Lopetetaan se jeesustelu niistä vertaislainoista


Noin 200 000 euron vertaislainasalkkuni sisäinen korkokanta on lähes 12%.

Kun luvut näyttävät tältä ja alkaa olla aina vaikeampi argumentoida vertaislainoja vastaan sijoitusnäkökulmasta, nousee usein eettisyys esiin. Ja se on ehdottomasti hyvä juttu. Mielestäni on hienoa, jos jaksaa sijoittaa eettisesti, vaikka se tarkoittaisi tuottojen jättämistä pöydälle. Sijoitanhan itsekin esimerkiksi Trineen, jossa olen valinnut projekteista matalampikorkoisia, jos CO2-vaikutus on ollut suurempi.

Itseäni eivät eettiset seikat vertaislainatoiminnassa häiritse. Vertaislainojen kohdalla epäilen kyseisen jeesustelun kumpuavan lähinnä siitä harmituksesta, ettei itsellä ole kanttia lähteä siihen mukaan. Harmittaa, kun muut saavat tuottoja ja sitä on näppärä perustella eettisillä valinnoilla.

Yksi usein kuultu argumentti vertaislainaamista vastaan on, että "siellä ovat vain ne ihmiset, jotka eivät mistään muualta enää saa lainaa". Tätä käytetään argumenttina siihen, että vertaislainatoiminta ei voi olla kannattavaa, koska luottotappioita syntyy niin paljon. Omat kokemukseni eivät tätä ole tukeneet. Eettisyyden näkökulmasta taas tämä puhuu vertaislainaamisen puolesta. Eikö ole kiva voida tarjota lainainstrumentti ihmisille, joilla ei muita vaihtoehtoja ole - kuin ehkä pikavipit, joiden korot ovat moninkertaisia. Jos väite siis pitäisi paikkaansa.

Yritän välttää lainaamasta velkakierteen rahoittamiseen. Se on huonoa bisnestä ja ennemmin tai myöhemmin jollekin jää luu käteen. Pyrin lainaamaan henkilöille, joilla on takaisinmaksukykyä. Jos tällaiselle henkilölle vertaislaina on hänen halvin vaihtoehtonsa, niin mitä epäeettistä siinä on? Mielummin kallis vertaislaina, kuin helvetin kallis kulutusluotto.

Kulutusluottojen kysyntä tuskin ikinä poistuu. Aina löytyy ihmisiä, joilla omaisuutta ei juuri sillä hetkellä syystä tai toisesta ole ja siksi eivät saa vakuudellista, halvempaa lainaa. Tämä tarkoittaa kulutusluottoyhtiöiden voittojen käärimistä. Vertaislainalla on mahdollisuudet hankaloittaa myös kulutusluottoyritysten olemassaoloa.

En minä siitä ihmisestä oikeasti kamalasti välitä. Sijoitustoimintaahan tämä on, eikä hyväntekeväisyyttä saati riskitöntä. Silti, jos on pakko jostain kulutusluotto ottaa, ottaisi mielummin minulta kalliilla, kuin siltä kulutusluottoyhtiöltä paljon kalliimmalla. Enkä minä sen perään itkemään jää, jos ihmiset oppivat hoitamaan talouttaan niin, että kulutusluotoille ei enää tarvetta ole. Tai jos ne reilusti ja järkevästi onnistutaan kieltämään lailla. Hyvä jos näin, mutta en usko sen tapahtuvan.

Tämä toimiala on ikävä kyllä tullut ainakin hetkeksi aikaa jäädäkseen, ja sen ulkopuolelle itsensä jättäminen ei ratkaise mitenkään ongelmaa. Vertaislainojen karttaminen on itsessään epäeettistä, sillä se vähentää rahan tarjontaa ja siten nostaa korkoja.

Provona voisi kirjoittaa että oikeastaan teen aika epäeettisesti, kun tästä kirjoitan. Tämähän pahimmassa (parhaimmassa?) tapauksessa nimenomaan lisää rahan tarjontaa vertaislainoissa, madaltaen korkoja ja siten omia tuottojani.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

5 kommenttia:

 1. Taas näytti aiempi viestini katoavan bittitaivaaseen. Kommentoin hävinneessä viestissäni samansuuntaista mielipidettäni vertaislainauksen eettisyydestä. Lisäksi kyselin huomasitko että yksityishenkilöiden vertaislainausten luottotappiot on nyt vähennyskelpoisia?

  VastaaPoista
 2. Huomasin! Meinasin tästä mainitakin, mutta unohdin. Asia on luonnollisesti aivan mahtava asia ja tekee vertaislainaamisesta merkittävästi vielä tuottoisampaa.

  Muillekin lukijoille tiedoksi, aiemmin vertaislainaamisen luottotappiot eivät olleet vähennyskelpoisia, joten, saattoi käydä niin, että yksinkertaistettuna 100 euron lainapääomalle sait 15€ korkoja ja 11€ luottotappiota -> maksoit pääomaveroa 4,5€ ja jäät 50c tappiolle. Nyt maksat enää pääomaveroa ainoastaan 4 euron voitosta, ja jäät 2,8€ voitolle.

  VastaaPoista
 3. Itse olen liian pessimistinen korkeiden korkojen pysyvyydestä ja luulenkin tämänkin markkinan korjaavan itsensä jossain vaiheessa. Olettaisin talouden heikkenemisen aikaan. Mutta voi olla, että olen väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että olet täysin oikeassa. Zopa, joka oli ensimmäisiä vertaislainapaikkoja, kärsi 2008 aikaan myös hieman, mutta muiden assettien painuessa vahvasti negatiiviseksi, tuotti Zopa +4% noina vuosina muiden vuosien 5%-6% sijaan.

   Silti, samaa mieltä korkeista koroista: eivät ne voi mitenkään pysyä. Tilanne tulee korjaantumaan rahan tarjonnan kasvun kautta. Kun näin käy, täytyy keksiä jotakin muuta.

   Tällä hetkellä markkinat vain ovat niin pirstaloituneet, että kysyntä ja tarjonta ei tehokkaasti kohtaa, mikä kasvattaa korkoja. Samalla saa olla tietenkin todella varuillaa, että poimii palveluntarjoajista sellaiset, joilla on tehokkaat perintäprosessit.

   Poista
 4. Moi.
  Voitaisiinko vaihtaa hieman ajatuksia vertaislainoista yksityisesti.
  Miten sinuun saa yhteyden sähköpostitse?

  VastaaPoista