Mitkä ovat sinun motivoivat mittarisi?

Turskat ja itsensä huijaaminen

Turskia ei kannata unohtaa. Tai painaa villasella "no se oli monta vuotta sitten". Oli toissaviikolla tai -vuosikymmenellä, tappiolliset sijoitukset kuuluvat jokapäiväiseen sijoittamiseen. Ja turskien pois pyyhkiminen seurannasta, tappiolla myyminen ja unohtaminen ym. epäurheilullinen toiminta antaa vain väärän kuvan sijoitusten todellisesta onnistumisesta. Katsotaanpa tällaista salkkutilannetta, josta olen poistanut Nokia-sijoitukseni:

Kuva: turskattoman salkun osakkeiden suhteelliset arvonnousut
Eikö näytäkin ihan kivalta? Toki tarkempaa analysointia varten tulisi tietää kuinka kauan kukin osake on salkussa ollut. Jos tämän ottaa huomioon ja laskee vuosituottoprosentteja, tilanne näyttää ihan mukavalta. Tulee lämmin ja turvallinen olo. Kaikki menee kivasti. Eiköhän tässä voi ottaa rennosti ja antaa homman edetä omalla painollaan?

Turskien motivointiarvo

Otetaanpa Nokia-turskat mukaan ja katsotaan tilanne uudelleen:

Kuva: Nokia-turskat mukaan
Salkku on hädin tuskin edes plussalla, johtuen vahvasta Nokia-painosta ja sen korkeasta keski-ostohinnasta. Enää ei olekaan niin lämmin ja turvallinen olo. Hieman jopa sapettaa. Vaikka olen Nokian jälkeen tehnyt oikeasti hyviä kauppoja, ei salkku ole antanut niitä anteeksi - nimenomaan tällä mittarilla. Ja siksi pidänkin tästä mittarista niin paljon :) Se kannustaa.

Nollaa voitot turskien sijaan

Jos tulisi tilanne, jossa haluaisin kotiuttaa voittoja, katsella markkinoiden laskua hetken ja ostaa halvemmalla takaisin, jättäisin Nokia-turskat salkkuun. Näin lähtötilanne olisi tappiollinen ja on heti konkreettinen saavutettava tavoite: plussalla oleva salkku.

Voitot (samoin kuin tappiot) tulee toki kirjata sijoitusten vuosituottolaskelmiin, jotta tarkka kuva pitkäjänteisestä sijoituksesta säilyy oikeana. Mutta siellä niiden turvallista oloa tuottava vaikutus toivottavasti eksyy muuhun sälään.

Seuraa heikosti meneviä mittareita, joihin voit vaikuttaa kuukausien aikajänteellä

Seuraan sijoittamisiani monella tapaa:

  • Salkun absoluuttinen arvo vrt. ostoarvoon, eli ollaanko absoluuttisesti plussalla vai miinuksella
  • Salkun voittoprosentti, eli voitto tai tappio per hankintahinta.
  • Salkun vuosituottoaste, eli osakkeiden tuotto tai tappio vuoden aikajaksolle sovitettuna, painotettuna hankintahinnoilla - ts, kuinka kovaa vuosituottoa salkkusi tahkoisi jos sama meno jatkuisi
  • Koko sijoitustoiminnan vuosituotto
  • Salkun arvo vrt. tavoitteisiin
Ymmärsit pointin, tapoja mitata toimintaa on monia. Suosittelen valitsemaan mittareita, joissa ei mene liian hyvin ja joihin voi konkreettisesti vaikuttaa muutaman kuukauden aikajänteellä. Nämä toki ovat kaikille yksilöllisiä ja riippuvat täysin sijoittamisstrategiasta. Passiivisessa sijoittamisessa motivoivat mittarit ovat varmasti eri, kuin aktiivisijoittajalla.

Mikä on sinun tärkein mittarisi?

Herättikö ajatuksia? Mitä mittaria sinä seuraat ja miten se tukee strategiaasi? Varsinkin te passiiviset sijoittajat, kuulisin mielelläni teiltä kommentteja, sillä se on minulle huterampaa aluetta.

Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

1 kommentti:

  1. Itselläni oli pitkään juurikin tuo tilanne Nokian kanssa (ostoksia tehty 2008 alussa... valitettavasti) - eli että koko salkku oli miinuksella sen takia. Tällä hetkellä se on edelleenkin ainut kunnon miinusmerkki kaikkien osakkeiden joukossa. Onneksi viimeiset puolitoista vuotta ovat muuttaneet tilanteen koko salkun kannalta varsin suotuisaksi.

    Mittareista - itse seuraan myös noita kaikkia. Ehkä tärkeimmät ovat:
    - salkun arvo verrattuna tavoitteisiin vuositasolla eli "sijoitussuunnitelma"
    - koko salkun tuottoprosentti/absoluuttinen tuotto + kumulatiiviset osingot (tästä näkee mitä homma on tuottanut ylipäätään)

    Kuukausittaiset tuotot, vertailuindeksiin vertaamiset tai osakekohtaiset tuotot ovat myös mielenkiintoisia, mutta eivat yhtä relevantteja kuin yllä mainitut.

    VastaaPoista