Talous haltuun: perusteet kuntoon


Tämä Financerin sponsoroima blogiartikkeli on  täyttä asiaa.

Talouden hallinta on helppoa: kulutat vähemmän, kuin mitä tienaat, eikö niin?
- Entä jos tienaan minimipalkkaa, asun Helsingin keskustassa ja olen yksinhuoltaja?
"Entä jos, entä jos." Kulutat vähemmän, kuin mitä tienaat. Muuten hukka perii.
- No voitko nyt kertoa jotain hyödyllistä ja konkreettista?


No vaikka tämä timanttinen neuvo on Jethro Rostedtin suusta vuodelta 2012:
Jos laittaa 500 euroa kuussa pankkitilille, se tekee vuodessa 6000 euroa. Kahden vuoden jälkeen voi jo keskustella sijoitusasunnon ostamisesta. 
Että siitä sitten vaan!

- Siis mitä helvettiä! Mikä huono vitsi tämä on?

No entäs tämä (P.Ohatan blogista, mitä ei rehellisyyden nimissä ole tarkoitettu neuvoksi. Hyvä blogi, suosittelen):
Jos säästää vuodessa 50 % tuloistaan, saa säästöön yhden vuoden menoja vastaavan eläkekassan. Kun samaa toimintaa jatkaa 10 vuoden ajan, saa kassan kasvatettua kymmenkertaiseksi eli säästössä on yhteensä 10 vuotta. Jos tämän kassan sijoittaa ja saa sijoitukselle 10 % tuoton, tuottaa kassa joka vuosi yhden vuoden menojen verran – ja voilà, enempää ei ihminen vuodessa tarvitse.
- Eli pitäisi köyhän kituuttaa jo vähästä. Nälkäkuolemahan tässä tulee!

...

Ostin muuten kesällä uudet sandaalit. Kuvittelin saavani halvalla ja maksoin alennuksessa olleista 45 euroa. Myöhemmin ulkomailla törmäsin pitkälti samanlaisiin, jotka olisivat olleet kympin. Melkein jo ne ostinkin, kunnes tajusin, että minullahan on jo oikein hyvät sandaalit, enkä toisia tarvitse. Ihan ärsytti jättää ne kauppaan. Käsi ylös, kuinka monen olisi tehnyt mieli samassa tilanteessa ostaa!

Kerran olin Lidlissä ruokaostoksilla ja ihan vaan ajanvietteenä silmäilin löytökoreja. "Aikun on kivan näköinen triathlonasu. Kakskymppiä! Pitäsköhän..." Siis mitä helvettiä! En edes harrasta triathlonia.
Viime vuonna kotiin asti tuli pyöräilytakki, joka oli "melkein vedenpitävä". Eli ei ole. Vaan kastuu läpi. Ja pyöräilytakki löytyi jo aiemminkin. Mutta onneksi oli halpa.

Teemme ihan paskoja kulutuspäätöksiä jatkuvasti ja törsäämme rahaa jonninjoutavaan. Jos tähän yhdistää matalat tulot, joudutaan herkästi ongelmiin ja velkakierteeseen. Mitä matalammat tulot, sen tärkeämmiksi hyvät taloustaidot muodostuvat. Vaarallisia kulutustottumuksia on hankala tunnistaa itse ennenkuin velkakierre äityy pahaksi, mutta viimeistään kun sen huomaa, tarvitaan jämäköitä otteita. Muuten vaarana on ulosotto ja luottotietojen menetys.

Kuten aiemmin kirjoitin, 246 000 suomalaista oli ulosotossa vuoden 2017 lopussa. Se on lähes joka kahdeskymmenes. Koko vuoden aikana ulosottovelallisia oli jopa 559 000. Se onkin jo yli joka kymmenes. Nämä ovat ihan tavallisia ihmisiä, kuten esimerkiksi tämä Ulosottovelallisen raharimpuilua -blogin kirjoittaja. Osalla on vähemmän kuin rautaiset taloustaidot. Ja miten voisikaan olla toisin, kun ei taloustaitoja opeteta missään.

Omassa tuttavapiirissäni on pienituloisia ystäviä, jotka valittelevat sitä, ettei mitenkään ole mahdollista säästää omistusasuntoon. Eikä varmasti olekaan, ellei ole todella hyvä hoitamaan omaa talouttaan. Käytin koko viime vuoden tutkimaan, paljonko elämiseni maksaa. Prosessi oli melko työläs, mutta avasi silmiä valtavasti. Kuinka paljon oma elämisesi maksaa ja mihin kulut jakautuvat?

Ne samat vinkit talouden haltuun

Talouden haltuun saaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii työtä. Yleensä he, jotka niitä taitoja eniten tarvitsisivat, osaavat niitä vähiten etsiä. Voimme vain jakaa tietoa ja toivoa, että oikeat henkilöt sen löytävät. Ehkä se olet sinä? Tai joku sinun tuntemasi?

Sekä budjetointi, että toteutuvien kulujen seuraaminen ovat aivan ehdottomasti ensimmäiset asiat joihin panostaa, mikäli omasta taloudestaan ei ole hyvin selvillä. Budjetointiin löytyy erinomainen ohje ensikertalaiselle Financerin sivuilta. Tärkeintä on alkaa mahdollisimman pian. Kulujen seuraamiseen omalla kohdallani myös kortin suosiminen käteisen yli on toiminut hyvin.

Kun tulot ja menot ovat tiedossa, voi alkaa vaikuttamaan kumpaankin. Mikäli kokee olevansa ahtaalla tulojen suhteen, voi olla syytä pohtia mahdollisuuksiaan tulojen kasvattamiseen. Olisiko mahdollista neuvotella palkasta? Lisätuloja voi koettaa hankkia vaikka Kukkaronrouvan, Hillomaisterin tai Rahataidot-blogin vinkeillä.

Entä missä voisi säästää? Tässä 195 ihan ilmaista säästövinkkiä, josta lähteä liikkeelle. Riihikuivaa voi säästää esimerkiksi kilpailuttamalla sähkösopimuksensa sekä puhelinliittymän. Mikäli on useita kulutusluottoja tullut hankittua, kannattaa harkita velkojen yhdistämistä.

Kun homma alkaa olemaan hallussa ja säästöön alkaa jäämään, sillä ei tietenkään kasvateta elintasoa kuluttamalla lisää. Se laitetaan säästöön ja sijoitetaan, mutta varovasti opetellen ensin. Mutta ensin perusteet kuntoon.

Lisää työkaluja talouden hallintaan Financerin sivuilta.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

2 kommenttia:

  1. Jokainen tietää miten säästäminen tapahtuu. Moni ei vain usko, että se voi olla kivutonta. Ja jos yritetään säästää niin todennäköisesti siinä sitten tehdään, kuten "laihduttaessa" - nolla kulutus heti. Mielestäni taloustaitojen sijaan pitäisi opettaa yleistä kärsivällisyyttä ja miten siihen voidaan vaikuttaa. Kärsivällisyys, kun sen hallitsee, helpottaa kaikissa elämän osa-alueissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se nimenomaan on. Homma on yksinkertaista, mutta on helpompaa uskoa oikoreittejä.

      Poista