintoksessa tosiaan muutama tonni. Tuo lainojen maksun myöhästyminen voi tiputtaa jonkin verrankin tuottoa. Pitäisi itsekin katsoa että paljonko.. Mitä luulet kannattaisiko ihan vaan raakasti laskea korot heinäkuussa/palvelussa sijoitettuna olevalla pääomalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on melko hyvä arvio, erityisesti mikäli salkun koko on vaikkapa yli puoli vuotta pysynyt suurinpiirtein saman suuruisena. Jos se on viimeisen puolen vuoden aikana selkeästi kasvanut lisäsijoitusten muodossa, kannattaa tehdä vähän tarkempi XIRR -laskelma.

      Tulokseen vaikuttaa se, saako takaisinostetuista lainoista korkoa siltä ajalta, kun ne ovat olleet myöhässä. Täytyy tutkia tätä hieman.

      Poista
    2. Jokaisen lainafirman ehdoissa lukee saako korkoa myöhästyneeltä ajalta vai ei. Joissain saa ja joissain ei.

      Poista