Sun Exchange kokemuksia: kompensoi hiilidioksidipäästösi ja saa samalla passiivista tuloa

Näyttää siltä, että olen hieman tykästynyt kestävään sijoittamiseen. Aloitin ensin sijoittamalla kameliin Somaliassa Agrikaabin kautta (joka ei ole niinkään paljoa kestävää sijoittamista, vaan enemmälti ympäristöllistä tietoisuutta) ja jatkoin Trinen kanssa korvatakseni kerosiinilamput LED-lampuilla Tansaniassa. 

Kestävästä sijoittamisesta on ehdottomasti tulossa vielä suurempi aihe, ei vain blogissani, mutta maailmanlaajuisesti. Minulla on monia motivaation aiheita sijoittaa ekoystävällisellä tavalla.

Ensinnäkin elämiseni tuottaa aivan liikaa hiilidioksidia. www.footprintcalculator.org:in mukaan noin 10 tonnia vuodessa. Planeettamme voi ylläpitää vain kolmanneksen tästä määrästä. Sijoittamalla kestävyyteen voin ostaa aikaa sillä välin kun muutan tapani.

Toiseksi kestävällä sijoittamisella on taipumusta olla erittäin pitkäaikaista. Se sitoo pääomaa ja pakottaa minut säästämään pitkäaikaisesti.

Ja kolmanneksi voit tehdä ihan sievoisesti rahaa. Sun Exchangen odotettu sisäinen tuottoprosentti on yli 10%.

Sun Exchangen historia

Sun Exchangen perusti Abraham Cambridge (LinkedIn) vuonna 2014. Abrahamilla on akateeminen tausta ilmastonmuutostieteessä ja hän on työskennellyt aurinkoenergiakonsulttina Etelä-Afrikassa.

Abe huomasi myös aurinkopaneeleiden puutteen Etelä-Afrikassa siitä huolimatta, että se on yksi aurinkoisimmista paikoista maapallolla. Hän alkoi etsiä syitä ja sai selville, että yrityksillä ja järjestöillä oli puutetta asianmukaisesta rahoituksesta siirtyä aurinkovoimaan. Sun Exchange on yritys, joka kuroo tämän kuilun umpeen.

Vuoden 2019 toukokuussa Sun Exchange oli toteuttanut 10 aurinkovoimalaa ja nyt heillä on yli 10 000 rekisteröityä sijoittajaa yli 140 maasta. Se on tuottanut lähes 1 GWh energiaa ja omistaa yli puoli miljoonaa asennettua aurinkokennoa.

Siitä on tulossa melko suuren luokan toimintaa, ja kasvu jatkuu.

Kuinka Sun Exchange toimii

Sun Exchangen perusidea on yksinkertainen:
 1. Ostat aurinkokennoja - tasaiset paneelit tuottavat energiaa kun ne altistuvat auringonvalolle.
 2. Liisaat ne asiakkaalle, joiden katoille ne asennetaan. Nämä ovat tyypillisesti kouluja, sairaaloita, kirkkoja, jne. Asennus vie muutaman viikon kun projekti on täysin rahoitettu.
 3. Asiakas saa sähköä aurinkokennoistasi ja maksaa siitä sinulle. Sinä vain katselet sivusta.
 4. Koska aurinkokenno korvaa fossiilisten polttoaineiden tuottaman sähkön, jokainen niistä säästää hiilidioksidipäästöjä.
Katsoppas tätä:


Eikö olekin myönnettävä, että on melko seksikästä puuhaa? Olen aina halunnut aurinkopaneeleita omalle katolleni, mutta täällä Suomessa se ei vain käy järkeen. Etelä-Afrikassa, todellakin.

Sähköllä on suuri kysyntä Etelä-Afrikassa. Sähkön hinta on kasvanut 350%:lla viimeisen vuosikymmenen aikana. Sähköä tarvitaan moneen asiaan lämpimillä alueilla. Pelkästään jo ilmastointi käyttää valtavasti energiaa.

Tällä hetkellä Etelä-Afrikka on raskaasti riippuvainen fossiilisista energianlähteistä, joista hiili on suurin. Tuulesta ja auringosta on tullut taloudellisesti edullisimpia vaihtoehtoja vasta äskettäin. Edes ydinvoima ei ole taloudellisesti elinkelpoinen. Haaste on näiden teknologioiden skaalauksessa, mutta tässä Sun Exchange voi auttaa.

Sun Exchangen odotettu passiivinen tulo on yli 11%

Lasketaanpa auki eräs viimeisimmistä projekteista: 65.30 kW:n aurinkovoimala asennetaan Spar-supermarketin katolle Warrentoniin, Etelä-Afrikkaan.

Yksittäinen aurinkokenno maksaa 87 ZAR. Kennon ennustetaan tuottavan 7.21 kWh vuosittain. Asiakkaan ensimmäisen vuoden vuokra on 1.13 ZAR / kWh, kennon omistaja saa 0.94 ZAR / kWh (78%). Loput menee vakuutukseen (6%) ja palvelumaksuihin (16%).

1 ZAR = 0.061 EUR (marraskuu 11. 2019), joten yksi kenno maksaa hieman yli 5€.

Vuokraa lisätään 7.5% vuosittain! Lopussa vuokra tulee olemaan 4 ZAR / kWh. Saat noin 281 ZAR kennoa kohden 20 vuoden aikana, netoten 194 ZAR. Sisäinen korkokanta on siis lähes 12%.

Kuvaajana tämä siis näyttää tältä:

Okei, en maininnut sitä ikävintä juttua. Inflaatioprosentin on ennustettu olevan noin 5-5.5%. Kun tuottolaskelmaan otetaan tuo huomioon, sisäinen korkokanta putoaa noin 7 prosenttiin. 

Mutta tämä arvio olettaa, että vuokra (jonka oletetaan seuraavan sähkön hintaa) nousee vain hieman inflaatiota nopeammin, joka ei ole pitänyt paikkaansa viime vuosina.

Mutta kaikki tämä rahasta puhuminen vie fokuksen pois siitä, missä sen pitäisi olla. Lopputulos on: homma on taloudellisesti järkevää. 7%:n tulot passiivisena tulona on mahtavaa. Ja tässä ei ole kaikki. Vilkaise tätä:

Sun Exchangen aurinkokennot hyvittävät hiilidioksidipäästöjä

Jokaisen aurinkokennon odotetaan hyvittävän 144.7 kg hiilidioksidipäästöjä sen 20 vuoden käyttöiän aikana. Oma elämäntapani tuottaa noin 10 tonnia hiilidioksidia vuodessa, joka vastaa noin 70 aurinkokennoa.

Tämä on 360€. Tällä summalla voin hyvittää hiilidioksimäärän, jonka elämäntapani tuottaa vuodessa. Mitä tapahtuisi, jos tästedes joka vuosi ostaisin 360€ edestä aurinkokennoja ja saisin odotetun summan takaisin? Otan huomioon inflaation, joten kaikki summat ovat tämän päivän rahaa. 


Hyvitän hiilidioksidipäästöni mielelläni. Tekisin sen jopa silloin, jos en saisi palautuksia. 360€ vuodessa poistaakseni 10 tonnia hiilidioksidia on sen arvoista. Tämä on 30€/kk, tunnin työ. Maksan tämän mielelläni!

Mutta että voin saada tuloja tälle kompensaatiolle? 7%:n ihka oikeaa tuloa? 20 vuoden jälkeen, nämä kennot tuottavat positiivisesti 500€:n rahavirtaa vuodessa, samalla auttaen planeetan pelastamista? Mikä ettei?

Count me in!

Kuinka ostaa aurinkokennoja Sun Exchangella

Prosessi itsessään on melko yksinkertainen, varsinkin, jos omaat luottokortin.
 1. Rekisteröidy sivustolle https://thesunexchange.com
 2. Kun olet rekisteröitynyt, navigoi suoraan saatavilla oleviin projekteihin. Valitse yksi, johon haluat sijoittaa.
 3. Valitse ostettavien aurinkokennojen määrä.
 4. Valitse, haluatko palautuksesi ZAR- tai BTC-valuuttana.
 5. Vaihtoehtoisesti, valitse haluatko lahjoittaa osan tuloistasi valitsemaasi hyväntekeväisyyteen.
 6. Tee tilaus. Voit maksaa luottokortilla, Bitcoinilla tai tilisiirrolla.


Tänä päivänä (3.10.2019) yksittäinen aurinkokenno maksaa hieman yli 5€, mutta muista tarkistaa päivittäinen valuuttakurssi.

BTC vai ZAR?

Voit ostaa aurinkokennoja Bitcoinilla ja voit myös saada rahasi samana valuuttana. BTCt ovat loistavia, jos uskot niiden nousevan arvoltaan. Se saattaa myös olla kätevämpi tapa siirtää omaan lompakkoosi ja kotiuttaa - ehkä.

Jos tohdit saavasi maksut ZAR-valuutassa, tarvitset tilin, jonne voi lähettää ZAR:ria. Itselläni on vain tili, jonne voi lähettää euroja, joten päädyin lopulta BTC-tiliin.

Jos sinulla ei ole vielä Bitcoin (BTC) -lompakkoa, tarvitset sellaisen. Itse käytän blockchain.com:ia, mutta myös Revolut-tilillä onnistuu BTC vastaanotto.

SUNEX-poletti

Olemassa on myös SUNEX-kryptovaluuttapoletti. Tämä hämmentää minua todella. Miksi se on olemassa?

Luulen, että ehkä jossain vaiheessa tähän liittyi jonkinlainen suurenmoinen idea, mutta jokin joutui hukkaan matkalla. Tässä on video poletista, toivon sinun ymmärtävän sen paremmin kuin minä:


Minua palkitaan näillä poleteilla jostakin ja se on jollain tapaa hyödyllistä minulle?

En yleensä anna suoria neuvoja, mutta tässä tapauksessa luulen, että on parempi pysyä loitolla asioista, joita et ymmärrä.

Jos kuitenkin ymmärrät tämän polettijutun, kerro minulle kommenteissa. 😉

Sun Exchangen riskit

Haluan tavallaan välttää riskeistä puhumista, sillä
 1. On ilmiselvää, että paljon asioita voi tapahtua 20 vuodessa, mutta
 2. Riskit eivät ole ehkä tässä ihan se juttu.
Mutta ollaan sitten mieliksi. Katsotaan riskejä.

Suurin riski on likviditeettiriski - tällä erää. Aurinkokennoille ei ole tällä hetkellä jälkimarkkinoita, joka tarkoittaa, että sinun täytyisi omistaa ne seuraavan 20 vuoden ajan. Entä jos tarvitset rahaa ennen sitä? Kuinka paha tämä riski on, jos pidät aurinkokennoja tapana hyvittää hiilidioksidia, jonka etuna on taloudellinen tuotto?

Likviditeetti tulee kuitenkin onneksi paranemaan voimakkaasti, sillä Sun Exchange suunnittelee luovansa jälkimarkkinat kennoille.

Tietysti paljon asioita voi tapahtua 20 vuodessa. Entä jos kennot vaurioituvat? Niille on tietysti olemassa palo-, varkaus- ja vahinkovakuutus, jotka kattavat aurinkokennot vuokran ajan ja 25 vuoden lähtötehon kennoille. Tämän lisäksi Sun Exchange kerää omaa vakutuusrahastoaan asiakkaan laiminlyönnin varalta ja jos aurinkokennot on siirrettävä. Enintään 10% vuokrasta menee tähän rahastoon.

Entä jos sähkön hinta laskee? Epätodennäköistä. Sähkön hinta alueella on kasvanut yli 4-kertaista tahtia inflaatioon verrattuna.

Inflaatio on epäilemättä riski. Odotettu 5.5%:n inflaatio on melko korkea, ja se on jotakin, johon emme ole tottuneet euroalueella. Voiko inflaatio riistäytyä käsistä? Se todellakin voisi, mutta tämä toisi niin monia ongelmia Etelä-Afrikan keskuspankille, että se taistelee varmasti vastaan. Itse asiassa inflaatio on laskenut 3 vuoden ajan peräkkäin.

Vaikka en voi painottaa liikaa, että Sun Exchangessa on todellakin riskejä, se on jo nostanut $3.4 miljoonaa pääomaa ja pyrkii saamaan $2.5 miljoonan myyntivoiton vuonna 2019. Se ei siltikään ponnista vielä kannattavaksi, mutta nyt nostetulla pääomalla on kaikki mahdollisuudet viedä yritys voitolliseksi.

Miksi pidän Sun Exchangesta

Sun Exchange ratkaisee kipeän ongelman. Puhdas energia on haaste joka paikassa ja Sun Exchangen pyrkimys on muuttaa koko maailma aurinkovoimaiseksi.

Rakastan taloudellisen hyödyn ja positiivisen ympäristöllisen vaikutuksen yhdistämistä. Joka kerta kun ostan kennon, se alkaa tuottaa vihreää passiivista tuloa. Vaikka keskitynkin enemmän kennojen syrjäyttäviin hiilidioksidipäästöihin, on sijoituksella myös hyvä mahdollisuus olla tuottava, josta tulee erityisen lämmin fiilis. Jopa nollatason saavuttaminen olisi loistava tulos.

Olen suuri hajauttamisen puolestapuhuja ja Sun Exchange on tässä hauska komponentti. Siitä huolimatta, johtuen siitä että likvideetti on vielä alhainen ja monet asiat voivat muuttua 20 vuodessa, en luultavasti kasvata panostani äärimmäisen korkeaksi.

Sijoitan kuitenkin todennäköisesti tarpeeksi hyvittääkseni kaikki hiilidioksidipäästöni Sun Exchangen kautta joka vuosi, vaikka hyvittäisin niitä moninkertaisesti jossain muualla. Olen itse asiassa jo hyvittänyt lähes 4x vuosittaisesta hiilidioksidijalanjäljestäni Trinessa aiemmin tänä vuonna.

Loppusanat

Omistan jo 25 aurinkokennoa ja suunnittelen ostavani lisää. Tämän vuoden lopussa suunnittelen omaavani 70 aurinkokennoa, jotka hyvittävät yhteensä 10 tonnia hiilidioksidia elinikänsä aikana. Suunnittelen lisääväni 70 aurinkokennoa portfoliooni vuosittain.

Huolimatta ilmiselvästä korkeasta riskistä, joka tulee pitkäaikaissijoituksen mukana, minun on annettava Sun Exchangelle neljä tähteä ⭐⭐⭐⭐. Suurin osa näistä tähdistä tulee siitä mahdollisuudesta saada hieman passiivista tuloa samalla kun tukee aurinkovoiman käyttöönottoa ja syrjäyttää hiilidioksiidipäästöjä. Vaikka kennojen osto sisältää merkittäviä taloudellisia riskejä, suhtaudun asiaan ihan eri kulmasta. Minusta tarjous on loistava ja olen mielelläni tässä mukana.

Nostan luultavasti tähdet viiteen kun Sun Exchange luo lupaamansa jälkimarkkinat.

Haluatko ilmaisen aurinkokennon? 🌞

Jos kaikki tämä puhe passiivisista tuloista ja planeetan parantamisesta on luonnollisesti sytyttänyt sinussa palavan halun ostaa näitä paljon puhuttuja kennoja, eikö? Tietenkin. Mutta nyt sinua kyllä lykästi!

Nimittäin jos rekisteröidyt affiliate-linkilläni ja sijoitat, saat ilmaisen aurinkokennon! 🤘

Rekisteröidy ja saa ilmainen aurinkokenno

Haluatko enemmän kestävää sijoittamista?

Ihan ensiksi kannattaa tilata uutiskirje, jossa katan myös tulevia kestävän sijoittamisen tilaisuuksia.

Vilkaise myös näitä julkaisuja:


Kiitos lukemisesta ja muista tilata! 👇🏻
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti