Miesten ja naisten erot

TL;DR

Sen lisäksi, että bloginlukijanaiset tienaavat, säästävät ja omaavat varallisuutta miehiä vähemmän, he odottavat myös matalampaa tuottoa. Erot todennäköisesti valtavan paljon räikeämmät koko väestössä.

Sukelletaanpa tietoon.

Kaikkihan me tiedämme, että naiset ansaitsevat miehiä vähemmän. Kun miesten keskiansio vuonna 2014 oli yli 3600, naisten keskitulo jäi hieman yli 3000 euroon (Tilastokeskus Iltalehden mukaan). Lukijoissani naisten mediaani-nettotulo oli noin 2200 ja miesten noin 2400. Tämä vastaa noin 3100 sekä 3500 euroa, vastaavasti.
Toisin sanoen naiset ovat verrokkinaisia parempituloisia ja miehet päin vastoin huonompituloisia. Toisinsanoen, lukijani ovat kansaa sukupuolitasa-arvoisempia.

Eivät silti lähellekään tasa-arvoisia.


Eroja syntyy paljon enemmän, kun tarkastellaan nettovarallisuutta. Hieman alle puolella miehistä on yli 50 000 euroa, kun taas naisista vastaava varallisuus on vain kolmasosalla.

Tälle ei löydä tästä datasta selitystä, mutta onhan se selvää, että suurempituloisena on helpompaa kerryttää varallisuutta. 200 euron ero nettopalkassa on todella merkittävä. Jos saat 200 euroa enemmän säästöön joka kuukausi, keräät viidessä vuodessa 14 000 euron kaulan. Onko se ihme, jos miehillä on merkittävästi enemmän varallisuutta?

On vielä toinen asia, joka vaikuttaa. Naiset odottavat matalampaa tuottoa sijoituksilleen.

Miesten yleisin tuotto-odotus on 7%, kun taas naisille yhtä yleistä on odottaa viittä tai neljää prosenttia. Viiden vuoden aikana, jos kumpikin saisi säästöön tuon 200 euroa, on ero ilman verovaikutusta 800€. Tällä on luonnollisesti huomattavan paljon pienempi vaikutus, kuin palkkaerolla. Toisaalta ymmärtäähän sen, että pienemmillä tuloilla on vaikeampaa kantaa yhtä suurta riskiä.

Mitäs mieltä olet? Mistä johtuu? Onko epäkohta palkkauksessa, vai johtuuko rakenteellisista eroista?
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti