Tilannekatsaus 120 000 euron vertaislainasalkkuun. Tuottoennuste: 18%


Edellisessä postissa laskin parhaimman ymmärrykseni mukaan, kuinka paljon lainoja menee perintään ja ulosoton kautta luottotappioiksi sekä miten tämä vaikuttaa tuottoihin.Tällä kertaa katsotaan, miten tämä pätee omaan salkkuuni.

Olen kasvattanut vertaislainasalkkuni jo noin 120 000 euroon. Tuossa kokoluokassa se nakuttaa runsaan 1700 euroa korkotuottoa kuukausittain (ennen veroja). Tämä kääntyy hieman alle 20% vuosituotoksi. Tämähän ei kerro koko totuutta, vaan myös luottotappiot on kyettävä ennustamaan.

Maksuista on enemmän tai vähemmän myöhässä kolmasosa. 22% vähintään 30 päivää, 17% vähintään 60 päivää ja 11% vähintään 90 päivää. Nämä ovat laskettu sen perusteella, kuinka kauan edellisestä maksusta on ja oletetaan niiden saapuvan kuukausittain. Vihreässä palkissa on siis lainapääomat, jossa edellisin maksu on 30 päivän sisällä ja jotka eivät ole maksettu vielä pois. Luvut ovat linjassa edellisen postini kanssa, jonka mukaan 30% joutuisi perintään. Oikeastaan luvut ovat tässä vaiheessa vielä jopa parempia.

Toinen tapa tarkastella lainojen luottotappioita on ns. "survival analysis" -menetelmällä. Kas näin:



X-akselilta löytyy prosentuaalinen määrä, joka lainan pääomasta on ehditty maksaa takaisin. Y-akselilla on lainojen (ei lainapääoman) prosentuaalinen määrä, joka ei ole myöhässä. Käppyrä on kumulatiivinen, eli se pyrkii kertomaan missä vaiheessa lainan elinkaarta ne erääntyvät yli 90 päivää. Luonnollisesti, kun perinnästä saadaan maksuja, tämä näkymä elää.

Tärkeää on huomata, että merkittävä osa lainoista erääntyvät heti alussa ja joutuvat siten perintään - usein ennenkuin ensimmäistäkään maksua lainalle on saatu. Hyvä puoli tässä on se, että melko nopeasti näkee suuren osan huonoista lainoista ja merkittävän osan mahdollisista luottotappioista.

Toinen tärkeä huomio on, että lainoista isolla osalla on yli kolmasosa jäljellä. Tämä tarkoittaa, että selviytymisprosentti tarkentuu vielä ajan mittaan - molemppiin suuntiin: perinnästä ruvetaan saamaan takaisin maksuja sovitun maksusuunnitelman mukaan, mutta toisaalta lainoilla on paljon elinkaarta jäljellä erääntyä. Suurin osa kuitenkin erääntyy alussa, jos on erääntyäkseen.

Kolmas huomioitava seikka on se, että potentiaalisen luottotappion määrä ei suinkaan ole se, mihin viiva asettuu, vaan viivan yläpuolelle jäävä pinta-ala. Siksi nyt myöhemmin tulevat erääntymiset vaikuttavat verrattain paljon vähemmän, kuin heti alussa tapahtuvat erääntymiset. Tällä hetkellä alue vastaa noin 17% lainoista (lukumäärällisesti).

On vielä aikaista sanoa tarkalleen mikä oman sijoituseuroni sisäinen korkokanta tulee olemaan, mutta erittäin hyviin arvioihin jo päästään. Tällä hetkellä vielä sisäinen korkokanta on jopa 24% luokkaa, mutta jos käytetään perintään siirtyviin lainoihin 20 prosenttia lainapääomasta ja oletan niistä 30% päätyvän luottotappioiksi, tulisi sisäisen korkokannan lähentyä noin 18 prosenttia. Laskut perustuvat siis edellisen postin mallinnustapoihin.

Ei hassumpaa, vai mitä? Aatella, jos saisi edes lähelle tuota.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

5 kommenttia:

  1. Jokin tässä kuulostaa liian hyvältä. :D Itselläni alkaa hälytyskellot soimaan. Voisiko olla niin, että laskumarkkinassa luottotappioiden määrä kasvaa valtavasti? Kun miettii, että tällä hetkellä menee suhteellisen hyvin taloudessa, mutta entä sitten kun talous kääntyy laskuun? En osaa sanoa, täyttä spekulaatiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aika linjassa Fellow financen toteutuneen tuoton kanssa jonne sijoittelin aikanaan 4 ja 5 tähden lainoihin 23 prosentin keskikorolla (korot nykyisellään romahtaneet). Luottotappioiden jälkeen on tuo asettunut tiukasti 18 prosentin pintaan.

      Itse olen sijoitellut vain kauppapaikkoihin jossa vakuuksia (compensation fund). Valitettavasti esim. Finbee ilmoitteli lopettavansa tällä viikolla tallentamisen tuohon vakuusrahastoon joten se siitä turvasta varsinkin kun lainoja on myönnetty koroilla jossa arvioitu merkittävästi pienempi luottotappioiden määrä.

      Toisaalta taas Omaraha kauppapaikassa on vakuusrahaston arvo laskenut poikkeuksellisesti 3-4 kk aikana merkittävästi ja nyt on selvinnyt että kyse on ollut lainahuijauksista ja/tai mahdollisesti identiteetti varkauksien kautta tehtailleista rikollisista.

      Olisi mielenkiintoista saada muistakin kauppapaikoista tietoa missä määrin huijauksia esiintyy eli mikä riski / vaikutus tällä ei toivottavalla rikollisuudella on

      Poista
    2. Finbeen vakuusrahasto toimii sen ajan kun siellä on rahaa jäljellä ja arvioisin sen riittävän puolen vuoden ajaksi jos maksavat samaan tahtiin kuin nykyisellään. Uudet lainat tulevat ilmeisesti olemaan kiinteällä korolla joten saa nähdä onko tuotto riittävä muutoksen jälkeen. Nykyiselläänkin tuolla finbeessä on noita yrityslainoja joissa esim. 15-16% prosentin korkoja ja näissä on vakuudet/takaajat.
      Vakuusrahastot maksaa lainanottaja eli jokaista lainaa kohden peritään prosenttiosuus vakuusrahastoon lainan noston yhteydessä. Olisiko tyypillisimmin ollut 3% luokkaa lainasummasta.




      Vakuusrahaston

      Poista
  2. Dude! Miten toi salkku on kasvanu lyhyessä ajassa noin rajusti o.0

    VastaaPoista
  3. Itse olen sijoittanut ainoastaan FF:een, aluksi toteutunut tuotto oli about 18% mutta nyt jo alle 12%. Aloitin sijoittamisen sinne jo kuitenkin reilu vuosi sitten. Miten säädät allokaattorisi, itse ilmeisesti tein virheen siinä että laitoin vaaditut korot yhden pykälän markkinatasoa ylemmäksi mutta ilmeisesti rahaa saa sijoitettua korkeammallakin korolla, tosin hitaammin? Toteat myös tuossa kommentissa itsekin että "FF:llä oli aikoinaan ihan hyvät korot" oletko siis siirtynyt käyttämään enemmän muita vertaislainoja? Mitkä olisivat hyviä vaihtoehtoja FF:n lisäksi? Huomasin muuten FF:sta vasta nyt että jos menee katsomaan lainatarjouksia (vahvistamista odottavat) joissa on esim. sijoitettuna 11% korolla, voi sijoittaa lisää korkeammalla korolla. Esim. eräs neljän tähden laina johon olin sijoittanut 11% (joka vastasi markkinatasoa, taisi olla yrityslaina) pystyin sijoittamaan siihen lisää 15% korolla lisää. Tämä ehkä johtuu siitä että lainaan oli sijoitettu paljon pyydettyä matalammalla korolla, joten lainan sijoittamatta jäänyt loppuosa pystytään rahoittamaan korkeammalla korolla.

    VastaaPoista