Envestio-kokemuksia: Korkeaa riskiä ja korkea tuotto vertaislainaamalla yrityksille


Kuten olen kuukausittaisissa päivityksissäni maininnut, vertaislainasalkkuni kattaa suuren osan nettovarallisuudestani. Liian suuren osan. Tasapainottaakseni sitä tutkin mahdollisuuksia lisätä arvovarojani käyttäen ValueSignalsia, mutta ennen kaikkea hajautan niitä yrityslainoihin vertaislainaamisen kautta.

Päivitys 22.1.2020: Saitti on alhaalla ja moni sijoittaja panikoi. Saas nähdä menikö siinä yli kymppitonni.

Tällä alalla riittää pelaajia (vaihtoehtoja ovat muun muassa Grupeer sekä Crowdestor), mutta tietyistä syistä pidän Envestiosta paljon.

Envestion taustaa


Envestio aloitti jo vuonna 2014 yksityisenä sijoitusrahastona ja siirtyi myöhemmin joukkorahoitusten pariin. Sivustolla on omien sanojensa mukaan vähän yli 8 000 aktiivista sijoittajaa, mutta hyvät arvostelut kielivät siitä, että uusia sijoittajia liittyy alustalle joka päivä.

Envestio on pieni, ja joukkorahoitustoimet ovat melko uusia. Envestion kautta on rahoitettu vain 20 000 000 - tämä on vähän. Mintosin kautta on rahoitettu yli 2 000 000 000.

Laske nollat.

Kyseessä on siis uusi ja pieni alusta, joten miksi pidän siitä? Korot ovat korkeita, ja takaisinostotakuu tuo turvaa.

Envestion takaisinostotakuu (buyback guarantee)

Envestio tarjoaa suojattuihin lainoihinsa takaisinostotakuun, mikä ei ole kovinkaan yleistä yritysvertaislainaamisessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli hanke epäonnistuu, voit joko saada 90 % pääomasta takaisin heti, tai saada vain 80 % ja odottaa, että loput 20 % kerätään laillisten prosessien kautta.

Envestio tarjoaa myös takaamattomiakin lainoja, mutta en ole viime aikoina nähnyt tällaisia. Näyttää siltä, että sijoittajat todella suosivat taattuja lainoja. Tätä ominaisuutta eivät kuitenkaan kaikki vertaislaina-alustat tarjoa.

Lisäksi jos hanke on aikataulussa, voit myydä sen takaisin Envestiolle milloin tahansa 5 % maksulla. Jos siis maksuvalmius kiinnostaa sinua, on Envestio ajatellut myös tätä.

Kuinka Envestio käytännössä toimii?

Näin pääset alkuun Envestion kanssa:
  1. Rekisteröidy osoitteessa https://www.envestio.com
  2. Vahvista käyttäjätilisi kuvalla passistasi.
  3. Siirrä rahaa käyttäjätilillesi.
  4. ... ja odota, että vastaan tulee mielenkiintoinen projekti.
Envestio lisää lukuisia hankkeita joka kuukausi, mutta sivuston menestyksen vuoksi useimmat hankkeet rahoitetaan saman tien. Sijoittaaksesi Envestion kautta, tulee sinulla olla saldoa valmiina käyttäjätililläsi. Kun uusi hanke ilmestyy, on liian myöhäistä alkaa siirtää rahaa käyttäjätilillesi.

Rekisteröidessäsi tällä kumppanuuslinkilläni saat 0,5 % cashbackkia sijoittamallesi pääomalle ensimmäisenä 270 päivänä. Lisäksi saat 5 € ylimääräistä, jos sijoitat yli 100 €.

Envestion tiimi

Ei tarvita isoa tiimiä, tarvitaan vain oikeanlainen.

Arvostelun kirjoittamisen hetkellä (syyskuu 2019) Envestion ydintiimiin kuuluu kolme ihmistä (hetki sitten oli vielä neljä). Se ei ole paljon, ja sen tietäen en olen yllättynyt, ettei heidän portfolionsa ole suurempi. Toki moni asia on ulkoistettu, mutta tekemistä on silti varmasti todella paljon.

Löydät myös nuo samat ihmiset LinkedInistä. Näyttää siltä, että koossa on oikeanlainen tiimi, kun neljä ihmistä on saavuttanut niin paljon.

Mitkä riskit ovat?

Riskit? Mitkä riskit? Niin sekö, että saatat menettää kaiken? Kyllä Envestiolta niitä löytyy.

Kuva, jonka Envestio haluaa maalata puolestasi on se, että heidän kauttaan sijoittaminen on turvallista. Tässä lainaus heidän Tietoa meistä -sivultaan:
Menestyväksi sijoittajaksi ryhtyminen on Envestion avulla helppoa, turvallista ja nopeaa.
Olen varma, etteivät he tarkoita, että pääomasi olisi turvassa, vaan että sijoittajaksi ryhtymisen prosessi on. Heillä on myös melko kattava sivu riskeistä.

Aina kun sijoitat johonkin, tulisi sinun miettiä: “Miten voin menettää kaiken pääomani?”, sillä jos menetät vain 10 %, se on ok. Siitä toipuu. Se kirpaisee aika paljon, mutta siitä pääsee yli. Jos et ole koskaan valmis menettämään 10 %, älä sijoita. Se ei todennäköisesti ole sinua varten.

Joten jos Envestio sanoo takaavansa pääomasi 90 % asti, mitä huolia jää jäljelle? Mitä kuvittelet tapahtuvan, jos Envestio joutuu taloudellisiin ongelmiin, menee vaikka konkurssiin? Miten näin voisi käydä? Entäpä finanssimarkkinoiden laskusuhdanne, joka johtaa useiden Envestion hankkeiden laiminlyöntiin ajaen yritystä samalla maksuvalmiuskriisiin? Enpä tiedä. Sen me kuitenkin kaikki tiedämme, että kun tarjotaan 18 % korkotuottoa, ovat riskit taatusti läsnä. Muutenhan he rahoittaisivat hankkeita omilla rahoillaan.

On hyvä asia, ettei Envestio tarjoa 100 % takaisinostotakuuta. Se antaa yritykselle vähän tilaa hengittää, mikäli useat hankkeet epäonnistuvat samaan aikaan. Se myös luo uskottavuutta, ja näin ollen uskonkin, että riskit ovat laskelmoidut ja huonoillekin lopputuloksille on suunnitelma. Näillä korkotasoilla en uskoisi, jos he väittäisivät tarjoavansa 100 % takaisinostotakuun.

Nyt, kun useimmat hankkeet rahoitetaan päivän sisällä, ei sinulla ole aikaa asianmukaiseen huolellisuuteen. Koska hankkeet seuraavat samankaltaista kaavaa, suosittelen sinua etukäteen päättämään, millaiseen hankkeeseen haluat sijoittaa ja millaiseen et. Tällä tavalla saatat onnistua tekemään päätöksen tarpeeksi nopeasti, kun uusi hanke ilmestyy.

Miinukset

Muutama asia, joista en pidä Envestiossa:

Ensinnäkin se, että suuri osa sijoitusmahdollisuuksista täyttyy tunneissa, ja siitä seuraa hätäisyyttä. Kun ei ole aikaa olla huolellinen, toimii liian helposti pelkästä poisjäämisen pelosta. Käyttäjätilille on myös jättettävä rahaa lojumaan, jotta sitä olisi valmiina tulevia hankkeita varten. Kun uusi hanke ilmestyy, on päätettävä pikaisesti sijoittaako vaiko odottaa parempaa kohdetta.

Jotkin hankkeet ovat melko epäilyttäviä. Kryptovaluutan louhimisyksiköitä? Jopa tällaiset hankkeet rahoitetaan hetkessä, mikä on melko selvä merkki laumakäyttäytymisestä ja sitä kautta kohonneista riskeistä.

Korkeat korot viittaavat korkeaan riskiin, mutta on vaikea arvioida, kuinka korkeaan. Tietojeni mukaan epäonnistuneita hankkeita ei ole, ja myös takaisinostotakuu saa kaiken kuulostamaan liian hyvältä. Yleensä asia onkin näin.

En pidä siitä, että raportit ovat niin rajoitettuja. Haluan visualisoida sijoituksiani, mutta Envestion kanssa kaikki on niin manuaalista. Myös yksityiskohtainen pääsy liiketapahtumiin tekisi asioiden arvioimisesta helpompaa. Tällä hetkellä meidän täytyy vain luottaa Envestioon.

En ole vielä päättänyt, toivoinko Envestioon automaattisia sijoituksia. Ne nyt kuitenkin tulivat.

Plussat

En ole vielä hävinnyt rahaa. Sen sijaan olen saanut suurta korkoa sijoittamistani hankkeista. Jos kaikki sijoitukseni olisivat Envestion kaltaisia, olisin jo poskettoman rikas.

Envestiolla on pääsy markkinoille, joihin on muuten erittäin vaikea sijoittaa. Tähän mennessä he ovat valinneet oikeanlaisia hankkeitakin. Näiden markkinoiden eksklusiivisuus tarkoittaa, ettei suuri rahavirta löydä sinne, mikä johtaa suurempiin korkoihin.

Alusta on helppokäyttöinen, ja kaikki tuntuu loogiselta. Se ei ole passiivinen alusta, mistä pidäkin. Kuinka kukaan muutenkaan pystyisi sijoittamaan rahaa automaattisesti esim. kryptovaluutan louhimislauttoihin?

Lopputulema

Minulle Envestio tarjoaa korkeaa riskiä ja korkeita tuloja sekä mahdollisuutta hajauttaa yrityslainoihin. Minulla on niihin sijoitettuna yli 10 000 €.

Jos olet kiinnostunut, katsasta kuukausittaiset päivitykseni, jonne päivitän myös Envestio-tuloistani.

Aion jatkaa Envestio-tulojeni sijoittamista kunnes salkkuni on enemmän tasapainossa. Sen jälkeen uskon pitäväni Envestion yhtenä suosikkialustoistani. Aion rahoittaa vain suojattuja lainoja yrityksille, joita ymmärrän.

Annan Envestiolle kolme tähteä. ⭐⭐⭐ Tykkään alustasta jolla hajauttaa vertaislainasalkkua, mutta Envestiolla on korkea riski ja takaisinostotakuun vuoksi alustalla on merkittävä vaara ajautua ongelmiin, jos iso osa sijoittajista haluaa rahansa yht'äkkiä ulos. Haluan myös nähdä, mitä tapahtuu, kun hanke epäonnistuu. Hanke, joka epäonnistuu kunniakkaasti, nostaisi arvostustani Envestiota kohtaan.

Jos haluat myös sijoittaa Envestion kautta, on minulla sinulle rekisteröitymisbonus. Rekisteröitymällä kumppanuuslinkkini kautta, saat 0,5 % cashbackkia sijoittamastasi pääomasta 270 ensimmäisen päivän aikana (ja lisäksi 5 €, jos sijoitat yli 100 €).
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti