Vertailu: paras osakevälittäjä ei ole Nordnet. Vai onko sittenkin?
Olet siis saanut säästettyä sukanvarteen vähän ja pohdit, minkä palvelun päälle kannattaa oma sijoitustulevaisuus rakentaa. Pysyäkö kivijalkapankin asiakkaana, ottaa se kaikkien käyttämä Nordnet, vai onko parempia vaihtoehtoja?

Oletko pohtinut sijoittamisen kustannuksia? En minäkään ollut, kunnes jenkkipörssiin listatun kulta-ETF:n ostaminen maksoi Nordealla muistaakseni 40 euroa, ja myyminen toiset mokoman. Sijoitin typeryyksissäni tuohon 1000 euroa, joka oli tuolloin iso siivu nettovarallisuudestani. Pelkät kaupankäyntikulut huomioiden aloitinkin siis heti 8% tappiolla.

Kaupankäyntikulut ovatkin yksi suurimmista syistä vertailla hieman osakevälittäjäpalveluita. Toki kulut eivät ole ainoa valintakriteeri. Toiminnallisuuksista kannattaa myös maksaa, sekä siitä, että palvelu sopii omiin tarpeisiin. Tässä muun muassa helppokäyttöisyys on suuressa roolissa. Halvin ei välttämättä aina ole se paras, jos sitä ei osaa käyttää. Pääsy tarvittaville markkinoille saattaa joskus muodostua karsivaksi tekijäksi.

Jos konkretian vuoksi vertaillaan hieman kahta tyypillisintä: oman pankin arvo-osuustili sekä Nordnet ja lisätään kolmanneksi hieman tuntemattomampi: Interactive Brokers'in haarakonttori Lynx. Itselläni on näistä jokaisesta omakohtaista kokemusta jo monen vuoden takaa. On olemassa toki monta muutakin, mutta kenties vertailu antaa eväitä näiden muidenkin palveluiden tarkasteluun.

Oletetaan, että sijoitusvarallisuutta on sen verran jo nyt tai tulee olemaan tulevaisuudessa , että pikkukauppaan ei osakevälittäjää haeta - vaikkapa 50 000 euroa. Esimerkkihenkilömme on niin onnellisessa asemassa, että noin joka kuukausi voi tehdä yli 800 eurolla oston jakautuen tasaisesti kolmeen markkina-alueeseen: Suomeen, Keski- Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin. 12 ostotoimeksiannon lisäksi tehdään 3 myyntitoimeksiantoa.

Lopputulokset paremmuusjärjestyksessä ja lopussa lyhyt yhteenveto.

1. Sija: Nordnet


(EDIT: Huom. Nordnet sijoittui vertailussa ensin niukasti toiseksi, mutta vaihdoin järjestystä.)

Ykköseksi sijoittuneella Nordnetillä on valtavan toimiva tuote. Käytettävyys on Nordnetin vahvin etu. Sisäänkirjautuminen on helppoa ja rahojen siirto arvo-osuustilille myös. Kännykkäapplikaatio on aiheuttanut jonkin verran harmaita bugeineen, ja toistuva sisäänkirjaus rassaa, mutta sillä pystyy hommat tekemään reissun päälläkin. Google Play-kaupassa applikaatiolla on tuhnuiset 2,6 tähteä. Nordnet ilmoittaa verottajalle automaattisesti kaiken tarvittavan, joten itse ei tarvitse kuin tarkistaa, että tiedot on lähetetty oikein.Vaikka osakkeiden ostot ja myynnit tapahtuvat näennäisesti reaaliaikaisesti, sitä se ei täysin kuitenkaan ole. Esimerkiksi, jos myyt osakkeita ja siirrät myynnistä saadut rahat heti tilillesi, veloittaa Nordnet "lainasta", sillä oikeasti rahat saapuvat myynnistä Nordnetiin noin 3 pankkipäivän viiveellä. Tämä on hieman ylimääräistä kompleksisuutta, jonka olisin Nordnetin toivonut jo piilottaneen käyttäjältä. Sinänsä rahat on kuitenkin käytettävissä reaaliajassa. Nordnet tarjoaa hyvin toiminnallisuuksia, kuten esimerkiksi Stop Loss -toimeksiannot. Sitä kannattaa opetella käyttämään.

Nordnetillä voi käydä kauppaa Euroopassa ja koko Pohjois-Amerikassa. Tämän vähempää ei oikein voisi hyväksyä, mutta toisaalta se myös riittää lähes jokaiselle piensijoittajalle.

Palvelu on Nordnetillä itselläni ollut kohtalaista. mutta niin monelta olen kuullut ja lukenut kehnosta kohtelusta, hitaasta reagoinnista ja vääränlaisesta palveluasenteesta, että en kehtaa olla rokottamatta yhtä palluraa.

Nordnetin hinnoittelu on jokseenkin selkeää. Hinnoittelustaan Nordnet sai aikoinaan halvan maineen, mutta se ei nykyään enää pidä paikkaansa. Esimerkissämme kaupankäyntikulut nousevat vuositasolla 185 euroon, joka on enemmän, kuin Nordealla. Toki, näin sen kuuluisi ollakin, sillä saathan Nordnetillä valtavan paljon enemmän vastinetta rahoillesi. Hintatasojen käyttö on kuitenkin harmittavaa koukuttamista, jolla pyritään vaan kannustamaan aktiivisempaan sijoittamiseen. Parhaimmillaan Nordnet on passiivisessa kuukausisäästämisessä. Silloin hinnat tulevat todella alas ja samalla toteuttaa ehkä maailman parasta sijoitusstrategiaa. Itselleni tämä ei kuitenkaan sovi.

Kommenteista kannattaa lukea lisää mm. Superrahastoista, Kuukausisäästämisestä, Sharevillestä jne.

2. Sija: Lynx


Oma suosikkini, Interactive Brokers'in Lynx, vetää vertailussa toiseksi pisimmän korren. Olen ollut jo vuosia Lynxin asiakas ja siinä äärimmäisen tyytyväinen. Teen käytännössä kaikki toimeksiantoni Lynxillä. Pisteitä Lynx menettää tietyistä käytettävyysasioista sekä Suomen markkinan puuttumisesta.

Käytettävyyden suurimmat kompastuskivet ovat olleet Trader Workstation -ohjelma, sekä Lynxin Webtrader -selainohjelma. Ohjelmistot ovat jopa läkähdyttävän monipuolisia. Onneksi Lynx on tuonut oman kevyen kaupankäyntiohjelmistonsa piensijoittajien makuun: Lynx Basicin. Tämä nostaa Lynxin käytettävyydessään lähes Nordnetin tasolle. Sekä androidille, että iPhonelle löytyy toimivat, Nordnetia miellyttävämmät applikaatiot. Sisään ei tarvitse kirjautua "read-only" tilassa erikseen, vaan ainoastaan kun haluaa tehdä kauppaa.

Työtä Lynx aiheuttaa hieman muita enemmän. Lynx ei ilmoita verottajalle suoraan heidän kaipaamiaan tietoja, mutta valmistelevat automaattisesti kaikille ilmoituksen, jonka perusteella verotushommat hoituvat. Tässä on hieman ylimääräistä puuhaa, mutta ei mahdottoman paljon. Myyntivoittojen ja -tappioiden sekä osinkojen ilmoittaminen verottajalle on puuha, jota todella mielelläni välttelisin. Myös muun muassa rahojen siirto palveluun on hieman monipolvisempaa. Sisäänkirjautumiseen käytetään muovikoodiläpyskää, joka parantaa turvallisuutta, mutta ei ole aina mukana kun kauppaa haluaisi tehdä. Tilin hallinta tapahtuu Interactive Brokersin weppisivun kautta (ei kaupankäyntiohjelmasta), jonka totutteluun menee hetki.

Interactive Brokersin haarakonttorina Lynx kattaa verrokkejaan useamman markkinapaikan: Euroopan ja Pohjois-Amerikan lisäksi löytyvät suurimmat Aasian pörssit, Australia sekä Meksiko. Pohjoismaista kuitenkin vain Ruotsissa voi käydä kauppaa osakkeilla. Tämä voi osalle olla ehdoton deal-breaker, itse en sitä ole huomannut.

Lynxin palvelu oli alusta asti erinomaista. Kun avasin tilin, jouduin tekemään sen Hollantiin, koska Suomessa ei vielä haarakonttoria ollut. Maileihin vastattiin nopeasti ja homma sujui englanniksi, vaikka palvelua ei sillä kielellä virallisesti tarjottukaan.

Lynxin hinnasto on kirkkaasti halvin. Kaupankäyntikustannuksia tulee noin 106€, eli reilu puolet Nordnetistä. Suomeen sijoittamisen tilalla on muita euro-osakkeita. Mukana on myös neljä valuutanvaihtoa, jotka maksavat á 4€. Lynx ei myöskään tarjoa hintatasoja, minkä vuoksi Lynx soveltuu hyvin myös holdarille.

3. viimeinen sija: NordeaViimeiseksi sijoittuu Nordea - suurimmalta osin puutteellisten toiminnallisuuksien vuoksi.

Kaupankäyntiin kannattaa käyttää Nordean Investor-palvelua, eikä nettipankkia (video). Nordean Investor on jo oikeasti ihan riittävä sijoitusharrastuksen aloittamiseen. Toiminnallisuuksia on muihin vaihtoehtoihin nähden todella rajallisesti. Esimerkiksi Stop Loss toimeksiantoa ei voi tehdä. Sisäänkirjautumisessa on kiva, että se on suojattu vahvalla autentikoinnilla (esim. tunnuslukusovellus). Toisaalta, se tarkoittaa, ettei sisään kirjaudu ihan yhtä herkästi. Kaupankäynti ei ymmärtääkseni ole reaaliaikaista (korjatkaa, jos olen väärässä), joten toimeksiantojen läpi menemistä joutuu hieman kyttäilemään ja huolehtimaan, että läpimenneen ostotoimeksiannon jälkeen katetta löytyy tililtä. Tämä tarkoittaa myös, että rahat eivät liiku kovin likvidisti, esim uuteen ostokohteeseen vanhaa myymällä.

Kauppaa voi tehdä helposti Euroopassa sekä Yhdysvalloissa, mutta sen eksoottisemmat markkinat tulevat hinnaston mukaan todella kalliiksi.

Palvelu on varmasti räikeää. Omakohtaiset kokemukset henkilökohtaisesta palvelusta ovat olleet varsin negatiivisia. Arvo-osuustiliä joutui pyytämään monta kertaa, kunnes se saatiin suljettua. Erikoistilanteiden hoitaminen ei yleensä onnistu kovin helposti. Veroilmoitus hoituu automaattisesti.

Kaupankäyntikuluja tulee yhdeensä 128 euroa. Tämän päälle tulee vielä valuuttakurssikustannukset 45 euroa. Kannattaa tarkistaa oman pankin pelkät säilytyskustannukset. Esimerkiksi Osuuspankilla näihin uppoaa 31 €, vaikka arvo-osuustili olisi tyhjä tai kauppaa käytäisi lainkaan. Nordea perii säilytyskustannuksia vain, mikäli kaupankäyntipalkkioita ei edelliseltä neljännekseltä ole kertynyt.

Kuten huomataan, kulujen selvittäminen on vaikeaa. Jos näitä haluaa itse tavailla, Nordean hinnasto löytyy täältä ja Osuuspankin täältä. Kustannukset Nordeassa nousevat 173 euroon asti.

Nordean Investor on yllättävän hyvä vaihtoehto jos pankkitili on valmiiksi Nordeassa.

Yhteenveto

Käytettävyys
Toiminnallisuudet
Markkinat
Palvelu
Vuosikulut 173 € 185 € 106 €
Helppo Nordnet Vai halpa Lynx
Vai ehkä kuitenkin molemmat?


(BTW, Lynxillä on tämän kuun kampanja, ettämikäli avaat tilin Lynxiin ennen 1.6.2017, saat 1000 € kaupankäyntikuluihin heinäkuun loppuun asti.)

Oma valintani on ollut Lynx. Hinta, laajimmat markkinat (En juurikaan omista Suomi-osakkeita) sekä ihmisläheinen palvelu ovat olleet suurimmat syyni valita Lynx. Toiminnallisuuksia on piensijoittajalle enemmän, kuin tarpeeksi, mutta Lynx Basic piilottaa niitä hyvin. Lynx menettää itseltäni pisteitään hieman käytettävyydessä, mutta moni muu varmasti kokee Suomen osakemarkkinoiden puuttumisen esteenä. 

Nordnet hyvänä kakkosena. Toiminnallisuudet ja markkinat täysin riittävät piensijoittajalle. Palvelu lähes yhtä hyvää, kuin Lynxillä. Hinta ei omalla kohdalla ollut oikeutettu. En luopuisi Nordnetistä ennen kuin Lynx mahdollistaa Suomen ja pohjoismaiden markkinoille sijoittamisen.

Molemmat aika hyvin täydentävä toisiaan. Suorissa ulkomaisissa osakesijoituksissa Lynx pesee Nordnetin. Passiivisessa ETF-kuukausisäästämisessä käy toisin.

Mikä sinun osakevälittäjäsi on ja oletko tyytyväinen?

Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

14 kommenttia:

 1. Olen itse käyttänyt toistaiseksi vain Nordeaa, koska aloitin sieltä. Syy miksi en ole vielä avannut tiliä muualle on, että piensijoittaminen on suhteellisen halpaa Nordeassa. Eli, kun puhutaan max tonnin kerta sijoituksista, ja minimissään 200-300€.

  Nordnettiin ajattelin avata tilin jossain vaiheessa, koska haluan alkaa sijoittamaan indeksirahastoihin, kunhan saan vakituiset tulot, mistä jää jotain käteenkin (opiskelutuesta ei jää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordean 1% koskee vain alle 800€ ostosta. Ylimenevästä menee vähintään 8€ merkintäpalkkio tai 0,2% perustasolla. Eli kulut tippuvat isommissa kaupoissa vielä pienemmäksi.

   Poista
 2. Mullakin on Lynxillä ja Nordnetissä molemmissa tilit. Nordnet vain kk-säästöä ja Superrahastoja varten. Degiro on vielä halvempi kuin Lynx. En ole vielä "ehtinyt" tehdä itse tiliä sinne mutta syksyyn mennessä ois tarkotus tehä. Pientä hämäryyttä erityisesti Suomi-osakkeiden osalta on ollut (hallintarekisteriin liittyen), mutta luotan että homma toimii. Ja toistaiseksi en ole edes Suomeen sijoittanut niin tuo ei ole ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avasin kesällä tilin tuonne Degirolle. Tähän asti homma on sujunut loistavasti. Pieniä miinuksia toki löytyy. Kaupankäyntikulut ovat kuitenkin suorastaan naurettavan halvat, joten olen valmis antamaan pienet kauneusvirheet anteeksi.

   Plussat:
   - erittäin halvat kaupankäyntikulut
   - helppo avata tili
   - halpa lainoitus (1,25% korko)

   Miinukset:
   - lisämaksuna 2,5e/pörssi/vuosi eli esim neljässä pörssissä käyt kauppaa vuoden aikana = 10e
   - Ihan kaikkia pienimpiä firmoja osakkeita ei välttämättä löydy järjestelmästä, lisäävät kyllä kun pyytää mutta aikaa voi mennä muutama päivä
   - Degirolla on oma laskentasysteemi salkun lainoitusarvolle ja se on vähintäänkin sekava.

   Muita huomioita/vinkkejä:
   - Valuutanvaihdossa kannattaa käyttää automaattista valuutanvaihtoa jolloin kulu on 0,1%. Jos asetuksista vaihtaa manuaalisen valuutanvaihdon päälle niin maksaa 10e/vaihto.
   - Jos käytät lainoitusta, muista tehdä vakuusilmoitus eli ilmoittaa kuinka paljon salkussa aiot lainoitusta pitää. Ilman vakuusilmoitusta/vakuusilmoituksen ylittävältä summalta menee korkoa 4%.
   - Degirolla täytyy verottajalle lähettää vuosittain tiedot kaupoista/osingoista. Degirolta pitäisi saada tähän valmis lipuke, jonka voi vain tulostaa ja lähettää verottajalle. Tämä tulee testiin käytännössä tänä keväänä.
   - Degirolla lainaa osakkeitasi eteenpäin shorttaajille tms. Tätä samaa tekevät myös Lynx, IB, lähes kaikki ETF-rahastot. Itse en näe tästä mitään haittaa. Voit myös tehdä custody-tilin, jossa Degirolla ei ole lupaa lainata osakkeitasi. Tällöin kulut ovat korkeammat.

   Poista
 3. Ilmeisesti et kokeillut Nordean Investoria, vaan käytit pelkästään nettipankkia? Investorin kautta löytyvät kaikki tunnusluvut, aamuraportit. Kuukausimaksulla saa analyysit sekä liikkuvuutta toimeksiannoissa tilin saldon osalta.

  Pohjoismaat reaaliaikaisilla kursseilla, jenkkitoimeksiiannoissa sama 1% katto. Löytyy tärkeimmät markkinat Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja ETF tuotteet eksoottisemmille markkinoille

  Löytyy myös kaikkea hälytystoimintoja sun muuta. Moni ei vielä ole edes huomannut tätä Investor palvelua Nordealla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tule lisäkuluja, kun "säästäjän paketti 0€". Kirjautumaan pääsee verkkopankkitunnuksilla.

   Poista
 4. Olen nähnyt Nordnetin hintoja vertailtavan useammankin kerran ja jostain syystä sinä kuten muutkin haluavat sulkea pois nimenomaan ne parhaimmat hinnoittelutekniset syyt käyttää Nordnettiä: Superrahastot ja ETF-kuukausisäästö.

  Yhtä hyvin voisin nimittäin tehdä esimerkin jossa henkilö haluaa sijoittaa 800 euroa kuukaudessa samalla jakaumalla kuin sinä: Suomi, Pohjoismaat, muu Eurooppa sekä Yhdysvallat. Ostetaankin siis pohjoismaiden Superrahastoja, S&P 500-indeksiä sekä etf:ää EUNK. Ostokustannuksiksi tulee näin pyöreä nolla.

  Et myöskään sanallakaan maininnut Sharevilleä, jonka käyttäminen vähintäänkin korreloi ylituoton kanssa. Sen yhteisön rakenne on Nordnetin kannalta siitä nerokas, että se kannustaa salkun rakentamista nimenomaan Nordnetissa.

  Lopuksi pitää vielä mainita Superluotto jota et myöskään tuonut esiin. Jos sillä ei irtoa Toiminnallisuudet(?)-kategoriaan viidettä pallukkaa niin jo on kumma.

  Terveisin,
  NordNet-Fanboy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että tarkensit subjektiivisuudestasi - raflaava otsikkosi sai minut hieman kärkkääksi.

   Sharevillen ylituotosta on muutamakin juttu. Ensinnäkin Suvi Tuppurainen, NN Suomen tuore maajohtaja, vieraili rahapodin jaksossa 19, jossa hän toteaa, että Sharevilleläisen yltävät muihin NN-käyttäjiin nähden 4,4%:n ylituottoon:

   https://soundcloud.com/rahapodi/jakso-19-shareville-sijoittamisen-some

   Lisäksi muuan Jaakko Virtanen teki Sharevillestä Pro gradunsa. Siitä on nordnetin blogissa kolme postausta:

   https://www.nordnetblogi.fi/tutkimustuloksia-sosiaalisesta-sijoittamisesta-osa-13/10/12/2015/

   https://www.nordnetblogi.fi/tutkimustuloksia-sosiaalisesta-sijoittamisesta-osa-23-2/22/12/2015/

   https://www.nordnetblogi.fi/tutkimustuloksia-sosiaalisesta-sijoittamisesta-osa-33/07/01/2016/

   Lisäksi koko tutkielma on luettavissa täällä:

   http://epub.lib.aalto.fi/fi/ethesis/pdf/14317/hse_ethesis_14317.pdf

   Poista
 5. Onko noihin Lynx hintoihin laskettu mukaan 4€ valuutanvaihtokulua? Jos sijoittaja säästää ja sijoittaa kerran kuussa jenkkiosakkeisiin niin hänellehän tulee vielä 4€ valuutanvaihtokuluja osakkeiden välityspalkkion lisäksi.

  VastaaPoista
 6. Jos muutaman kympin vuosikulut muodostuu kynnyskiveksi, on väärässä harrastuksessa tai tekee jotain väärin :D Tärkeintä on löytää itselle sopivin alusta, joka on helppokäyttöinen ja jos löytyy ne markkinat joihin haluaa oikeasti sjoittaa. Sitten jos tilastot näyttää siltä että tekee 500+ kauppaa vuodessa, Degiro on sitten se tolkullisin, edellyttäen että markkinat täsmää sitten taas omiin jne..... Noiden kolmen ero ei ole niin suuri, että suurimmalle osalle on yksi hailea mitä käyttää. Itse käytän yhtä noista, ja olen tyytyväinen. Jos en ole tyytyväinen jossain vaiheessa palveluun/valikoimaan, vaihdan sen vuoksi, en mitättömän hintaeron vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Samaa mieltä, pääasia että löytää itselleen sopivimman alustan. Kymppien säästöt silti saattavat vaikuttaa, sillä:
   1) kaikki aloittaa jostakin. kymppien säästö saattaa olla merkityksellistä
   2) optimointi on luonteenpiirre, josta ei välttämättä pääse tai halua eroon

   Poista
 7. Itselläni on erittäin huonoja kokemuksia Lynxistä. Väittäisin, että huonoin sijoituspäätökseni ikinä oli avata tili. Osingoista liikaa perityt lähdeverot ja turhat korkokulut, valuutan vaihdosta aiheutuneet kulut ja tekemättömät verovähennykset ovat aiheuttaneet vahingon jolla olisin pyörittänyt omaa salkkuani vuosikymmeniä. Nyt olen siirtämässä osakkeita takaisin suomalaiselle säilyttäjälle, joka pystyy hoitamaan veroraportoinnin automaattisesti, mutta ongelma on, että siirrossa tiedot hankintamenosta häviävät eli tämä päätös avata Lynx kummittelee vielä pitkään.

  VastaaPoista
 8. Meinasin avata tilin Lynxiin, mutta 3000 € vähimmäissumma tuli heti aloittelijalla vastaan. Nordnetin 15€/etf välityspalkkio kyllä harmittaa, joten niihin sijoittelu jäänee tulevaisuuteen. Lisäksi näyttävät heilahtelevan huomattavasti enemmän kuin perinteiset rahastot ja tuotto silti vain 1 - 5% /vuosi. Superrahastot ja Smart-salkut paikkaavat onneksi tilanteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kieltämättä vähän suolanen, tuo vähimmäissumma. Noissa luokissa superrahastot ja Nordeakin on vahvoilla. Pääasia, että aloittaa!

   Poista