Rahaa kuluu vuodessa 26 477€

Totuuden hetki.

Tätä ei ollut tarkoitus tehdä edelliseltä vuodelta lainkaan - nimittäin kuluerittelyä. Toissavuonna seurasin kulujani kuukausittain ja se kävi lopulta aika puisevaksi. Hetki sitten tutustuin mielenkiintoiseen palveluun, Tinkiin, ja mopo lähti käsistä.

Tink on toteuttanut useiden pankkien rajapintoja vastaan ratkaisun, jolla konekielisesti voi lukea kaikki tapahtumansa helposti, yhteneväisessä muodossa. Tink jopa kategorisoi kaikki tapahtumat. "Mahtavaa", ajattelin, "näinhän koko vuoden kulut on analysoitu käden käänteessä!"

Aloin skriptaamaan, sain tunnistautumisen pelaamaan, sain tapahtumaluettelon ulos ja voilà: 30 000 € käytetty baareihin pelkästään tämän vuoden tammikuussa. Tuskimpa! Tuollaisen summan laittamisesta baareihin ehkä olisi jotain muistikuvia - tai sitten nimenomaan ei ole. No sitä nyt ei ole tapahtunut.Eli Tinkin kategorisointi heittää sen verran häränpyllyä, että siihen ei oikein voinut luottaa. Koska olin jo kuitenkin "melko pitkällä", ei hommaa voitu jättää kesken. Seuraavaan haasteeseen!

Positiivisena yllätyksenä Tink näytti kategorisoivan myös luottokorttitapahtumat! JES! Se luottokorttilaskun PDF:n copy-pasteaminen "jonnekin", jossa se regexpillä ja substring-kikoilla pilkottiin jokseenkin järkevään muotoon ei ollut yhtään hauskaa, joten olin kyllä todella tyytyväinen, ettei sitä tarvinnut enää tehdä.

... paitsi että hetkinen. Luottokorttitapahtumat ovat listattuna ainoastaan edelliseltä kuukauden laskutuskaudelta. 🤦 No voinyt vi**u. Eli mitä hyötyä tästä Tinkistä on? Ei yhtään mitään. No okei, olin heihin yhteydessä ja ilmeisesti homman pitäisi pelata. Ei pelannut.

Eli takaisin pankkeihin (tähän puuhaan tarvitaan kaksi) lataamaan joka. ikinen. luottokorttilasku. erikseen. 24 tiedostoa, jossa maksutapahtumat ovat ties missä muodossa. Ostotapahtumaa ja sen hintaa ei saa kovinkaan näppärästi näistä koneluettavaan muotoon mutta lopulta homma oli pulkassa! Siihen meni ehkä kolme tuntia.

Sitten vielä lopuksi mäppäystaulu eri myyjille, ja niille kategoriat. Katsokaakin, että osaatte arvostaa lopputulosta! 👿

Vitsi vitsi 😀 ehkä.

Mihin kaikkeen rahaa kuluu?


Tsädäm! 💥 Siinä se nyt on. Koko elämäni hinta. Tai yhden hyvin tyypillisen vuoden. Yhden vuoden kaikki kustannukset ovat 26 477€. Kun sain palkkatyöstä nettona 44 725€, se tekee säästöprosentiksi mukavan 41%!

Neljäkymmentäyksi prosenttia ei ole lainkaan huonosti, mutta tuntuu, kuin että näillä tuloilla pitäisi ehkä olla selkeästi korkeammalla. Miksi en ole? Miksi esimerkiksi en saa puolia säästöön? Hyvä kysymys, tätä sietää tutkia hieman. Ehkä jossain pystyy parantamaan?

🏠 Asuminen 6 935€ (26%) ja Sähkö 384€ (1%)

Asuntolaina oli aiemmin suurin kuluni, sillä laskin asuntolainan lyhennyksen myös tähän "elämisen kustannukseen". Tämä on tosi kiistelty aihe ja myönnetään, tuo aikaisempi tapa ei ollut hyvä. Miten säästöjen kerryttämisen voisi laskea kustannukseksi? No ei sitä voikaan.

Tällä kertaa jaoin asumisen kustannukset seuraavalla tavalla: asuntolainan hoitokulut (600€ - ei sisällä lyhennysosuutta), vastikkeet (2 603€) sekä omistusasumisen tulojenmenetykset (3 732€). Sähkö oli omassa pienessä luokassaan ja vastaa 384 euroa.

Omistusasumisen tulojenmenetys on mielenkiintoinen. Jos esimerkiksi minulla on 100 000 € maksettu asuntolainasta pois, mitä sillä rahalla voisi tehdä, jos asuisinkin vuokralla? Voisin sijoittaa sen, saada ehkä esimerkiksi 7% tuoton, miinus pääomatulovero. Tuo, vähennettynä asunnon arvonnousulla, on minulle menetys. Jokin tällainen on otettava huomioon, jotta päästään edes lähelle realistista minimikassavirtaa, joka vuodessa tulee pistää asumiseen. Tarkoitus on laskea, kuinka pienellä pärjäisi.

Tällä hetkellä lyhennän asuntolainaa noin 500€ kuukaudessa ja omistusasumisen tuojenmenetys on noin 318€. Tässä kategoriassa on hankala säästää. Ootteko vielä mukana?

✈️ Matkustus: 5 801€ (22%)

Noniin! Jos matkustaisin vain puolet siitä, mitä tällä hetkellä teen, saavuttaisin sen tavoitellun 50% säästöasteen. Hmm..🤔 Enpä taida.

Matkustaminen on valtavan kivaa. Lueskelin juuri siitä, miten aikuisena aika menee hirveän nopeasti, koska emme hanki enää kokemuksia samalla tavalla. Nimenomaan! Matkustaminen on asia, josta nautin aivan hirveän paljon. Tilanteet, jossa seuraavaa matkaa ei ole buukattuna, saavat minut ahdistumaan, joten, eip.

Okei ehkä voisi matkustaa vähän vähemmällä, kuin 5 800 eurolla? Paitsi että ei.

🍜 Ravintolat 2 474€ (9%) and Päivittäisostokset 2 251€ (9%)

Eli yhteensä se, että ylipäätään oli jotain syötävää, vei melkein viidenneksen budjetistani. Ehkä se on kohtuullista, kenties? Yhteensä tämä on 4 725€ vuodessa eli noin 13€ päivässä. Ei paha, eihän? Erityisesti kun ottaa huomioon, että työlounas maksaa jo kympin, tuo on mielestäni ihan hyvä summa.

Tästä voisi nipistää tuomalla oman lounaan töihin - jota tein hetken aikaa itseasiassa! Mutta ihan karmeeta askartelua se on. 😬 Ei kiitos.

🚗 Auto: 2 200€ (8%)

Auto vei "vain" 2 200€. Minusta se on vähän, mitä mieltä olet? Toki pari tonnia on paljon rahaa, mutta siitä vapaudesta, että voi pörrätä missä haluaa viikonloppuisin, se on pieni hinta. Aika ennen auton omistamista oli hankalaa. Ja mainittakoon, että tässä parissa tonnissa on siis ihan kaikki - huollot, bensat, jopa auton arvon aleneminen!

Paitsi ettei ihan kaikkea, nimittäin vakuutus.

Huomasin tässä, että vakuutus menee näemmä minun tililtäni, ei vaimoni kanssa yhteiseltä. Vakuutukseni ovat keskitetty kaikki yhteen vakuutusyhtiöön, johon sisältyy näemmä koti- sekä autovakuutus. Ja näemmä maksan kummatkin omalta tililtäni. 🤷‍♂️ Auton vakuutus on 780€ vuodessa.

📝 Vakuutukset: 1 540€ (6%)

Jossain muussa maassa tämä olisi vähän. Suomessa? No, Suomessa se taitaa olla aika normaali. Puolet tuosta on toki yhteinen auto, jonka maksan kokonaan.

👖 Ostokset: 1 319€ (5%)

Tavallaan 1 319€ tuntuu pieneltä "ostoksiksi" ja onkin vain 5% koko vuoden budjetista, mutta kuukausittain? 110€, mihin ihmeeseen se aina menee?

Eihän se menekään, ei tasaisesti kuukausittain. Ostoksia on aika pieni määrä, joista yli sadan euron luokkaa: urheilutarvikkeita, elektroniikkaa.

⛷️ Harrastukset: 966€ (4%)

Kutakuinkin kaikki harrastukseni liittyvät jollain tapaa urheiluun. Suomessa harrastan halvemmalla, juoksen ja kuntosaleilen, mutta ulkomailla tulee kulutettua vähän kalliimmalla: golfia, sukellusta ja laskettelua. 2018 ei ollut edes kovin kallis vuosi harrastusten puolesta. Yhtenä vuonna menimme Meksikoon sukeltamaan pari viikkoa. Sinä vuonna ei ihan päässyt 50% säästötavoitteeseen.

📱 Viestintä 601€ (2%), 💇‍♂️ Palvelut 444€ (2%) ja 🚉 Liikkuminen 348€ (1%)

Näissä kategorioissa on esimerkiksi netti- ja matkapuhelin. Yllättävän suuri raha loppujenlopuksi, mutta osa siitä oli matkapuhelimen osamaksua. Palveluihin sisältyy monenlaista: postia, parturia, sen semmoista pientä. Liikkumisessa on ajoittainen taksimatka, bussimatkat. Näissä on myös aika hankala säästää.

Loput:

Pienempiin eriin sisältyy sellaisia, kuin lahjat. Itseasiassa vaimoni nauttii lahjojen ostamisesta ja antamisesta. Hän on myös meistä kahdesta lahjakkaampi osapuoli kaikessa lahjoihin liittyvissä ja siksi hoitaa ne - toki osallistun kustannuksiin myöhemmin. Kuten mainitsin, minun tililtäni menee auto- ja kotivakuutukset.

Yksi tärkeä asia "muut" -kategoriassa on vuositilaukseni ValueSignalsiin, joka on nykyään ainoa lähteeni osakepoimintaan. Seuraan palvelun kautta heidän esimerkkisalkkuaan, johon poimitaan joka kuukausi pari uutta osaketta ja myydään pois vanhoja. Volatiliteetti tuolla salkulla on todella suuri, mutta keskimääräiset vuosituot ovat myös varsin hyviä. Suosittelen tutustumaan.Matkakustannukset vaihtelivat eniten kuukausittain, eikä ihme. Toisaalta näyttää, että lähes joka kuukaudelle osuu jonkinlaista matkustuskulua. Toinen vaihtelua aiheuttava kategoria on ostokset joista puhuttiinkin jo.

Nettotulot: 61,775€Suurin osa nettotuloista tuli ihan palkkatöistä, mutta myös passiiviset tulot olivat aika näyttävä siivu, eikö? Lähentelee neljäsosaa jo tuloista. Jos kiinnostaa lukea lisää, mistä passiiviset tulot muodostuvat, kannattaa suunnata niitä koskeviin blogiposteihin. Aloita vaikka tästä:
Nettotuloja tuli yhteensä 61 775€. Sain hieman myös veronpalautuksia, jotka merkkasin suoraan tuloihin, sitä kai ne ovat. Myin myös kamaa Torissa kolmellasataa.

Entä paljonko blogituloja? No niinpä! Eipä ole.

Mitä mieltä?

Paljonko sinä kulutat? Enemmän? Vähemmän?
Onko jotain, josta mielestäsi kannattaisi säästää? (Matkustus on off-limits)
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti