Agrikaab-kokemuksia: Ruoantuotantoa Itä-Afrikassa

Agrikaabin taustaa

Agrikaabin perusti vuonna 2016 Somaliassa syntynyt Mohamed M Jimale, joka muutti maahanmuuttajana Ruotsiin. IT-osaamisen sekä Somaliaan johtavien kytkösten takia hän päätti tehdä jotain auttaakseen Itä-Afrikan kuivuudesta kärsiviä.Kuulin Agrikaabista ensi kertaa vuonna 2017, kun sen nimi oli vielä ari.farm. Pidin todella ideasta, mutta epäröin sijoittaa siihen, sillä se vaikutti liian monimutkaiselta. Muistan sen haiskahtaneen siltä, että siinä pyritään spekuloimaan karjan hinnoilla, jotka kausien mukaan liikkuvat ylös ja alas.

Lampaat, vuohet, sekä kamelinmaitoala tuntuivat lisäosalta. Lammas- ja vuohibisnes tulikin päätökseensä vuonna 2019. Sellaista sattuu, kun startup-yritys yrittää löytää markkinarakoaan.

Agrikaabilla on kuitenkin hyvä, kristallinkirkas sekä jalo missio:
“Tehtävämme on osallistua alueen ruoan turvaamiseen, sekä luoda uuden aikakauden maanviljelijöitä ja työpaikkoja.”
-Agrikaab

Nykyään Agrikaab myös rakentaa kasvihuoneita ja järjestää vedenkeräystä. Ensimmäinen sato kerättiin kasvihuoneesta keväällä 2019, ja vedenkeräysprojektit on nyt aloitettu.

Kuinka Agrikaab toimii

Voit valita itseasiassa kahdesta tavasta:

 1. Voit painella suoraan heidän kauppaansa ja ostaa paikkasi projektissa. TAI
 2. Voit rekisteröityä, siirtää rahaa Agrikaab-tilillesi ja sijoittaa myöhemmin

Itse päädyin tuohon jälkimmäiseen, mutta todennäköisesti vain, koska ensimmäistä vaihtoehtoa ei ollut. Suosittelisin itse ehkä ykkösvaihtoehtoa, sillä se ikäänkuin säästää sinulta yhden välivaiheen.

Samaan tapaan, kuten Trinessä (joka muuten on todella pähee palvelu sekin), voit ykköstavalla suoraan ostaa paikkasi projektissa etkä joudu odottelemaan rahan siirtämistä.

Rahansiirtoon on tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten luottokortit, pankkisiirrot ja jopa bitcoinit. Koska pankkitili sijaitsee Keniassa, jossa yritys on kirjoilla, ei tarjolla ole SEPA-maksun mahdollisuutta. Kansainväliset pankkisiirrot saattavat olla kovin hintavia, joten luottokortin ja Transferwisen välillä lienee hyvä puntaroida.

Itse valitsin Transferwisen. Se on melko taloudellinen ja luotettava vaihtoehto. 1 375 euron siirtäminen (kamelin hinta) kustansi minulta 8,41 € ja vei 3 päivää.


Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, että itse ostin kamelin. 🐪

Sijoittaminen

Kamelit

Kuinka se pähkinänkuoressa toimii:
 1. Ostat kamelin sen koko 12 kuukautta kestäväksi laktaatiokaudeksi.
 2. Saat tuotetun maidon osinkoa 8 % neljännesvuosittain.
 3. Agrikaab ostaa kamelin takaisin samaan hintaan kuin sinä sen ostit.
Ollaksesi oikeutettu kamelin osinkoon, tulee sinun omistaa eläimestä vähintään 30 %. Kamelin laktaatiokausi kestää noin 12 kuukautta, joten Agrikaab maksaa sinulle osinkoja siltä ajalta. Kahdentoista kuukauden jälkeen Agrikaab antaa sinun myydä kamelin heille takaisin samaan hintaan, millä sen ostit.

Agrikaabin UKK:ssa mainitaan, että eläimen myymisestä takaisin otetaan 10 % provisio, joten kysyin tästä lisää. Tässä sananvaihtomme:

Eli kun olet omistanut kamelin 12 kuukautta, Agrikaab palauttaa alkuperäisen pääomasi sinulle ilman 10 % provisiota, ja sinä voit ostaa toisen kamelin.

Sijoittajan näkökulmasta takaisinmyynti tuntuu hieman oudolta. Mikset vain jatkaisi 1 375 € arvoisen kamelin omistamista ja saisi siitä osinkoja? Luulen, että tämä johtuu siitä, että kamelin hinta voi nousta ja laskea, ja Agrikaab haluaa yksinkertaistaa arvonnousua, kenties hyötyen siitä itsekin. Heillä ei ole “kamelirahastoa”, joiden osakkeita voisit omistaa, vaan omistat oikean eläimen, jolla on tietynlainen laktaatiokausi.

Vedenkeräyslammet

Lyhyt yhteenveto:
 1. Sijoitat vedenkeräyslampeen. Rahaa käytetään sen rakentamiseen tai kunnostamiseen.
 2. Kun sataa, Agrikaab seuraa, kuinka paljon vettä lampi kerää. Sijoittajat saavat joka 6 kuukausi 0,6 $ jokaisesta 1 000 litrasta vettä.
 3. Tämä sopimus päättyy, kun sijoittaja on saanut 60 % tuottoa sijoituksesta. Agrikaabin mukaan tähän saattaa mennä 2,5 – 4 vuotta.
Tällä hetkellä vedenkeräyslammen sijoitushinta on 3 $ kuutiometriltä, ja pienin sijoitusmäärä on 50 m3, eli 150 $. Meneillään on projekti, joka koostuu kahdesta rakennettavasta lammesta, jotka kattavat yhteensä 10 000 m3. Voit rahoittaa koko projektin 30 000 $ hinnalla.

Kasvihuoneet

Jälleen lyhyesti:
 1. Sijoitat kasvihuoneen rakentamiseen tai kunnostamiseen.
 2. Agrikaab hallinnoi kasvihuonetta ja myy sen tuotteita.
 3. Olet oikeutettu palkkio-osuuteen, kun olet saavuttanut 30 % ROI:n. Tähän menee keskimäärin 18 kuukautta.
Sijoitat kasvihuoneen rakentamiseen tai kunnostamiseen neliömetrien perusteella. Yksi neliömetri maksaa 10 $, ja pienin sijoitusmäärä on 20 neliömetriä, eli 200 $.
Tuotto

Maaliskuuhun 2019 mennessä ei ole paljon dataa siitä, kuinka hyvin vedenkeräys tai kasvihuonehankkeet toimivat taloudellisesti. Agrikaab on sitoutunut palauttamaan sijoittajien rahat kunnes tietty sijoitetun pääoman tuotto saavutetaan.

Odotettu tuottoSijoituskausi
Kamelitjopa 32%Yksi vuosi
Kasvihuoneet20% - 40%Kunnes 30% ROI
Vedenkeräys15% - 25%Kunnes 60% ROI

Kuten yksityiskohdista saatat huomata, ei yritys ole vielä täysikasvuinen. Liiketoimintalogiikka on yksinkertaista. Kamelit: omista kameli vuoden verran, saat maitoa. Kasvihuoneet: sijoita kasvihuoneeseen, saa tuloja sen ruoasta. Vedenkeruu: Odotat sadetta ja saat korvaukset kuutiometrien perusteella.

Yritän kovasti olla piittaamatta luvuista. Luvut ovat kyllä melko mahtavia, mutta tässä on mukana myös toisenlaista tuottoa, joka on kenties yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää. Nämä sijoitukset työllistävät ja ruokkivat ihmisiä.

Se on aika siistiä.

Riskit

Olisi hölmöä olla niin sinisilmäinen, etten huomaisi sitä, miten koko homma voisi räjähtää käsiin. Agrikaab on sanonut olevansa maatalousyritys, joten tiukoille säädöksille ei ole tarvetta. Ei ihan näinkään. Agrikaab ottaa vastaan talletuksia sijoittajilta, joita se sitten säilöö puolestamme. Rahani lojuvat heidän pankkitilillään, joilla voin sitten sijoittaa heidän projekteihinsa, mutta koska he ovat enemmän kuin sijoitusyritys, ei heidän toimiaan ole säädelty niin tiukasti. Mitä enemmän heidän toimintansa kasvaa, sitä vaikeampaa on seurata sijoittajien ja heidän omia rahojaan. Tämän asian tiedostan.

Olen kuitenkin päättänyt olla tuhlaamatta energiaa puntaroiden sitä, kannattaako tähän hyvää tekevään startupiin luottaa vai ei. Kiinnostuneena seuraa, kuinka he startup-yrityksenä kehittyvät. Luotan yrityksen aikaisiin ja harkitsen muunlaisia riskejä. Jos asiat menevät päin prinkkalaa, saatte luvan nauraa minulle. 😉

Rikokset ja levottomuudet lienevät suurimpia pelonaiheitani. En usko, että toimintaa on vakuutettu, ja siitä minulla on ristiriitaisia tunteita. Vakuutukset saattavat olla mahdottoman hintavia, mutta mikäli Agrikaabilla ilmenee ongelmia, esimerkiksi jos kameleita varastetaan, ruokaa katoaa, tai jos rakennuksia hajoaa, loppuu liiketoiminta niille sijoilleen.

Yksi pääsyistä, miksi he luopuivat lampaista ja vuohista oli se, että heiltä huijattiin satoja eläimiä. He tekevät kaikkensa ongelmien välttämiseksi, mutta toisaalta, jos joku tai jokin tuhoaa heidän toimensa, on riskien jälkipyykki sijoittajien vastuulla.

Vuonna 2019 Agrikaabin Mogadishussa sijaitseva toimisto tuhoutui. Kaksi työntekijää loukkaantui, ja vaikka useat menettivät henkensä, välttyi Agrikaab suuremmilta henkilövahingoilta. Agrikaab selitti sähköpostissaan, kuinka tämä voi vaikuttaa maidon toimitukseen, sillä viranomaiset ovat rajoittaneet kaupunkiin pääsyä merkittävästi. Tällaisia riskejä Agrikabiin liittyy.

Myös kuivuus on ongelma. Entä jos ei sada tarpeeksi? Kerättävää vettä ei ole, eikä mitään, millä kastella kasveja. Veden ostaminen on kallista, ja se kohdistuu sekä kasvihuoneisiin että karjaan. Uskon, että liiketapaukset on laskettu ilman toiminnassa olevia lampia, joten kenties tämä on vain nousun riski.

Lopulta hinnat laskevat, ja se on hyvä asia! Koko jutussa on kyse alueen auttamisesta alentamalla elinkustannuksia, jotta ihmiset selviäsivät vaikeista ajoista.

Lopuksi

Omistan kamelin, jonka ostin marraskuussa 2019. 🐪 Jaan kamelistani koituvista tuloista kuukausittaisissa päivityksissäni. Harkitsen laajentavani sadeveden keräyslammikoihin ja kasvihuoneisiin kamelistani saamillani tuotoilla.

Se on mahtava tunne, jonka saan Agrikaabin kautta sijoittaessa. Idea ruokaa tuottavasta kamelista Somaliassa on upea. En mieti paljoakaan tuottoja, mutta myönnän, etten ehkä sijoittaisi Agrikaabiin, jos se olisi pelkkää hyväntekeväisyyttä. Se, että siinä yhdistyy sijoittaminen ja paikallisen yhteisön auttaminen, on täydellinen ratkaisu minulle.

Agrikaab on mielestäni melko suuren riskin sijoituskohde, enkä mielelläni sijoittaisi siihen 1 % enempää salkkuni summasta. Mikäli mietit Agrikaabiin sijoittamista, kannattaa huomioida ensin kaikki sen riskit. Näistä syistä Agrikaab saa minulta kolme tähteä. ⭐⭐⭐

Jos pidit Agrikaabista, veikkaan, että pidät myös Trinestä.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti