Tavoite ja toteuma toukokuussa 2017

Tällä hetkellä mennään 307 226 eurossa

Riippuu toki hirveän paljon tulevasta taloussyklistä, mutta on melko epätodennäköistä, että ennen 40-vuotissynttäreitäni olisi miljoonaa nettovarallisuutta. Tällä hetkellä uskon kuitenkin saavuttavani tuon rajan ennen 42-vuotissynttäreitäni. Niihin on vielä 8½ vuotta aikaa. Toki se edellyttäisi, että jaksan motivoitua työnteosta koko tuona aikana. Iso edellytys, vaikka tällä hetkellä onkin aika hauskaa.

Lueskelin tuossa erästä parhaimmista, eli Mad Fientistiä. Hän mainitsee, että turvallinen varojen kulutusaste on 4%. Jos otan nykyisen kulutukseni, noin 1800 € kuukaudessa, vastaa se vaadittavana sijoitusvarallisuutena 770 000 € (huom, muista pääomavero). Asunto mukaanlukien tuo on todennäköisesti lähellä 870 000 €. Tuntuu aivan uskomattomalta. En ehdi edes tuohon ennen 40-vuotissyntymäpäiviäni. Noinko paljon sitä tarvitsee nykyisen elämänlaadun ylläpitoon?

Tarkistin asian vielä omalta taloudellinen riippumattomuus -laskurilta ja kyllä (vihreä käyrä), samaa suuruusluokkaa sekin puhuu.

Mad Fientistin artikkeli kertoo, että 4% on ollut historiassa äärimmäisen turvallinen omaisuuden kulutusaste. Tämä strategia kestää myös sen, jos jää eläkkeelle lähellä huippuja. Jopa 2008 vuonna eläköityneet selvisivät tällä strategialla hienosti. Paremmin tietysti käy, jos hyppää oravanpyörästä joskus muulloin, mieluiten halvoilla osakemarkkinoilla.

On melko vaikea sanoa, milloin oikeasti uskaltaisi jäädä pois töistä, mutta todennäköisesti se tapahtuu vasta ensi kasvusyklin aikana. Suunnitelma on siis seuraava: tulevan laskukauden aikana tankataan rohkeasti korkealla riskillä ja kun nykyistä seuraava kasvusykli alkaa, ollaan lähtökuopissa ikuiselle sapattivapaalle kirmaamiseen - tai oikeasti varmaankin oman yrityksen perustamiseen.

Kuinka ollakaan, kun olin jo artikkelia hetken raapustellut, sattui silmiini Rahaneuvoksen hyvin samansuuntainen artikkeli. Great minds think alike? Omat ajatukseni poikkeavat ainoastaan sillä, etten ole vielä ainakaan itselleni kristallisoinut, miten ajattelin laskulta mahdollisesti suojautua. Siitä ehkä vielä pohdintaa jossakin toisessa artikkelissa.

Samalla, mikäli vaan keksin, pitää pohtia kulujen karsintaa - onko 1800€/kk liikaa - ja mahdollisia sivutuloja. Hmm... Onko sinulla tai jollakin tutullasi merkittäviä sivutuloja? Kerrotko muillekin?
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

3 kommenttia:

 1. 1800€/kk kuulostaa aika suurelta määrältä. Toisaaltaan jos haluaa matkustella, niin ehkä sitten se on aika hyvä summa. En kumminkaan nää syytä miksi pitäisi säästää rahaa puolet elämästä, että voisi jäädä eläkkeelle laskemaan kulutustaan. Sen vuoksi, itse ainakin haluaisin saada enemmän passiivista tuloa, kuin kulutan.

  Kaikilla on kumminkin varmasti omat mielipiteensä asiasta :)

  VastaaPoista
 2. Itselläni menee tällä hetkellä noin 1250€ kuussa lainanmaksuineen. Summa olisi jonkin verran isompi 5 pinnan koroilla...

  VastaaPoista
 3. Omalta kohdaltani osuuteni kuukausittaisista kuluista on tyypillisesti 700-800 euron välillä ilman erityistä pihistelyä. Tässä auttaa se että isot hankinnat kuten omakotitalo on jo aikanaan tullut maksettua. Kun tuon kertoo kahdella on meidän taloudessa yhteenlaskettua keskimäärin 1400 -1600 euron kulut joista tosin voisi tarvittaessa pihistellä elämänlaadun siitä kärsimättä. Koska nuo kulut tulee kuitenkin meillä jo katettua passiivisilla tuloilla en näe tuohon tarvetta.

  VastaaPoista