Mitä alumiinilla, ruuan logistiikalla, kulutusluotoilla ja kameleilla on yhteistä?Olen sijoittanut niihin kaikkiin hiljattain, tietenkin. Vaikka kuukausi on vasta hädin tuskin puolivälissä, täytyy tehdä pikainen päivitys, sillä tänä kuukautena tapahtuu paljon. Olen vihdoin saanut kassani käytettyä sekä aloittanut blogaamisen englanniksi.

Aihe pysyy täysin samana. Mikäli englanti taittuu, kannattaa ehkä lukea ennemmin tuota blogia. Tässä blogissa käsitellään samaa aihetta hieman enemmän suomalaisesta näkökulmasta

Mutta mitä on tapahtunut hiljattain? No, 55 000 € pääsi uuteen kotiin seuraavanlaisesti:Muutos Pääoma
Bondora + 5 000 € 30 250 €
Mintos + 5 000 € 22 195 €
Grupeer + 1 000 € 1 000 €
Swaper + 25 000 € 30 005 €
Robocash + 9 000 € 10 000 €
Envestio + 10 000 10 000 €
Agrikaab + 1 375 € 1 375 €
Lainaaja − 1 500 € 99 428 €
Fellowfinance 847 €
Vauraus 203 €
Real estate 92 700 €
Stocks 104 710 €
Total + 54 875 € 402 713 €

Tässä 400 000 eurossa ei ole mukana satunnaisia juttuja, kuten käteistä, metsää, autoa yms.

Kaikkein mielenkiintoisin sijoitus on ehdottomasti kamelin 🐫 ostaminen Agrikaab-palvelussa, joten jätän sen viimeiseksi. 😏

Sijoittaminen ei ole pelkkää osakesijoittamista. Hajautus on kaiken a ja o!

Aloitin sijoitusurani vuosikymmen sitten kuvitellen osakkeiden olevan ainoa järkevä sijoitusmuoto. Silloin puhuttiin siitä, miten osakkeista ainoastaan voi saada pitkällä aikavälillä korkean tuoton ja kaikki muut jäävät jalkoihin. Kun puhuttiin hajauttamisesta, ajattelin sen tarkoittavan lähinnä eri osakkeisiin ja toimialoihin sijoittamista. Lainainstrumentit olivat vanhuksia varten!

Se, mikä on nyt muuttunut, on tämä valtavan pitkä nousukausi, joka alkaa näyttää heikkenemisen merkkejä. Viime vuosi oli turbulenttista ja epäilen niin olevan myös tänä vuonna. Minua häiritsi se, että laaja talouden taantuma saattaisi yks-kaks sivaltaa ison osan omasta sijoitusomaisuudesta pois. Vaihtoehtona moni esitteli käteisen pitämistä ostopaikkojen toivossa. En ole oppinut hyödyntämään näitä ostopaikkoja vielä ja kassa poltteli taskuja liian pitkään, hyvienkin tilaisuuksien ohi.

Olen ollut Lainaaja-palvelussa todella suurella painolla, mutta se varsinkaan ei hyvä hajautusstrategia ole: mitä jos kauppapaikalle käy jotakin? Jotakin täytyi kuitenkin saada tehtyä, enkä halunnut kasvattaa osakepainoa. Mihin siis hajauttaa?

Lisää korkeariskisiä lainoja

Pelkästä osakesalkusta on päästy eteenpäin, mutta onko menty jo liian pitkälle toiseen suuntaan? Tällä hetkellä omaisuuteni on kutakuinkin tähän malliin jaettu:

Korkeariskisiä lainoja on puolet salkusta

Kuten nähdään, korkeariskisiä lainoja on puolet salkusta. Tämä tuntuu jo aika jännittävältä. Korkeariskisiä siksi, että tämän tyyppisissä luotoissa on ihan normaalia, että 1/3 joutuu maksuhankaluuksiin ja 1/9 perintään. Joku kantaa aina riskin, vaikka kuinka käyttäisi buyback hokkuspokkus-konsteja. Miten käy sijoittajan, jos kauppapaikan riskiluokitukset menevät pieleen, eikä kassaa ole ostaa kaikkia myöhässä olevia lainoja pois?

Pienentääkseni tätä riskiä hajautan lainasalkkua useammalle toimijalle. Tämä totta kai kasvattaa alustariskin osumista kohdalle, mutta vastaavasti pienentää sen vaikutusta. Ei siis munia samaan koriin

RoboCash: lyhytaikaisia kulutusluottoja

Lyhykäisyydessään RoboCash lupaa 12% vuosituoton erittäin lyhyille kulutusluotoille buyback-vakuuksilla. RoboCash rajaa rahan tarjontaa asettamalla 10 000 euron katon per sijoittaja. Tällä tavoin harvemmalla sijoittajalla jää makaamaan rahaa tilille. 10 000 euroa on melko matala summa, mutta toisaalta se kasvattaa luottamusta: huijarifirmalla ei tällaista kattoa olisi, mutta piensijoittajiin panostavalla se on varsin looginen.

Tässä kuussa laitoin 10 000 € RoboCashiin ja kuvittelen saavani sille 12% vuosituottoa, eli noin 100 € / kk.

Swaper: lyhytaikaisia kulutusluottoja

Swaper on lupaukseltaan hyvin RoboCashin kaltainen: noin 12% lyhytaikaisia kulutusluottoja takaisinostotakuulla. Haluan kasvattaa lyhytaikaisten lainojen osuutta salkussa ja siksi siirsin suoraan Swaperiin 30 000 €. Niistä kaksi kolmasosaa on jo sijoitettu automaatilla. Kasvatin per-laina-maksimin 15 eurosta sataan, joten uskon loppujenkin menevän vielä nopeasti.

Swaperilla on 2% kanta-asiakasbonus jos lainoissa on vähintään 5 000 € vähintään 3 kuukautta sijoitettuna. Eli kokonaiskoroksi ounastelen tulevan jopa 14%. Tämä on sijoittajan kannalta toki hienoa, mutta lähestyminen on täysin päinvastainen RoboCashiin verrattuna. Miksi Swaperin tarvitsee yrittää sitoa sijoittajia palveluunsa bonuksilla? Onko kyseessä markkinointikulu? Luottamusta se ei herättänyt, joten päätin kysyä heiltä mailitse. Palaan asiaan, kun saan vastauksen.

Envestio: yrityslainat

Avasin tilin Envestioon ja siirsin sinne 10 000 €. Envestion suosion vuoksi heidän projektinsa rahoitetaan niin nopeasti, että oli tarpeen siirtää pääoma jo, vaikka uusia projekteja ei ollut saatavilla. Neljästä tässä kuussa avatusta projektista kahteen ehdin mukaan, kahdella jäin rannalle ruikuttamaan. Osallistuin alumiinin tuotantoon 5 000 eurolla sekä ruuan logistiikkaan 2 500 eurolla. Tämä jättää tilille vielä 2 500 €, jotka on tarkoitus saada vielä tässä kuussa toivottavasti sijoitettua.

Mikäli mukaan haluaa, kannattaa tili avata heti ja siirtää rahat valmiiksi. Kun rekisteröidyt ylläolevasta linkistä, saat 0,5% bonustuottoa sijoituksillesi ensimmäisen 270 päivän sijoituksille.

Pidän Envestiosta siksi, että se on parhaimpia yrityslainoihin erikoistuneita joukkorahoituspalveluita, joihin olen törmännyt. He eivät ota täysin riskiä itselleen, vaan takaavat pääoman vain 95% asti. Tällä he saavat hieman liikkumavaraa maksuvaikeuksien varalta. Yli 17% korot riittävät omalla kohdallani korvaamaan tämän ja lähinnä lisää luottamusta.

Mintos: pitkiä kulutusluottoja

Suurin syy, miksi en ole yli 22 000 euroa Mintokseen laittanut on ollut epäilys lainojen likviditeetistä. Se erityisesti harmittaa minua Lainaajan kanssa. Tämä muuttui, kun luin artikkelin, kun P2P Millionairen kirjoittaja, Sterling, likvidoi 1 000 000 € lainoja Mintoksessa erittäin lyhyessä ajassa. 3/4 tästä meni vuorokaudessa ja loput seuraavan parin päivän aikana, lähestulkoon nolla-alennuksella. Tämä kasvattaa omaa luottamustani Mintokseen ja uskallan kasvattaa portfoliotani siellä suuremmaksi.

Tällä hetkellä Mintos-salkkuni on 22 000 € helmikuussa lisätyn 5 000 € jälkeen. Muutama satanen odottaa sopivia lainoja, mutta muuten aika hyvin on löytynyt kohteita.

Bondora: pitkiä kulutusluottoja

Bondora on omasta mielestäni yksi mielenkiintoisimpia lainapalveluita. Bondorassa sijoittaminen on maraton pikemminkin kuin sprintti. Bondora ei lupaa takaisinostoja, mikä madaltaa merkittävästi alustariskiä. Toisaalta, sijoittaja joutuu itse kärsimään muunmuassa perintäprosessin odottelusta. Tämä ei kaikkia tietenkään miellytä. Lisäksi, odotetun tuoton laskeminen on käytännössä mahdotonta, ennenkuin perinnän tehokkuudesta on vuosien ajalta dataa.

Helmikuussa lisätyn 5 000 € jälkeen Bondora-salkkuni on nyt 30 000 € ja aion jättää sen nyt hetkeksi siihen. Uskon edelleen Bondoran olleen fiksu veto ja seuraan tämän kehitystä todella mielelläni. Päivitän Bondora-kokemuksiani blogiin säännöllisesti, joten mikäli tämän seuraaminen kiinnostaa, kannatta liittyä postilistalle!

Lainaaja: pitkiä kulutusluottoja

Olen vähentämässä Lainaaja-salkkuani. Taannoin Lainaaja-salkkuni kasvoi jopa 130 000 € kokoiseksi, mutta nyt se on tippunut jo alle 100 000 euron. Haluan rahani likvidimpään muotoon. Lainaajan korot eivät ole kilpailukykyisiä verrattuna ulkomaalaisiin kilpailijoihin. Tällä hetkellä Lainaajan sisäinen korkokanta on noin 7,2%, mutta uskon sen nousevan noin kymmeneen ajan saatossa. 

Osakkeita: laitehallintaa ja ongelmajätteiden käsittelyä

Osakkeiden poiminta on aina ollut minulle hankalaa, joten luotan sellaisiin, joilla on enemmän kokemusta. Tässä kuussa ostin 2 000 eurolla kahta osaketta: yritysten laitteidenhallintaa sekä ongelmajätteidenkäsittelyä. Olen vuosia käyttänyt palvelua nimeltä Valuesignals.com, jonka nokkamies Olivier Dambrine kerran kuussa poimii kaksi osaketta esimerkkisalkkuunsa. Palvelun historiallinen tuotto on sen verran vakuuttava, että suosittelen kurkkaamaan. Nyt osakesalkkuni kasvoi 105 000 euroon.

Valuesignalsin esimerkkisalkku, johon Olivier itse sijoittaa omia rahojaan usein, on piessyt STOXX600-indeksin seitsemänä vuonna peräkkäin, ennen vuotta 2018. Tuona vuonna nimittäin tuli takkiin, kuten allaolevasta käppyrästä voi tulkita. Pitkässä juoksussa kuitenkin ollaan niin karmeasti plussalla, että ei haittaa. Palvelu ei ole kovin halpa, mutta omalla kohdallani on ollut sen arvoinen.
Jälleen kerran, kaikki sijoitukset tehdään omalla vastuulla jne. Jos osakesijoittaminen kiinnostaa, kannattaa lukea vähän Valuesignalsista. Itse olen tykännyt, joskin isolla volatiliteetilla usein mennään. Ei heikkohermoisille!

Kiinteistöt: koti ja vuokra-asunto

Yli 90 000 € omasta varallisuudestani on kiinni kodissani, mikä toki hajauttaa, mutta ei kerrytä tuottoja lainkaan. Päin vastoin, asuminen on aina kulu, katsoi sitä mistä vinkkelistä tahansa. En halua kuitenkaan asua kadulla, joten makselen ihan mielelläni niitä kuluja, mitä mukavan asunnon kanssa tulee.

Kodin lisäksi olemme ostamassa sijoitusasuntoa. Olemme saaneet jo vuokralaisen ja kaiken kukkuraksi myyjä suostuu rahoittamaan kaupan. Jäämme siis velkaa heille ja makselemme sitä pois ajan kanssa. Täydellistä! Tämä ei siis heti muuta omaa varallisuustilannettani, mutta tulee kasvattamaan passiivisia tuloja - ensi kuussa.

Agrikaab: ruokaa Somaliassa

Ostin kamelin 🐫!

Agrikaab oli aiemmin nimellä Ari.farm ja brändäsi itsensä uudelleen kasvihuoneprojektiensa takia. Agrikaab on itseasiassa ruotsalainen yritys, mutta he toimivat Somaliassa. Kamelibisnes toimii heillä siten, että sijoittaja ostaa kamelin (jonka he takaavat). Kamelin maidosta saatavalla myynnillä. Ruuan hinnat ovat Somaliassa todella korkeita (aivan liian korkeita), mikä avaa sijoittajille lyhyellä tähtäimellä mahdollisuuksia - sekä auttaa että saada tuottoa.

Agrikaabin paras puoli on mahdollisuudessa auttaa. Varmasti riski on suuri, mutta voi olla tuottokin. Yksi kameli maksoi 1 375 € ja sen omistajalle uskotaan jäävän vuodessa noin 440 €. Aika mojova tuotto, jos kaikki menee putkeen.

Tämä on vuoden mielenkiintoisimpia sijoitusprojekteja omalta kannaltani, vaikka puhutaan prosentin kolmasosasta omaisuudestani. Olen halunnutkin saada lisää hyväntekeväisyys- ja auttamispuolta sijoittamiseeni. Tämä toivottavasti on myös sitä! Jos tilanteen seuraaminen kiinnostaa, jätä sähköpostisi tähän 👇🏻 tai englanninkieliseen blogiini.

Kiva, kun luit! Toivottavasti pidit!

Eli paljon on tapahtunut jo maaliskuussa!
Laina-instrumenttien hajauttaminen on lähtenyt toden teolla käyntiin ja uskoakseni passiiviset tulot tulevat saavuttamaan 2 000 € / kk rajan ennen kesää (tämä siis poislukee osakkeiden arvonnousun). Toivottavasti tutustut englanninkieliseen blogiini. Ja mikäli kamelibisneksen 🐫 seuraaminen kiinnostaa, tilaa 👇🏻 jompi kumpi blogeista - englanninkieliseen ehkä tulee tiuhemmin päivityksiä tänä vuonna, mutta molemmat jatkuvat.


Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

5 kommenttia:

 1. Tuosta kamelista saisi kyllä kasan huonoja vitsejä aikaisiksi :D

  Olisi kyllä hienoa jos voisi sanoa omistavansa sata kamelia asuessaan Suomessa. Ihan vain ice breakerinä. Ehkä se yksikin kameli tosin toimii. Harmi, että en ymmärrä kameleista mitään, muuten voisin melkein vaikka sijoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika selkeetä toi noin matemaattisesti muuten on: kamelien hinnat, maidontuotanto ja raakamaidon hinta on kaikki saatavilla. On paljon hankalampaa ymmärtää kustannukset tuosta liiketoiminnasta. Mutta, 0,3% siivulla uskaltaa ottaa vähän luottamusriskiäkin. :)

   Poista
 2. Hei, miten sait siirrettyä rahaa Agrikaabille? Luottokortti ei kelpaa (verifiointi ei onnistu) ja IBAN-muotoista tilinumeroa ei löydy/saa selville..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirsin Transferwisella.

   Kirjoittelin enemmälti jo tuonne Englanninkieliseen sivustoon, jos lisäyksityiskohdat kiinnostaa: https://www.thewealthyfinn.com/review/agrikaab

   Mutta Transferwise pelas tosi suoraviivaisesti. Kesti kolme päivää ja maksoi joku 8€, muistaakseni.

   Poista
 3. Okei, kiitos tiedosta.

  VastaaPoista