Häpeällistä |
Seuraava askel on varmaan sellaisen laatiminen. Varmaan näin alkuvaiheessa tulee pysyteltyä todella perus-jutuissa. Osa kehittyvien markkinoiden rahastoissa/ETF:issä ja suurin paino kotimaan osakkeissa.
Mutta miksi juuri kotimaan? Siksi koska ulkomaan osakkeisiin sijoittaminen tuntuu vielä liian vieraalta. Ulkomaisista osakkeista todennäköisesti tuntisin ne suurimmat, menestyneimmät, joilla todennäköisesti on myös eniten laskuvaraa.
Tästä voisi päätellä sen, että sijoitan mielelläni aliarvostettuihin osakkeisiin. Pitää paikkaansa. Olen hieman tutustunut tuohon Piotroskin menetelmään ja se houkuttaa kovasti. Ehkä parempi myöntää oma ymmärryksen tasonsa ja lykätä tuota hieman myöhemmäksi. Ehkä sitten, kun on sijoitusomaisuutta laittaa vaikka kahteen eri salkkuun, tuota voisi kokeillakin. Tämän hoitaminen kustannustehokkaasti tosin vaatii paljon enemmän kuin minulla on tällä hetkellä pääomaa.
Jäljelle jää toistaiseksi kotimaan osakkeiden sijoitusstrategia. Ostostrategia on melko suoraviivainen: sijoita toistaiseksi aina kun on varaa. Sijoita hajauttaen noin 10-20 osakkeeseen, joita pidät aliarvostettuina tulevaisuuteensa nähden.
Jäljellä olevat ongelmat:
- Koska myyn? Tarkoitus on myydä vain, jos jostakin muusta kohteesta voisi saada selvästi paremman tuoton. Myyminen tulee melko harvoin kysymykseen - joskus kuitenkin, eli koska?
- Miten valita aliarvostetut osakkeet järjestelmällisesti ja tunteilematta?
Jos haluat rajoittua pelkästään Suomeen ja käyttää jotain helpompaa strategiaa, niin miten olisi Magic Formula?
VastaaPoistaSen käyttöön ei tarvitse kuin kaksi tunnuslukua ja jos ei halua laskea itse, niin MFIE palvelu tekee sen puolestasi.
Samalla pääset myyntiongelmasta eroon. Salkkua kun pyöritetään kerran vuodessa ympäri.
Jos nämä arvosijoitusasiat kiinnostavat enemmänkin (kuten vaikuttaa), niin suosittelen ehdottomasti lukemaan James Montierin kirjan "Value Investing: Tools and Techniques for Intelligent Investment". Todella hyvä!
VastaaPoista