Maaliskuu 2020 päivitys: poikkeuksellisen hyvissä positioissa koronavirukseen


Muistattehan, että tässä blogissa ei ole sijoitusneuvoja. Minulla on huono track record vertaislaina-alustoissa.

Huh mikä avaus vuoteen!

Ensin Kuetzal paljastui huijaukseksi, sitten Envestio katosi. Myös Monethera sekä Wisefun näyttää ikäviltä samoista syistä, enkä laittaisi niihin itse mitään.

Edit 28.3.2020: Nyt myös Grupeerissa nähdään vakavia merkkejä kaatumisesta. Tuntuu, että koko vertaislainamarkkina alkaa olemaan aika heikoissa kannattimissa.

Ja sitten koronavirus jysäytti osakemarkkinat.

Mutta itse en panikoi. Olen itseasiassa ihan hyvässä positiossa tähän kriisiin.

Miten on nyt mennyt viime kuukausina?

Joulukuu 2019 oli pitkästi negatiivinen Kuetzalin takia, -4,8 k€.
Tammikuu jäi pahasti negatiiviseksi Envestion vuoksi: -9,8 k€.
Lainasalkun tuotto oli helmikuussa sitten jo 1 k€. ✌️

Lainasalkun tuotto on laskussa toistaiseksi pääosin kahdesta syystä:
  1. Envestio sekä Kuetzal
  2. Pienennän positiotani
Olin tehnyt päätöksen alkaa keventämään lainasalkkuani jo ennen koronaviruspandemian puhkeamista. Valtavan suuren onnenkantamoisen kautta jätin kuitenkin lisäämättä rahoja osakkeisiin, vaan ne jäivät käteiseksi arvo-osuustilille.

Ja kun osakekurssit alkoivat reagoida helmikuun loppupuolella, tein omat analyysini ja likvidoin ison osan salkusta. Nyt salkku on miinuksella vain 10% vuoden alusta.


Ylöspäinkin on tultu muutaman onnistuneen bear call spreadin ansiosta.

Kirjoittelin aiemmin englanninkieliseen blogiini koronaviruksen vaikutuksesta omaan sijoittamiseen ja vaikka olenkin pikkuhiljaa lisännyt jo positiotani, on se tapahtunut hitaammin, kuin aluksi ajattelin.

Oma osakesalkkuni on pääasiassa ulkomainen, joten pyrin tutkimaan koko maailman tilannetta. Suomessa ei paljon naurata, vaikka kukaan ei koronaan kuolisi, jos 70% BKT:stä on vientiä, Euroalue hajoaa, USA vaipuu kivikaudelle ja Kiinan velkakupla puhkeaa.

Ehkä tuo aihe kaipaa oman kirjoituksensa 😊. Palataan vertaislainaamiseen.

Vaikka vertaislainasalkku onkin keventynyt, on siellä edelleen aika massiivinen positio, josta tulee tuottoja noin 1 k€/kk. Vaikka tässä on osunut pari pelikaania turbiiniin, on vertaislainasalkun sisäinen korkokanta edelleen 10.3%!

Toki se tulee siitä laskemaan, mutta kieltämättä olen erittäin tyytyväinen siitä tilanteesta, millä olen onnistunut tähän kriisiin rantautumaan:
  • Kassaa on jo
  • Sitä tulee lisää, kun kevennän lainasalkkua
  • Lainasalkusta saa vielä ihan hyvää tuottoa
  • Osakkeita saa kohta vielä halvemmalla

Mutta katotaan nyt siihen vertaislainasalkkuun, mitä kuuluu

956 € passiivista tuloa helmikuussa

Tulot SKK
Bondora 290 € 14% *
Lainaaja 260 € 10% *
Mintos 107 € 12%
Crowdestor 91 € 15%
Swaper 75 € 14%
Grupeer 60 € 14%
Viventor 30 € 8%
Peerberry 18 € 16%
Bulkestate 11 € 15%
Viainvest 8 € 10%
Iuvo 5 € 16%
Sun Exchange 1€ 4%
RoboCash
12%
Estateguru
11%
October
6%
Agrikaab
32% **
Yhteensä 956 € 10,3% / 14% ***
* Tämänhetkinen arvaus pitkän tähtäimen sisäisestä korkokannasta
** Agrikaabilla on epäsäännöllinen tulonmaksu ja on sittemmin pivotoinut
*** Historian sisäinen korkokanta on 10,3% mukaanlukien Kuetzalin sekä Envestion alaskirjaukset. Salkun nykyisten positioiden sisäinen korkokanta on 14%.


Vertaislainasalkun tuotot saivat ison kolauksen, mutta sisäinen korkokanta edelleen 10,3%.

Ja tottapuhuen, ei se ole osakesijoittaminenkaan maistunut viime kuukausina kivalta. Se, että suurempi osa sijoituksista on ollut näissä vertaislaina-asioissa on suojannut suunnitelman mukaan rytinältä.

Nyt meinaan seuraavan parin kuukauden aikana siirtyä pikkuhiljaa osakkeissa ostolaidalle, mutta vertaislainoista en tule luopumaan, ellei selkeä käänne parempaan osakemarkkinoilla tapahdu. Niillä on kuitenkin kiva tasoittava vaikutus.

Katsotaanpa tarkemmin.

Bondora


Bondoran sisäinen korkokanta on edelleen 26%, mutta tasaisessa laskussa.

Kaikki eivät pidä Bondorasta, koska heillä ei ole takaisionostotakuita, eikä ole helppoa irtautua lainoista. Pitkäaikaiselle sijoittajalle Bondora voi kuitenkin olla mielenkiintoinen. Kirjoittelin hiljan toiseen blogiin, miten 2½ vuotta vanhan Bondora-salkkuni pärjäilee. Ja aika kivastihan se pärjäilee.

Bondoran kohdalla tulee toki ottaa huomioon tulevat alaskirjaukset. 10% luottotappiolla sisäinen korkokanta laskee 20%:iin ja pessimistisemmällä 20% luottotappiolla 13 prosenttiin.

Kannattaa lukea Bondora kokemuksistani.

Mintos


Mintos on tasainen suorittaja 12% sisäisellä korkokannalla.

Mintos uutisista sen verran, että Peachy ei jatka alustalla ja jätti konkurssihakemuksen. Tätä lainantarjoajaa ei löydy onneksi omasta salkustani.

Mintos on edelleen kenties paras alusta, mutta vähennän sieltäkin positiota osakesotakassaa varten. Jos Mintos kiinnostaa, niin tällä hetkellä yli kolmannes lainoista on vähintään 14% korolla.

Lue lisää Mintos kokemuksistani.

Crowdestor


Crowdestorin sisäinen korkokanta on nyt 15%, sillä kaikki projektit eivät maksa kuukausittain.

Vaikka alkuvuonna löytyikin pari huonoa omenaa tästä kategoriasta, luottoa Crowdestoriin edelleen on. Toki korkeariskiset projektit todennäköisesti näkevät aika kurjia aikoja, joten en ihmettele lainkaan, mikäli merkittävä osa projekteista viivästyisi.

Nyt lainoille on jo annettu lyhennysvapaata kesäkuun loppuun asti.

Lue Crowdestor kokemuksistani lisää.

Swaper


Swaperin sisäinen korkokanta kasvoi jo 14 prosenttiin. Melko vaikuttavaa! Harmi, että Swaper on yksi niitä alustoja, joista on helpoimpia jäädä pois. Joten kun osakesotakassaa kasataan, Swaper-salkku on keventynyt merkittävästi samalla.

Swaper eroaa monesta muusta alustasta siinä, että he laskevat lainat myös itse liikkeelle (kuin myös Bondora). Näin välikäsiä on vähemmän. Mutta koska he myös tarjoavat takaisiostotakuun, kasautuu paljon riskiä alustalle. Kannattaa tutustua!

Lue lisää Swaper kokemuksistani.

Grupeer


Grupeer jatkaa edelleen tasaista tulosta sisäisellä korkokannalla 14%. Alusta alkaa olemaan hyvin suuri, 74 MEUR sijoitettuna sen kautta ja 30k sijoittajaa. Näyttää kuitenkin vakavasti siltä, että Grupeer on ajautumassa vaikeuksiin, ja seuraa ehkä jopa Kuetzalin / Envestion polkua.

Lue lisää Grupeer kokemuksistani.

Viventor


Viventor on uusi lisäys portfolioon tammikuulta ja ensimmäiset tuotot tulivat nyt sisään SKK:lla 8%. Ounastelen tämän kasvavan ja Viventorin oma raportointi näyttää 17%.

 Sun Exchange ☀️Sun Exchange on yksi lempparialustoistani tällä hetkellä 😊. Sisäinen korkokanta on vasta 4%, mutta epäilen sen nousevan ajan kanssa yli 7%.

Sun Exchange on mainio tapa tukea vihreää energiaa ja kompensoida omaa hiilidioksidijalanjälkeään samalla, kun saa sijoitukselleen tuottoja. Meinaan joka vuosi kompensoida hiilidioksidipäästöni tämänkaltaisten sijoitusten kautta ja jo maaliskuussa ostin tarvittavat aurinkokennot tälle vuodelle, jotka asennetaan myöhemmin uShakan ostoskeskukseen (sisäinen korkokanta yli 12%).

Tämän haluat lukea: Sun Exchange kokemuksiani - ihan vaikka vain viihteeksi!

Ja jos haluat ilmaisen aurinkokennon, sijoita kumppanuuslinkkini avulla.

Trine ☀️


Trine on toinen vihreän energian alusta, josta diggaan. Tämänhetkinen sisäinen korkokanta on 6%, joka on lähelle odotettua.

1 000 € sijoituksella saan kompensoitua massiiviset 38 tonnia hiilidioksidia ja saan sille 7% korkotuoton.

Lue lisää Trine kokemuksistani.

Peerberry


Sisäinen korkokanta Peerberrylle näyttää 16%, mutta ihmetyttää, miksi se on niin korkea. Ei se silti haittaa!

Monen muun alustan lailla, Peerberry tarjoaa myös takaisinostotakuun. Peerberry syntyi alunperin Aventus Groupin tytäryhtiöksi ja on edelleen vahvasti kytköksissä siihen - ei siis ole mikään puhdas startup.

Peerberrystä on tullut yksi lemppareistani. Lue Peerberry kokemuksistani englanniksi.

Bulkestate


Bulkestaten sisäinen korkokanta näyttää 15%, mikä on odotettua.

Tällä hetkellä alustalla on minulla vain yksi aktiivinen laina. Bulkestate ei ole säväyttänyt ihan yhtä hyvin, kuin Estateguru, joten päätin keskittää kiinteistösijoittamisen pääasiassa sinne.

Viainvest


Viainvestin sisäinen korkokanta on jo 10% ja kasvussa.

Mistä pidän eniten Viainvestissä on, että heillä on muiden alustoista poikkeava tuote: luottotili. Tämmöiset ovat tosi joustava instrumentti asiakkaalle, lainalle maksetaan korkoa silloin, kun sitä on. Laina lyhennetään tai maksetaan pois, kun sitä ei tarvitse.

Iuvo


Iuvo on myös uusi alusta ja sisäinen korkokanta on jopa 16%!

Iuvo on melko herkullinen kulutusluottoalusta, joskin Iuvon takaisinostotakuu on muita heikompi. Ehkä siksi tuotot ovat korkeampia? Epäilen, että tuosta heikommasta takaisinostotakuusta tarjontaa pääomalle on alustalla muita vähemmän. Tule takaisin myöhemmin, niin katsotaan miten tämä alusta on kehittynyt.

Robocash


Sisäinen korkokanta RoboCashissä on nyt 11% ja pienessä luisussa. Tämä johtuu siitä, että loput pääoma on yritysten bullet-lainoissa, jotka erääntyvät vasta vuoden lopulla.

Jos sijoittaisin nyt RoboCashissa, sijoittaisin ainoastaan lyhytaikaisiin kuluttajalainoihin.

Lue lisää RoboCash kokemuksistani.

Estateguru

Aloitin sijoittamisen Estategurussa tammikuussa 2020 ja kiinteistösijoitusalustoista se on kyllä heittämällä paras näkemäni. Tästä syystä luovun muista (Bulkestate, Crowdestate).

Saatan kokeilla muita alustoja mielenkiinnosta, mutta tämä kannattaa ehdottomasti tsekata, jos kiinteistöihin sijoittaminen kiinnostaa.

October

Aloitin myös sijoittamisen vihdoinkin ranskalaisella alustalla nimeltä "October". Tämä alusta on Crowdestorille vastakohta, mutta samalla kentällä: yrityslainoja.

Octoberin lainat ovat käsittämättömän tarkkaan syynättyjä ja lisäksi puolet lainoista rahoitetaan instituutionaalisten sijoittajien kautta. Korot ovat pienempiä, max 7%.

Sijoittelu Octoberin kautta on auttanut kasvamaan sijoittajana, sillä analyyseihin on tosi mukava pureutua. Suosittelen tsekkaamaan!

Agrikaab


Agrikaabin sisäinen korkokanta kasvoi 30 prosenttiin tammikuussa, mutta sittemmin alusta on pivotoinut mikrolainoihin Somaliassa. Tämä on mielenkiintoinen muutos, mutta en ole päättänyt vielä omaa osuuttani niissä. Osa minussa haluaisi kokeilla ihan vaan piruuttaan.

Odottelen, että kamelini myydään ja muut Agrikaab-sijoitukseni likvidoidaan. Seurataan tilannetta.

Kiva kun luit!

Tosi mukava, jos jaksoit lukea loppuun saakka! Jos pidit tästä kirjoituksesta, arvostan kovasti, jos jaat sen vaikka Facebookissa tai Twitterissä 😊.

Muista jättää myös kommenttia alas.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti