Kulut haltuun täydellisesti Google Spreadsheetillä ja Power BI:llä
Tein helmikuussa valistuneen arvauksen omista kuluistani. Silloin arvioin kulujeni olevan noin 1800 €. Aloin vuoden alusta rakentamaan itselleni täsmällisempää kuluseurantaa. Tällä hetkellä kuukausikulut ovat hyvinkin 1800 euroa, mutta hieman erilaiselta näyttää, kuin mitä ounastelin.

Autoilun kulut ovat pysyneet toistaiseksi paljon odotettua matalampana, johtuen laina-autoilusta. Tähän on tulossa kohta muutos, kun ostamme oman auton. Samalla toisaalta alkuvuodelle on mahtunut jo kolme ulkomaanmatkaa, joista yksi oli todella arvokas. Samalla tuli harrastettua mm. sukeltamista. Nämä varmasti tasoittuvat loppuvuodesta molemmat.

Kulujen seurantaan ei ole mitään kovin hyvää ratkaisua, ennenkuin PSD2-direktiivi astuu voimaan ja pankit avaavat rajapintansa. Tuon jälkeen tulee syntymään Mint:in kaltaisia palveluita eurooppaankin ja omien kulujen seurannan voi automatisoida. Todennäköisesti jopa ilmaiseksi - kunhan suostuu siihen, että sitten kaupitellaan kaikenlaista sijoitustuotetta. Mutta halusin jotakin jo nyt. Jotakin helposti ylläpidettävää, mutta jolla oikeasti pystyy tutkimaan, mihin raha kuluu.

Hommaan menee kuukausittain viitisentoista minuuttia. Samalla, kun maksan kuukauden päätteeksi luottokorttilaskut, käyn maksut läpi, samoin suorat debit-maksut ja laitan Google Spreadsheettiin. Taloudessamme on käytössä yhteinen tili, jossa kulut puolitetaan. Oli helpointa laittaa nämä eri sarakkeisiin, ja laskea summasarakkeeseen yhteismaksuista oma puolikkaani. Tärkeintä on saada kulu kategorisoitua. Kas näin:

Esimerkkidataa. Google Spreadsheet aukeaa klikkaamalla.

Ja koska tykkään näprätä ja analysoida menoja, julkaisin kyseisen spreadsheetin verkkoon ja toin visualisoitavaksi Power BI:hin. Rarportti laskee automaattisesti kuukausikohtaisen jaottelun eri kulutyypeistä ja mahdollistaa kulutyyppiin tai kuukausikuluun syventymisen. Alla esimerkiksi tutkin, mikä tuo turkoosi viiru on maaliskuussa. Kyseessä on tavallista suurempi kulu palveluista: lisäsin maaliskuussa matkakortilleni 50€ ja maksoin kolmen kolmen kuun sähkölaskun.Menoeristä olen poistanut tahallani toisaalta nettovarallisuutta kohden neutraalit asiat sekä veromätkyt. Veromätkyt johtuvat viime vuoden irtisanomispaketista, jolloin tarkasteltaessa kuukausikulutusta ovat ne vain häiriötekijöitä. Pois on filtteröity myös velkojen lyhennykset.

Matkailu on minulle valtava kuluerä, ja muita havaintoja


 • Kun kuluista poistaa vakuutukset, liittymät, vastikkeet, sähkön ja muut "semipakolliset" kulut, jäljelle jääneestä huomataan kolmasosan menoista uppoavan matkustamiseen. Jos haluaisin säästää, tuosta olisi helpointa. Enpä taida kuitenkaan näin tehdä. Epäilen, että matkustuskulut tulevat pikemminkin kasvamaan.
 • Harrastaminen tulee pienenemään. Epäilen, että sukelluksen kaltaisia harrastuskustannuksia tulee loppuvuodelle todella vähän. Sen pitäisi tasoittua jonnekin 150€ / kk luokkaan. Tästä vapautunee 250€ /kk.
 • Autokulut tulevat kasvamaan. Siihen on budjetoitu 300€ / kk, eli harrastuksesta säästetyt kustannukset.
 • Lounastus on kallista.
1800 € kuukausibudjetissa pysyminen oli siis aikas hyvä arvaus. Siinä pysyminen ei ole täysin triviaalia, mutta tarpeen tullen säästökohteita löytyy hyvinkin. Tarpeen tullen jos pois jättää auton, harrastamisen, vähentää matkustamista ja pienentää palvelukustannuksia, säästää voisi jopa 400 euroa. Tämä tarkoittaisi luopumista kivoista asioista, joten enpä tiedä.

Säästäisitkö sinä? Ja jos kyllä, mistä?

Ole hyvä, ota työkalut itsellesi.


Mikäli haluat itsellesi samat työkalut, tulee sinun tehdä seuraavat temput:
 • Kopioi itsellsei tuo yllä oleva Google Spreadsheet
  • julkaise se verkossa verkkosivuna
 • Asenna Microsoft PowerBI Desktop (ilmainen)
 • Lataa tekemäni raportti (.pbix tai .zip. Huom! Ainakin Google Chrome muuttaa .pbix tiedoston päätteen .zip:ksi, jolloin päätteen joutuu muuttamaan itse takaisin .pbix. Ladatessa .zip pakettina homma toimii helpommin.)
  • (Pura ja) avaa .pbix raportti Power BI:ssä
  • Muuta datalähteen URL osoite omaksesi näin:
   • Oikealla napilla Menot -> Edit Query
   • Ylhäältä Advanced Editor
   • Korvaa maalattu URL omallasi
   • Done. Close & Apply. Refresh.
 • Voilá!
Kommentoihan, jos päätit ottaa tämän käyttöön, niin mikäli tähän tulee päivitystä, voin vinkata niistä.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

2 kommenttia:

 1. Tarpeeksi vanhana ei saa matkavakuutusta.Joka tapauksessa matkavakuutus kattaa vain matkasairaudet. Siksi sairaana ja vanhana voi joutua matkustamaan omalla riskillään ja itse maksamaan sairautensa kustannukset ulkomailla EU:n ulkopuolella.Kotiutuskaan ei kata jos tarvitsee ambulanssilennon jo ennen matkaa olemassaolevan sairauden takia sitäkään ei korvata.Ilmeisesti vanhempanaThaimaan matkatkin tehdään omalla riskillä tai sitten siellä kun on halpa hintataso niin sairaalalaskut pystyy maksamaan.Tältä kannalta katsottuna kannattaa matkustaa nuorempana.

  VastaaPoista
 2. siis jos tarvitsee ambulanssilennon...

  VastaaPoista