Huhtikuun 2019 päivitys: 17 € kamelinmaidosta 🐪


Olipas mielenkiintoinen kuukausi!

Tästä lähin aion nimetä päivitykset sen kuukauden mukaan, milloin päivitys tulee ulos. Tässä siis uusimmat luvut ovat maaliskuulta, mutta päivityksen nimessä esiintyy huhtikuu. En kuitenkaan ehdi tehdä päivitystä heti alkukuusta.

Kirjoittelen nykyään toistakin blogia: The Wealthy Finn - pitkälti samalla aihepiirillä, mutta kansainväliselle kuulijakunnalle. Suosittelemaan laittamaan tuon blogin myös seuraukseen, sillä päivitykset tulevat ehkä sinne hieman nopeammin.

No, miten maaliskuu meni? Loistavasti! 👇🏻

annualisoitu tuotto
Bondora 18% 634 €
Lainaaja 7% 482 €
Mintos 11% 185 €
Dividends 1% 83 €
Swaper 11% 45 €
RoboCash 4% 34 €
Agrikaab 28% 17 €
Grupeer 2% 2 €
Yhteensä 1 482 €

Eli lähestulkoon puolet tavoitteesta!

Goal: 1 482 € / 3 000 € passiivisena tulona
49 %


44 000 € uusia sijoituksiaKuvassa siis näkyy kuukauden pääomamuutokset P2P-sijoituksissa. Positiiviset luvut kertovat pääoman kasvattamisesta ja negatiiviset pääoman takaisinmaksuista. Mintoksen tapauksessa pieneneminen johtui tiukoista lainanvalintakriteereistä, mutta Lainaajasta olen vähentämässä lainan määrää, sillä se on tällä hetkellä aivan liian suuressa osassa salkkuni arvosta.

Vaikka rahaa siirrettiin kyllä näihin palveluihin enemmänkin, luvuissa on mukana vain sijoitettu määrä, minkä vuoksi esimerkiksi RoboCashin sekä Swaperin tapauksessa summa jäi hieman siirrettyä määrää vajaaksi.

Näihin kun lisää noin 4 000 € uusia sijoituksia osakkeisiin, kasvatin siis sijoitetun rahan määrää kuukaudessa 44 000 eurolla! 🤘🏻 Tätä käteistä oli tosiaan päässyt kertymään hieman liikaa, enkä ollut keksinyt sille mitään hyvää paikkaa aikaisemmin. Nyt päätin, että parempi jossain, kuin ei missään.

Varallisuusjakauma näyttää nyt tältä:


Hajautus on hieman vinossa ja P2P-sijoituksissa on aivan liian suuri määrä verrattuna muuhun. Tarkoitus on syödä tuota osuutta hieman ja lisätä esimerkiksi osakkeiden sekä yritysjoukkovelkakirjojen määrää. Ilman satunnaisia juttuja kuten metsää ja autoa kakun koko on noin 402 000 €.


Tarkempi katsaus 1482 € passiiviseen tuloon


Passiivinen tulo hypähti hieman ylöspäin tuonne 1 482 euroon. Aikaisemmin Lainaajan salkku tuotti yksinään jopa 2000 € kuukausittain, mutta sittemmin Lainaajan tuotto on laskenut mutta niin on myös salkun koko. Kuukauden aikana tehtyjen lisäsijoituksien tulisivat tuupata passiivisia tuloja uudestaan ylöspäin ensi kuussa. Tarkoitus on päästä 2000 euroon ennen kesäkuuta.

Lainaaja


Näin se Lainaajan salkun tuotto on viimeaikoina tippunut. Maaliskuussa Lainaajan korkoja tuli 482 €. Nyt alkaa tuntumaan jo siltä, että oli huono idea laittaa kaikkia munia samaan koriin 😟. Tällä hetkellä kuvittelen Lainaaja-salkun päätyvän sinne 8% tuoton tietämille pitkässä juoksussa. Tässä on suuri kysymys siinä, kuinka paljon ulosoton kautta saadaan vielä kerättyä.

Erikoisesti, vaikka Lainaajan salkku on 3x suurempi, kuin Bondoran, on sen tuotto pienempi. Toki Bondoran salkku on myös paljon tuoreempi. Silti, pettymys.

Luullakseni en kuitenkaan tule myymään Lainaaja-salkkuani, sillä sen joutuisi tekemään niin raskailla tappioilla. Sen sijaan odottelen mielenkiinnolla, miten perintäprosessi toimii. Mikäli perintäprosessi on ihan ok tehokas, saatan jopa ostaa viivästyneitä lainoja jälkimarkkinalta, mutta vasta kun Lainaajan salkku on alle 30 000 €.

Bondora


Bondora aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Toisaalta, 30 000 € sijoituksella viime kuussa 634€ on kyllä mahtavaa. Se on 28,5% vuosituottoa. Ikävä kyllä Bondoralla ei ole takaisinostotakuuta ja lainoja jää jatkuvasti lisää rästiin. Koska haluan sijoittaa rahani hieman likvidimpiin kohteisiin, meinaan vähentää Bondoran salkkua ja katsoa miten se vaikuttaa tuottoihin.

Bondoran kohdalla tuottojen arviointi on vielä hieman hankalaa, sillä historiaa on kuitenkin melko lyhyeltä ajalta. Tein itselleni tätä varten Google Sheetsin, joka tarvitsee ainoastaan arvauksen myöhässäolevien lainojen perintäprosentista.Se antaa arvauksen sisäiselle korkokannalle 18%, kun Bondora ehdottaa 22%.

Eli tulen pienentämään Bondoran salkkua ja hajauttamaan rahojani likvidimpeihin kohteisiin. Tämän vuoksi Bondoran tuotto tulee varmasti laskemaan. Katsotaan, kuinka käy!

Mintos


Mintos on kyllä upea palvelu - kuukaudesta toiseen tasaista tuottoa. Sain maaliskuussa Mintoksesta 185 €, mikä tekee noin 10,8% annualisoituna. Tässä palvelussa on ollut hiljattain hyvin vähän yllätyksiä, joskin ajoittain käteistä kertyy tarpeettomia määriä. Lueskelin hiljan eräästä toisesta blogista, miten hän myi miljoonan euron edestä lainoja Mintoksen jälkimarkkinoilla noin kolmessa päivässä. Kun tavoite on tehdä sijoituksista likvidimpiä, tulee Mintos todellakin olemaan yksi kulmakivistä.

Swaper


Rysäytin maaliskuussa Swaperiin 30 000 € ja siksi odotukset olivat korkealla. No, kuun alussa sijoituksia oli vain 5000 euron edestä ja kuun aikana korkoa kertyi 45€. Tämä on noin 11,4% annualisoituna, joten ei huonosti sekään. Uskoakseni olen myös oikeutettu tässä 2% lojaltibonuksiin, joten tuo tulee pompsahtamaan 13,4 prosenttiin.

RoboCash


Laitoin heti RoboCashin tappiin sijoittamalla 10 000 €. Sen enempää palvelu ei anna toistaiseksi sijoittaa. Sen sijoittaminen kesti hetken ja ehti tuottaa vasta 34 € maaliskuussa. Tässä ei vielä ole hurraamista, mutta odotellaanpa hetki. Kuten Swaper, RoboCash on myös siitä mukava, että rahat ovat kiinni lyhytaikaisissa lainoissa takaisinostotakuulla, joten jos ei koko pulju mene nurin, fyffet saa pikaisestikin takaisin tilille.

Huomasitteko, että RoboCash siirtää toimintansa Kroatiaan? Siellä on todennäköisesti siis suotuisempi lakiympäristö tällaiseen toimintaan.

Grupeer

Grupeerissa on sijoitettuna toistaiseksi 1000 € ja tuottokin on sen mukainen: 1,50€. Alan pikkuhiljaa tykkäämään Grupeerista. Tämä yrityslainojen joukkorahoitus on vielä todella maltillisessa osassa salkkuani, mutta sen ehdottomasti tulisi olla suurempi. Grupeer varmasti löytää siinä paikkansa.

Agrikaab🐪

Noniin, siihen kysymykseen johon ihan kaikki odottavat vastausta: mitä kamelille kuuluu? 🐪

No hyvää. Ostin siis kamelin Agrikaab-nimisen maatalousyrityksen kautta. Voit lukea kaiken firmasta englanninkielisessä arviossani. Kameli maksoi 1375€ ja ehdin saamaan siitä 13 päivän omistuksella 17 €, joka muuttuu noin 28% annualisoituna.

Ja sitten karuun todellisuuteen:

Mogadishussa on tässä parin viime kuukauden aikana räjähtänyt ainakin viisi pommia. Yksi niistä tuhosi rakennuksen, jossa Agrikaab pitää toimistoaan. Tai piti. Kaksi työntekijää loukkaantuivat, mutta kuolleiden joukossa ei ollut Agrikaabin henkilöstöä. Muita sivullisia oli kaksi.Agrikaab lähetti viestin, missä he pahoittelivat, että maidon toimituksessa voi olla ongelmia pommitusten vuoksi, mikä voi taas johtaa matalempiin tuottoihin. No älä?! Ehdottomasti toivon rahoilleni jotain tuottoa - ihan pelkkää hyväntekeväisyyttä tämä ei soisi olevan - mutta ymmärtäähän sen, jos poliisit laittaa pommiuhan takia tiet kiinni, että se haittaa bisnestä. Toivottavasti ihan ihmisten takia hommat rauhoittuvat ja pääsevät jatkamaan elämäänsä!

Kiitos kun luit!

Kiva kun luit tänne asti. Mikäli matkani taloudelliseen riippumattomuuteen ja 3000 € kuukausittaiseen passiiviseen tuloon kiinnostaa, tilaathan blogit sähköpostiisi 👇🏻!


Ja etkai lähde ilman, että sanot moikka? 😊 👇🏻


Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

4 kommenttia:

 1. KK tulot lainoista varmaan bruttona? Oleko merkannut luottotappioita verotuksessa?

  Nyt oli ensimmäistä kertaa veroehdotuksessa Fellow Financen suoraan verottajalle toimittama tieto luottotappioista. Verottaja oli lainat näemmä rinnastanut arvopapereihin ja kullekin perintätoimistolle myydylle lainalle oli erikseen hankintahinta ja luovutustappio pääomatuloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulot on bruttona, kyllä. Joo kyllähän ne taisi viime veroilmoituksessa mennä jo FF:n lainoista. Lainaajan kohdalla luottotappioihin ei ole vielä mennyt aiemmin mitään, mutta tänä vuonna tulee ensimmäiset. Mielenkiintoista nähdä, miten homma pelaa.

   Ulkkaripalveluista pääseekin sitten ihan itse kertomaan, jippii!

   Poista
 2. Hyvää settiä vertaislainoista. Itsellä tällä hetkellä kokeilurahat ainoastaan Lainaajassa sekä Mintoksessa. Mikä kannattaisi ottaa seuraavana mukaan, jos päätän jatkaa vertaislainasijoittamisen tiellä?

  https://miesnurkka.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nythän lainaaja luopuu vertaislainoista, eli ne joudut sijoittamaan uudelleen muualle.
   Mintoksesta pidän kyllä todella paljon ja suosittelen kyllä sitä jatkamaan.

   Itse tykkään kummastakin: Swaperista sekä RoboCashista siitä syystä, että kummassakin pääoma on todella lyhyissä, kuukauden mittaisissa lainoissa ja vuosituotto on kuitenkin noin 12%. Näihin tuntuu helpommalta siksi hajauttaa, koska tarvittaessa pääoman saa parissa kuukaudessa alustalta pois.

   Olen alkanut itse arvostamaan yhä enemmän likviditeettiä.

   Poista