Vertaislainojen vertailua: kärjessäni Mintos ja Bondora.



Vertaislainapaikkoja on jos jonkinlaista, mikä selviää esimerkiksi tästä Orcan artikkelista. Yksi mielenkiintoinen paikka tutkia eri vaihtoehtoja on MoneyBrewer. Kannattaa scrollata MoneyBrewerissä ihan loppuun asti: "Average returns are provided by the platforms. As returns are often calculated differently, they may not all be comparable."


On suunnaton houkutus valita listasta korkein tuottoprosentti ja laittaa koko potti samaan koriin. Silti, omakohtaiset kokemukset eri vertaislaina-alustoista ovat olleet varsin korvaamattomia: myyntipuheisiin kannattaa suhtautua hieman varoen. Mainostettuun keskituottoon ei voi ihan täysin luottaa, sillä eri alustat laskevat tuoton eri tavoin - enemmän ja vähemmän todellisuudesta joustaen.

Jotkut palvelut tarjoavat takaisinostoja, jolloin odotetun tuoton laskeminen yksinkertaistuu merkittävästi. Toisissa palveluissa lainapaikka jää hoitamaan perintää (toki ulkoistaen perintäprosessin). Perintä voi kestää kymmeniä kuukausia, joten tuoton laskemin on näissä tilanteissa aika paljon monimutkaisempaa.

Kannattaa siis hankkia omakohtaisia kokemuksia - yksikään alusta ei ole tismalleen samanlainen. Toteutuvat tuotot riippuvat monista asioista ja paras tapa saada asiasta selvyys on maltillisesti lähteä kokeilemaan.

Alla muutamista omista kokemuksista lyhyt yhteenveto, sekä jälkeenpäin vielä seikkaperäisemmin. Olen poiminut ulottuvuuksiksi neljä: Helppous: kuinka helppoa palvelun käyttö on; Seurattavuus: kuinka suoraviivaista tuoton seuraaminen on; Tuotto: mitä tuottoa tyypillinen asiakas saa sekä Riski/Ylituotto: kuinka paljon omalla toiminnallaan voi vaikuttaa.

Lista on lyhyt, mutta samoista kulmista kannattaa tutkia muitakin vaihtoehtoja.

Helppous
Seurattavuus
Tuotto 12% 12% 10% 9%
Riski/Ylituotto
Mintos Bondora Fellow Finance Lainaaja

Helppous

Kaikki palvelut ovat verrattain helppoja käyttää ja helpoimmillaan voit valita mistä tahansa alustasta automaattisen allokaattorin oletusasetuksilla ja antaa palaa. Fellow Financella on alussa vähiten sellainen olo, että tietää, mitä pitäisi tehdä. Lainaaja on toisaalta suoraviivaisemman tuntuinen, mutta näiden suomalaisten verkkosivujen käyttöliittymien suunnittelussa ollaan kummassakin hukassa.

Mintoksella hämmennystä aiheuttaa aika vähän mikään. Automaattisen laina-allokaattorin toiminta voisi olla hieman selkeämpi. Rajaukset vaikuttavat toisiinsa siten, että kokonaiskuva kaikista vaihtoehdoista katoaa heti, kun yhteen filtteriin koskee. Tuosta kun on päässyt yli, on kaikki melkolailla suoraviivaista ja helppoa.

Ehkä tulleeni Fellow Financelta ja Lainaajalta Bondora hämmensi sen vuoksi, että yksittäisiin lainoihin ei voinut sijoittaa (ei web-käyttöliittymän kautta, tästä myöhemmin). Bondora pakottaa allokaattorin käyttämiseen. Kun hyväksyy tämän, on palvelu varsin selkeä.

Isoin harmituksen aihe Lainaajalla on saitin tuplamenurakenne ja muutenkin hankala navigaatio. Tarvitsen palvelusta aika harvaa sivua, mutta ne tuntuvat olevan ison valintaviidakon takana. Laina-allokaattori on melko suoraviivainen, mutta sen automaattinen toimeenpano ei ole lähellekään niin suoraviivaista, kuin toivoisi. Navigaation ymmärtämisen jälkeen kaikki näyttää helpolta, mutta ei aina ihan tunnu siltä.

Seurattavuus

Mintos on kenties seurattavuuden ykkönen -- jos suosii buyback-lainoja. Nimittäin rahavirtojen seuraaminen on äärimmäisen yksinkertaista, jos ja kun buyback-takuu toimii niinkuin luvataan: saat korkoa ja jos et saa, lainan pääoma hyvitetään.

Ikävä kyllä Lainaaja vie tästä nyt lyhyimmän korren. Lainaaja nimittäin kertoo sivuillaan sisäisen korkokannan ... paitsi että sillä ei ole mitään tekemistä tilisi koko historian sisäisen korkokannan kanssa. Jotenkin tuo luku lasketaan edellisen viikon yli (selventäkää toki kommenttikenttään, jos osaatte) ja omalla kohdallani se on lähes järjestäen ollut yli 24%, hypäten joku viikko noin 15%. Omia laskelmiani tehdessäni en kuitenkaan pääse samoihin lukuihin, vaan sisäinen korkokanta on noin 10% paikkeilla, kokoajan kuitenkin kasvamassa. Varmasti Lainaaja voisi laskea koko historian sisäisen korkokannan, mutta kenties se ei olisi tarpeeksi maaritteleva kaikille. Nyt en pysty juuri mitenkään muuten seuraamaan sijoituksen tehoa, kuin exporttaamalla koko aineiston ja laskemalla itse.

Asia ei tavattoman paljon paremmin ole Bondoralla, mutta on kuitenkin. Bondoran pikku todellisuuden vääristely tulee siinä, että sisäinen korkokanta lasketaan täysin sinisilmäisesti, ottamatta myöhässä olevien laskujen maksutodennäköisyyttä tai -aikataulua mitenkään huomioon. Sen sijaan kaikki suunnitellut takaisinmaksut oletetaan tulevan tismalleen, kuin oli alunperin sovittu. Ei tarvitse olla tilastotieteilijä ymmärtääkseen, että jo 60 päivää myöhässä olevien laskujen jääminen rästiin tulevaisuudessakin alkaa olla ihan todennäköistä. Ehkei sekään olisi tarpeeksi maarittelevaa kaikille.

Fellow Finance on aika hyvä raportoinnin suhteen ja IRR:ssä lasketaan huomioon kaikki: korot, luottotappiot sekä luottotappiovaraus. Oman kokoemukseni mukaan Fellow Financen raportointi on niin lähellä totuutta, kuin nyt voisi antaa odottaa. Oma tuottoni on Fellow Financessa matala (alle 5%) - ja pitänee ihan paikkansa.

Tuotto

Tuotto on 9%-12% luokkaa palveluiden omien sanojensa mukaan. Tämä ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertaista, sillä omalla toiminnallaan voi tuottoon vaikuttaa: hyvässä ja huonossa.

Mintoksen tuotto on kenties helpoin arvata, kun käyttää buyback-taattuja lainoja. Kirjoittamisen hetkellä kilpailu näistä lainoista on kuitenkin sen verran kovaa, että laadukkaammilla lainapaikoilla pääsee enää hieman alle 10% korkoon.

Bondorassa sijoittajien keskituotto on omien sanojensa mukaan myös 12%. Tämä saattaa olla siinä mielessä harhaanjohtavaa, että kun sijoittajien sekä lainaeurojen määrä kasvaa, on uudet asiakkaat hieman ylikorostettuina verrattuna koko elinkaaren perinnässä oleviin.

Fellow Financen korko, 10%, tuntuu täysin uskottavalta, joskin se tarkoittaa sitä, että 5 tähden kulutusluottoihin ei voi sijoittaa, vaan riskiä on haettava jostain.

Lainaaja laskee korkotuotokseen 9%. Voin jopa uskoa tuota. Ikävä kyllä yksittäisen asiakkaan on melko vaikeaa laskea, onko oma salkku about tuolla tasolla.

Riski / ylituotto

Ehkä mielenkiintoisin ulottuvuus näissä kaikissa palveluissa on tämä, jota kutsun Riski/ylituotoksi. Ainahan voi hyväksyä oletusasetukset, mutta eikai me niin tehdä?

Mintoksella valinnanvaraa tuntuu olevan melko vähän. Paineet ovat pikemminkin madaltamassa korkoja ja keskituoton yli on hankala löytää kovasti mitään. Suurimmalta osin korkotuotto on buyback-lainoissa "ota-tai-jätä" -meiningillä. Kampanjoihin tarttuminen hieman kyllä parantaa tuottoja.

Ykkössijan tällä hetkellä vie omassa vertailussa Bondora. Bondora avaa tilastojaan niin tarkalla tasolla, että sijoittajana voi uskaltaa heikompiinkin luottoluokituksiin. Muilla alustoilla on vaikea perustella heikompiin luottoluokituksiin sijoittamista: tuotto ei ole suhteessa riskiin, vaan lähes järjestäen parhaimman tuoton saa parhaimmasta luottoluokituksesta.

Bondoralla sekä Fellow Financella on myös ässä hihassa: API. Bondoran API paljastaa muille käyttäjille näkymättömiä tietoja, kuten asunnon omistamisen. Näin ollen APIa käyttämällä on mahdollista saada etulyöntiasemaa, esimerkiksi korkeakorkoisia lainoja, joissa kuitenkin löytyy vakuutta. Jos lukijoita kiinnostaa, voin tutustua tähän ja näyttää miten se onnistuu.

Fellow Financen mahdollisuudet ylituottoon ovat melko rajalliset. Kilpailu lainoista on kovaa, mikä käytännössä painaa lainojen korot tasolle, johon enää kaikkein optimistisimmat suostuvat. Nykyisellä tasolla on hankala saada luottotappioiden jälkeen enää tuottoa sijoitukselleen. Fellow Financen API mahdollisesti voi tätä hieman muuttaa - jos uskoo olevansa parempi tekemään luottoluokituspäätöksiä, kuin FF itse, mutta korot jäävät silti maltillisiksi.

Lainaajalla on pieni erikoinen etu tässä muihin nähden: kysyntä ja tarjonta kohtaa epätehokkaammin Lainaajassa. Tämä on erityisesti aktiivisen sijoittajan etu. Lainaajaan ilmestyy yleensä arkiaamupäivisin (oman kokemuksen mukaan) uudet lainahakemukset. Mikäli sijoittaja näkee hyvän tilaisuuden ja pätäkkää löytyy täyttämään laina 100%:iin, lähtee 30 minuutin sulkeutuminen juosta. Laina-allokaattori toimii sen verran epätehokkaasti, että se ei ehdi kilpailuttamaan kaikkia allokaattoreita.

Yhteenveto

Tällä hetkellä oma fokus on kahdessa todella ääripäässä: Mintoksen buyback-lainoissa sekä räätälöidyssä Bondoran riskilainasalkussa. Näissä on oman lyhyen kokemukseni mukaan paras riski/tuotto -suhde. Kumpaankin on helppo luoda tilit:

Lainaajassa on itselläni suurin salkku, mutta viime aikoina en ole juurikaan saanut siellä sijoitettua. Fellow Finance on niin kilpailtu, että sille löytää helposti tuottavampia vaihtoehtoja. Tapanani on kuitenkin jäädä luotettaviin palveluihin riittävän suurella hajautuksella pienellä pääomalla, jotta pysyy pulssi markkinalla.

Kommenttikenttään toivoisin lukijoilta mihin lainapaikkoihin kannattaisi tutustua.☺️
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti