Hajauta, ennen kuin on liian myöhäistä


Törmäsin Taloussanomien haastatteluun, jossa Ilkka Herlin povaa vaikeita aikoja suomalaisille. Tämä sai minut pohtimaan. Maailma on murroksessa, jossa kaupalliset arvot alkavat väistyä kestävän kehityksen tieltä. Kun tämän yhdistää talouskasvun suhdannehuippuun, alkaa tuntua yhä ilmeisemmältä, että tulevat vuosikymmenet tulevat olemaan taloudellisesti hyvin erilaisia, kuin mihin olemme tottuneet. On jopa mahdollista, että joudumme lähes globaaliin taantumaan, kun vihdoin luovumme ylenpalttisesta elämäntyylistä ja planeetan liiallisesta tuhoamisesta. Talous varmasti tulee aina kasvamaan, mutta pelisäännöt sille ovat tiukkenemassa.


Tällaisessa ympäristössä osakkeet eivät välttämättä ole enää se tuottoisin omaisuuslaji, ehkä ainakin jonkun aikaa. On kenties tavallistakin tärkeämpää hajauttaa omaisuutensa eri omaisuuslajeihin: osakkeisiin, raaka-aineisiin, asuntoihin ja velkakirjoihin - jopa käteiseen. Monessako eri omaisuuslajissa oma varallisuutesi on?

Eräs kiinnostavimmista omaisuuslajeista on vertaislainat, joista olenkin kirjoittanut aika moneen otteeseen. Vertaislainoissa itseäni kiinnostaa toki potentiaalisesti kilpailukykyinen tuotto, mutta samalla erityisesti hajautusmielessä osakemarkkinoista riippumattomuus sekä ennustettavuus. Epävarmuutta tuo luonnollisesti vertaislainojen tuloskyky taantumassa.

Toinen, johon olen jo pitkään harkinnut hajauttavani on asunnot. Asiasta paremmin perillä olevat ovat neuvoneet, että ehkä ei ole otollisin aika lähteä untuvikkona asuntomarkkinoille. Jos asia kiinnostaa, hyviä blogeja on paljon. Eräs ehkä parhaista on asuntosalkunrakentaja.

Tiedättekö hyvää raaka-ainesijoitusblogia?

Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti