Laskuri taloudelliseen riippumattomuuteen


Haluatko tietää, kuinka kauan sinulta kestäisi taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen?

Nyt se on helppoa! Tällä työkalulla voit laskea kuinka paljon tarvitsisit tuottoa sijoituksille ja kuinka monta vuotta joudut vielä säästämään taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi. Jäljellä olevat vuodet ovat kytköksissä mahdolliseen tuotto-odotukseen, jonka voit saavuttaa.


Voit kopsata laskurin omalle blogillesi helposti. Kopioit seuraavan pätkä blogipostin HTML-koodiin:

Oletukset:
 • 2% inflaation
 • 30% pääomaverot
 • Kuukausikulusi ovat nettoansiotulot - sijoitussäästöön jäävä osa
 • Taloudellinen riippumattomuus saavutetaan, kun passiiviset pääomatulosi kattavat kuukausikulusi
Kolme vaihtoehtoista laskutapaa:
 • 25-kertainen omaisuus laskee, koska sijoitusvarallisuutesi on sen kokoinen, että voit nostaa siitä 4% ja saada verojen jälkeen nykyisen kulutuksesi verran. Tätä pidetään turvallisena nyrkkisääntönä aikaisen eläköitymisen rajalle.
 • Tasatuotto laskee, milloin saavutat sen pisteen, jolloin passiivinen tulo on yhtä suuri nykyisten kulujesi kanssa - pääomaveron ja inflaation jälkeen tietenkin. Tasatuotto olettaa, että sijoitusten tuotto pysyy vakiona, eikä siksi huomioi esimerkiksi taantumia. 
 • Omaisuus nollaan laskee, milloin voit alkaa poltella säästöjäsi saaden ne lähelle nollaa vanhetessasi. Tämä strategia on hyvä, jos tuotto-odotus on matala eikä jälkipolville tarvitse jättää mitään. Tämä vaatii elinajanodotteen, johon sukupuoli vaikuttaa.

Tarkoituksena on kehittää laskuria yleisön toiveiden perusteella. Esimerkiksi, nyt laskuri ottaa oletuksena nykyisen säästöasteesi. Jatkossa laskuri voisi piirtää vaihtoehtoisen käyrän ja siten kannustaa säästöasteensa kasvattamiseen.

Laskurissa tulee jättää asunnon omistus nettovarallisuudesta pois ja samalla tapaa asuntovelan lyhennykset säästöön jäävästä osuudesta. Järki tässä on se, että asunto ei tuota passiivista tuloa, ja on perustellumpaa, että kulutus kasvaa vuosien saatossa. Joko sitä ostaa uuden asunnon, jota lyhentää, tai raha kuluu muuhun. Tämä nyt yksinkertaistamaan laskuria.

Myöhemmin saatan lisätä laskuriin tuonkin ominaisuuden, koska tämä seikka sai ainakin oman vaimoni hämmennyksiin.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

9 kommenttia:

 1. Mikä tämän laskurin käsitys taloudellisesta riippumattomuudesta on? Eli siis, kuinka paljon se olettaa, että tarvitsee rahaa? Vai onko oletus siis, että nettotulojen ja säästöön jäävän osuuden erotus antaa sen summan? Jos näin, niin miten kauan tämä sitten riittää?

  Ehkä nämä kysymykset voisi summata toteamukseksi: Taloudellinen riippumattomuus on monella tavalla ymmärrettävä käsite ja se riippuu oletuksista.
  Lisäksi kysymys: Tarvitseeko laskurin mukaan sijoittaa vielä kun olen taloudellisesti riippumaton?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin vastaukset tekstiin. Mutta kyllä, olettaa säästöön jäävän nettotulojen sekä kulutuksen erotuksen.
   Kun riippumattomuus saavutetaan, ei tarvitse enää lisää sijoittaa.

   Poista
 2. Laskitko verojen vaikutuksen niin, että 30%:n pääomavero realisoituu joka vuosi saaduista tuotoista? En äkkiseltään näe mitään yksinkertaista tapaa huomioida sekä inflaatio että verot siten että se menee oikein tai edes sinne päin.

  Pelkkien verojenkin vaikutusta lopulliseen tuottoon on nimittäin pirun vaikeaa laskea. Jos vaikka ajattelee eläköityä pörssiosinkostrategialla, vuotuisesta tuotosta vain noin puoleen kohdistuisi 25,5%:n vero.

  Toisaalta jos eläköityy ostamalla vaikkapa rahastoja, verot lykkääntyvät parantaen tuottoa merkittävästi. Lisäksi kun taloudellinen riippumattomuus on suurimmalla osalla vielä yli kymmenen vuoden päässä, hankintameno-olettamakin vaikuttaa isosti.

  Meni ehkä vähän sekavaksi, mutta bottom line on tosiaan kysyä, missä vaiheessa laskutoimituksia ja miten vero sekä inflaatio huomioidaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli vielä mieleen kysyä tuosta inflaatiosta. Tarkistelin vähän interwebsistä ja olen siinä uskossa, että tuo neljän prosentin sääntö sisältää myös inflaation, jolloin sitä ei tarvitsisi vähentää. Mistä lähteestä päättelit, että näin ei olisi?

   Poista
  2. Joo tosiaan, 100% kiertoaste oletetaan, eli verot maksetaan joka vuonna. Tämä antaa konservatiivisimman arvion.

   Vuosittain sijoitukset kasvaa reaalina (korko * (1-pääomavero)) - inflaatio.

   Oot ihan oikeassa, kiertoaste vaikuttaa, ja pitäisi ottaa huomioon. Ehkä teen tästä vielä monimutkaisemman, joskus.

   Olit oikeassa, neljän prosentin sääntö sisältää inflaation. Se on nyt laskettu oikein.

   Poista
 3. Pitäiskö tuossa olla vuosikulutuksesi eikä kuukausikulutuksesi? "Matka taloudelliseen riippumattomuuteen kestää 6 vuotta. Tuolloin nettosijoitusvarallisuutesi on kasvanut 1 029 000 euroon. Tämä on noin 25-kertaa kuukausikulutuksesi verran"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi!
   Korjaus pitäisi olla muutaman tunnin sisään paikallaan. Kiitos huomiosta!

   Poista
 4. Samoin kuukausikulutuksessa ei ole huomioitu säästön osuutta. Eli jos kuukausitulot ovat 2500 euroa ja säästöön laitetaan 1000 euroa, ei kuukausikulutus ole 2500 euroa vaan 1500 euroa.

  VastaaPoista
 5. Hupsis, tein edelliset päivitykset ihan väärään paikkaan. Nyt on tuo teksti korjattu.

  Hmm.. tuo jälkimmäinen pointti pitäisi mielestäni olla kyllä oikein laskettu. Kerrotko millä arvoilla lasket?

  Esimerkiksi 50,000€ varalla, 2,500€ nettotuloilla, 1,000€ kuukausisäästöillä sekä 7% korolla kestää noin 29 vuotta saavuttaa riippumattomuus.

  Nykypäivän rahassa (2% inflaatio) potti on kasvanut 643,000 euroon.

  643000 % 25 % 12 * 70% = 1500.

  Meneekö oikein? Voisi olla kyllä tuo inflaatio selvempää...

  VastaaPoista