Grupeer kokemuksia: vertaislainaamista 13% korolla täydellä takaisinostotakuulla


Yksi lupaavimmista uusista vertaislainatuttavuuksistani on Grupeer, Riikasta, Latviasta kotoisin oleva yritys, jolla on hyvä pöhinä. Taattua (buyback guarantee) korkotuottoa on saanut helposti 13%. Toistaiseksi on Grupeerista kokemuksia vasta muutaman kuukauden ajalta, mutta olen jo päättänyt pottia kasvattaa.

Grupeer toimii laskujeni mukaan kokemusten kirjoitushetkellä seitsemässä maassa, mutta luku ehtii tässä vielä varmasti kasvamaan. Alustalla voi sijoittaa erilaisiin lainoihin, niin yksityisten kuin yritystenkin, ja kohta lanseerataan myös Vakausrahasto (engl. stability fund), jonka kautta pääsee kiinni vuokratuottoon erittäin joustavalla mallilla.

Miten Grupeer toimi


Grupeerissa on paljon mistä tykätä, mutta mukavin yksityiskohta on, että Grupeer välittää ainoastaan valmiiksi rahoitettuja lainoja ja lainan antajalle jää aina vähintään 5% lainasta. Lainan antajalla on siis taloudellinen intressi myöntää hyviä lainoja eikä vain maksimoida volyymia.

Toiminnallaan Grupeer tarjoaa lainan antajalle mahdollisuuden nopeuttaa pääomankiertoaan uudelleenrahoittamalla lainat sijoittajien rahoilla. Näin pääoma palautuu takaisin pienellä preemiolla lainan antajalle, vapaana myönnettäväksi uusiin lainoihin. Lainan voi uudelleenrahoittaa millä tahansa hetkellä, portaattomasti, eikä lainan nostaja joudu siis odottamaan että laina "täyttyy", kuten joissain muissa palveluissa saattaa olla.

Lainat (Loan deals)

Lainoista löytyy asunto-, auto-, yritys- sekä henkilökohtaisia lainoja, mutta tämä kategoria sisältää myös kehitysprojektit (engl. development projects) - näistä myöhemmin. Lainoja on eri kokoisia, pituisia, muotoisia ja korkoisia. Suurin osa lainoista on 11%+, mutta moni tällä hetkellä on jopa 13%. Osa lainoista on jaksotettuja (engl. amortized), jolloin pääomaa lyhennetään kuukausittain. Suurin osa lainoista on kuitenkin jaksottamattomia, jolloin korko maksetaan kuukausittain, mutta pääoma vasta lainan juoksuajan päätyttyä.

Suurin hyöty jaksotetuista lainoista tulee likviditeetin muodossa: Jos lainaat 1 200 €, kahdentoista kuukauden lainaan, maksetaan koron lisäksi kuukausittain noin 100€ takaisin. Tämän voi laittaa taas uusiin jaksotettuihin lainoihin tai rahan tarpeessa nostaa pois. Jaksottamattomassa lainassa joudut odottamaan koko 12 kuukautta, ennenkuin pääoma palautuu. Jälkimarkkina aukeaa myöhemmin.

Osalla lainoista on vakuuksia, nimittäin Ibancarin autolainoissa ja A24 Financen asuntolainoissa.

Kehitysprojektit (Development projects)

Kehitysprojektit ovat kiinteistöprojekteja - yleensä uudisrakentamista - ja löytyvät valikoista sekä omasta polustaan, että lainojen alta. Nämä ovat usein varsin suuria, useiden miljoonien eurojen lainakokonaisuuksia, ja jostakin syystä nämä on pilkottu pienemmiksi, vaikkapa 50 000 euron kokonaisuuksiksi. Näihin kannattaa kiinnittää vähän huomiota, sillä samaan kehitysprojektiin liittyvät lainat saattavat olla joko täysin identtisiä, tai hieman eri pituisia tai eri korolla.

Kehitysprojekteilla on aina vakuudet, eli teoriassa vaikka lainan myöntäjä ajautuisi konkurssiin ja projekti epäonnistuisi, ei sijoittajien pitäisi ihan täysin jäädä nuolemaan näppejään. Takkiin tulisi varmasti jotain, muttei kenties katastrofaalisesti. 

Täysi takaisinostotakuu (buyback guarantee)

Kaikissa Grupeerin lainoissa on takaisinostotakuu (engl. buyback guarantee), joka aktivoituu kun maksu lainaan on yli 60 päivää myöhässä. Tuolloin lainan myöntäjä ostaa takaisin sekä lainan pääoman, että siihen asti kertyneen, maksamatta jääneen koron. Sikäli mikäli lainan antaja ei ajaudu maksuvaikeuksiin, sijoittaja on turvassa.

Riskit Grupeerissa ja niiden hallinta

Suurimpana riskinä on omasta mielestäni tientynlainen vastapuoliriski, eli kykeneekö lainan myöntäjä täyttämään velvoitteensa. Lainan ottajat varmasti välillä joutuvat maksuvaikeuksiin, mutta sijoittajaa kiinnostaa ainoastaan se, pystyykö takaisinostotakuun myöntäjä täyttämään velvoitteensa. Mintoksella on kerran käynyt niin, että Eurocent-niminen lainojen myöntäjä joutui maksuvaikeuksiin ja sijoittajat kärsivät, tietenkin.

Kysyin Grupeerilta, ovatko he tällaisiin tilanteisiin valmistautuneita ja he antoivat ymmärtää, että tilanne on epätodennäköinen. Jos kuitenkin niin sattuisi käymään, Grupeer varmasti taistelee sijoittajien puolesta omine asianajajineen. Asian voi myös nähdä siltä kantilta, että pienehkönä yrityksenä on parempi, että Grupeer ei myönnä itse takaisinostotakuuta, sillä hankaluuksien edessä voisi käydä niin, että koko alusta menisi nurin. Sitä emme halua, mielummin yksi lainan myöntäjä kerrallaan.

Hallitakseen vastapuoliriskiä sijoittaja voi hajauttaa sijoituksiaan eri lainan myöntäjille. Auto-invest -toiminto ei tarjoa tällaiseen hajautukseen suoraan mahdollisuutta, mutta näppärä rakentaa jokaiselle lainan myöntäjälle oman sijoitusautomaatin. Meinaan itse tehdä tämän, jahka siirrän kohta suuremman summan Grupeeriin.

Matala likviditeetti on riski. Tämä ei ole kaikille täysin sisäistetty ajatus, joten täsmennetään nyt vielä. Grupeerin jälkimarkkinatoiminto ei ole vielä lanseerattu, joten et pääse lainoistasi vikkelästi eroon. Jos satut tarvitsemaan yht-äkkiä rahaa, mutta rahasi ovat jaksottamattomissa lainoissa kiinni vielä useita kuukausia, joudut keksimään muuta: myymään osakkeita? Ottamaan lainaa? Jaksotetut lainat ovat yksi tapa parantaa likviditeettiä, mutta eivät ratkaise kokonaan ongelmaa.

Grupeer kokemukseni yhteenvedettynä: on se hyvä

Kulutusluotto-vertaislainani muodostavat aivan liian suuren osan koko salkustani, joten arvostan alustoja, joilla pääsen helposti kiinni yritys- ja kiinteistölainoihin. Useimmalla tällaisiin kohteisiin lainaavilla alustoilla ei ole täyttä takaisinostotakuuta. Toki korkeammat korot. Mutta Grupeerin takaisinostotakuu on täysi, jolloin se tuntuu helpolta paikalta aloittaa. Ja oikeasti, mahdollisuus 13% tuottoihin on mahtava.

Grupeerilla on mukavaa vaihtelua: yrityslainoja ja kiinteistöprojekteja. Mutta lisäksi myös asuntolainoja ja autolainoja, jos sattuu sellainen huvittamaan. Koska alusta tarjoaa täyden takaisinostotakuun sekä riittävän auto-invest -toiminnallisuuden, laajennan mielelläni hajautustani yrityslainoihin sekä kiinteistökohteisiin eikä tarvitse liikaa stressata yksittäisten kohteiden valinnasta. Tällaisesta en voisi edes haaveilla Envestiolla tai Crowdestorilla, ja pidän kyllä kovasti niistäkin.

Grupeerilla on riittävästi kysyntää pääomalle, eivätkä projektit täyty silmänräpäyksessä, niinkuin usein Envestiolla. Sijoittaja voi halutessaan tutkia myös ihan rauhassa kohteita. Tämä ehkä johtuu osittain siitä, että Grupeer on onnistunut paremmin lainakohteiden hankinnassa, kuin sijoittajien. Epäilen, että kun Grupeerin suosio tästä kasvaa, tilanne voi muuttua. Vielä ainakin sijoittajille on hyviä löytöjä saatavilla!

Kaikki huomioonottaen, toistaiseksi vielä lyhyiden Grupeer kokemuksieni perusteella annan alustalle täydet viisi tähteä ⭐⭐⭐⭐⭐. Käyttöliittymässä on ehkä hieman ylimääräistä kompleksisuutta (miksi lainoissa on listattu myös kiinteistöprojektit, vaikka ne löytyvät myös erikseen?), mutta loppu on niin simppeliä, ettei se haittaa. Kiitettävät korot täydellä takaisinostotakuulla ovat aika kova kombo; yrityslainoihin sekä kiinteistöprojekteihin sijoittaminen ei voisi olla helpompaa.

Toivottavasti pidät Grupeerista yhtä paljon kuin minäkin. Olen sijoittanut joukkolainainstrumentteihin viime aikoina aika paljon ja saan jo yli 2000€/kk tuloja. Grupeer on vielä aika pienessä roolissa, mutta tulen kasvattamaan pottini varmasti 10 000 euroon melko piankin. Jos haluat lukea lisää mistä passiivinen tuloni muodostuu, suosittelen lukaisemaan kuukausittaisia päivityksiäni.


Kiva kun luit! Saatat pitää myös seuraavista muista artikkeleistani:
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti