Robocash kokemuksia: yksinkertaisin vertaislainapalvelu Euroopassa


Robocash on todella simppeli vertaislainapalvelu, joka tarjoaa 12% korkoa (mielestäni) matalalla riskillä. Robocash on avoin kaikille EU-kansalaisille sekä sveitsiläisille, mutta rahoitettavat lainat ovat isolta osin Aasiasta kotoisin tällä hetkellä.

Robocash vertaislainapaikka on vielä melko pieni operaatio, mutta se kuuluu onneksi suurempaan, vakaaseen konserniin, Robocash Groupiin.
Emoyhtiö, Robocash Group, on lähtöisin Venäjältä ja se perustettiin 2013. Aiemmin tänä vuonna, 2019, Robocash vertaislainapalvelu siirsi pääkonttorinsa Kroatiaan. Robocash Group kuitenkin toimii laajemmalla alueella: EU:ssa, Sveitsissä, Venäjällä, Kazakstanissa sekä joka Filippiineillä ja Intiassa.

Emoyhtiä Robocash Group on melko suuri: noin 1500 työntekijää ympäri planeettaa. Robocash fokusoituu Eurooppaan. Vähän ehkä monimutkaista, mutta tärkeää on siis ymmärtää, että vaikka itse Robocash vertaislaina-alusta on pieni ja Euroopan sijoittajille suunnattu, se kuuluu vakaaseen, suureen konserniin.

Vertaislainapaikka Robocash oli tappiollinen vuonna 2017 ja ihmettelisin jos 2018 jo punnertaisi voitolliseksi. Todennäköisesti ei. Emoyhtiö Robocash Group on kuitenkin hämmästyttävän voitollinen. Robocash Groupin ennustettu voitto vuodelle 2019 on $ 37M.

Tässä Robocash Groupin toimitusjohtaja Sergey Sedov kertoo Robocashin pääpointeista.

Vaikka Sergey ehkä saattaa kuulostaa hieman James Bond -leffojen stereotyyppipahikselta, on hänessä kuitenkin jopa tuplasti äijää. Sergey on vertaislainaamisen pioneeri ja perusti ensimmäisen vertaislainayrityksensä jo vuonna 2010. Hänellä on myös tohtorintutkinto kauppatieteistä ja, kuten jo mainittu, luotsaa Robocash Grouppia.

Miten Robocash toimii

Tooodella yksinkertainen juttu:
  1. Luot tilin Robocashiin ja todennat henkilöllisyytesi esimerkiksi passilla.
  2. Siirrät rahat Robocash-tilillesi
  3. Säädät sijoitusautomaatin asetukset kohdalleen
Siinäpä se. Robocash toimii useiden lainojen liikkeellelaskijoiden kanssa ympäri maailmaa. Lainoja rahoitetaan siis myös Euroopan ulkopuolella.


Eikö ole todella selkeetä? 😂
Robocash toimii siis lainan liikkeellelaskijoiden kanssa useista maista: Venäjältä, Kazakstanista, Filippiineiltä, Intiasta ja Espanjasta. Saattaa niitä olla jo muitakin. Alustan avulla sijoittajat siis uudelleenrahoittavat jo myönnettyjä lainoja. Samaan tapaan, kuin esimerkiksi Mintos ja Grupeer, Robocash on eräänlainen lainojen välittäjä. Yksi suuri ero kuitenkin löytyy.

Toisin kuin muut lainojen välittäjät, Robocash ottaa itse vastuun lainan liikkeellelaskijasta - ei siirrä sitä riskiä siis eteenpäin sijoittajalle.

Tämä on melko tärkeä pointti. Nimittäin Mintoksella kävi niin, että Eurocent-niminen lainan liikkeellelaskija joutui maksuvaikeuksiin. Vaikka Mintos oli luvannut kaikille näille lainoille takaisinostotakuun, ei se yhtäkkiä enää toiminutkaan: Eurocent ei kyennyt pitämään lupaustaan.

Vaikka lainoilla oli takaisinostotakuu, ei se ollut Mintoksen antama, vaan Eurocentin - lakiteknisesti. Robocash toimii eri tavalla. Robocash lupaa kantaa vastuun huonojen lainojen takaisinostosta.

Eli vaikka sijoittajan rahat korvamerkitään tiettyihin, kolmannen osapuolen liikkeellelaskeman lainan uudelleen rahoittamiseen, antaa Robocash takuun lainan takaisinostosta (mukaanlukien menetetyn koron) mikäli takaisinmaksussa tulee hankaluuksia. Tämä on melko vahva takuu, mikäli vain uskoo Robocash Groupin jatkuvuuteen. Ja sehän näyttää todella hyvältä.

10 000 euron maksimi

Robocash antaa sijoittajien tallentaa maksimissaan 10 000 euroa sijoitustilille. Tällä tunnutaan rajoittavan rahan tarjontaa, mikä toisaalta johtaa huomattavasti laajempaan sijoittajakuntaan. Robocash haluaa selvästi tällä liikkeellä kosiskella piensijoittajia suurten kustannuksella.

Kymppitonni on piensijoittajalle jo ihan sievoinen summa ja sopivasti sen verran, kuin halusinkin laittaa.

Reilu kuudestatuhannesta sijoittajasta noin 200 on tallettanut maksimin 10 000 € - olen yksi heistä.


Tuo maksimi 10 000 € on minulle jopa ihan mieluinen. Tuo summa on varsin riittävä, jotta kuukausikorot ovat merkittäviä, yli 100€. Jos Robocash tarvitsisi kipeästi lisää pääomaa, voisivat he nostaa tuota kattoa ja saada ehkä hieman suurempia sijoittajia mukaan. Tällä katolla tunnutaan ensisijaisesti raijoittettavan kuitenkin rahan tarjontaa, jotta jokaiselle riittää sijoitettavaa.

Robocashin riskit

Koska Robocash lupaa kantaa kaikki riskit, jää sijoittajan arvioitavaksi enää se, kuinka hyvin alusta itse pysyy pystyssä. Ja koska alustan omistaa sen emoyhtiö, on myös emoyhtiön vakavaraisuus tärkeä ymmärtää.

Robocash Group teki vuonna 2018 $11.4M voittoa ja ennustetaan tekevän $36.9M voittoa vuonna 2019. Vertaislaina-alustan lähitulevaisuus näyttääkin erittäin vakaalta.

Sijoittajan likviditeettiriski on myös todella matala, sillä lainat ovat äärimmäisen lyhyitä. Omat sijoitusautomaattiasetukseni ovat laitettu sijoittamaan korkeintaan 60 päivän lainoihin, eikä sijoittamisviivettä juuri ole. Jos lopetan sijoittamisen koko pääoma palautuu minulle maksimissaan 60 päivässä (30 päivää lainojen takaisinmaksuun ja toiset 30 päivää myöhässäolevien lainojen takaisinlunasukseen).

Kaikki tämä ei toki tarkoita, että riskiä ei ole lainkaan. Robocash tuntuu jopa liian hyvältä ollakseen totta. Usein silloin niin myös on. Entä jos annettu informaatio ei ole täysin paikkansapitävää? Entä jos olen missannut jotakin? Entä jos Robocash vain testaa markkinoita ilman aikomusta pysyvään toimintaan?

Miksi Robocash on niin mahtava

Robocash on suoraviivaisin vertaislaina-alusta, johon olen törmännyt ja jota on helppo kehua:
  1. Robocash kuuluu suurempaan, voitolliseen ja vakaaseen konserniin
  2. Riskeihin nähden hyvä korko, 12%, täysin automaattisesti
  3. Lyhyet lainat takaavat korkean likviditeetin
  4. Robocash kantaa kaiken riskin, jopa lainan liikkeellelaskijan maksukyvyttömyyden.
Ei hassumpaa!

Loppusanat

Kuten mainittu, olen sijoittanut 10 000 € Robocashiin. Enempää en pysty sijoittamaan sijoituskaton vuoksi, joten olen tyytyväinen nykytilanteeseen. Heinäkuussa 2019 sain 101 € korkotuloja alustasta.

Koska huolia on niin vähän ja alusta on täysin automaattinen, tuntuu Robocash kevyesti suoraviivaisimmalta vertaislaina-alustalta, johon olen törmännyt. On helppo antaa Robocashille neljä tähteä ⭐⭐⭐⭐.

Jos sinua kiinnostaa sijoittaa Robocashin kautta, toivon sinun luovan tilisi kumppanuuslinkkini avulla. Näin tuet blogiani.

Saatat pitää myös seuraavista artikkeleista:
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti