Vertaislainoilla 20% korkotuottoon


Mainitsin aiemmassa postissani sijoitusvarallisuuteni olevan noin 200 000 € ja kerroin avaavani tätä myöhemmissä posteissa.

Puhutaanpa vertaislainoista. Niissä on tällä hetkellä jo kiinni 100 000 € ja olen erittäin tyytyväinen.

Vertaislainapalveluita on syntynyt viime vuosina kuin sieniä sateella ja niistä löytyy hyvin keskustelua kaiken maailman suomi24-foorumeilta, mutta myös joitain hyviä omakohtaisia pohdintoja aiheesta.

Löytämiäni eri lähteitä lukemalla vertaislainoista saa helposti todella vääristyneen kuvan: että vertaislainaa hakevat vain ne kaikkein epätoivoisimmat, minkä vuoksi luottotappiot kasvavat suuriksi tiputtaen sijoittajan tuoton negatiiviseksi.

Asia ei ole ihan näin. Toki, vertaislainapalvelut ovat vaihtoehto yleensä heille, jotka eivät halvempaa rahaa mistään saa. Toisaalta, vertaislainojen helppous ja nopeus vie asiakkaita muilta lainamuodoilta, vaikka rahan hinta olisi kalliimpi. Vertaislainat ovat järjestäen pikavippejä halvempia. Lisäksi suuri osa hakemuksista hylätään.

"Mutta vertaislainat ovat vakuudettomia, kuka hullu sellaiseen antaa lainaa?" Ihan totta, ovat vakuudettomia lainoja. Mutta maksamatta jättämisellä on ikävä seuraus: maksuhäiriömerkintä. Käyttämissäni palveluissa lainan hakemisen edellytys on, ettei maksuhäiriömerkintää ole. Tämän uskon myös tarkoittavan sitä, että lainanottaja kokee myös asian tärkeänä ja pyrkii sitä myös tulevaisuudessa välttämään.

Tuottotilastoja voi katsella esimerkiksi Fellow Financelta, Fixuralta, Lainaajalta, Funding circleltä, AuxmoneyltäZopalta ja Bonrodalta näin aluksi. Maailma on näitä nykyään pullollaan. Vertaislainojen ilmoitetut keskimääräiset tuotot vaihtelevat 5% - 20% välillä. Mistä suuri vaihtelu johtuu? En osaa sanoa varmaksi, mutta epäilen kahta pääsyytä:

 1. Rahan kysynnän ja tarjonnan suhde, eli kuinka paljon houkutellaan sijoittajia vs. lainanhakijoita. Erityisesti instituutionaalisempien sijoittajien kiinnostuksella on valtava vaikutus.
 2. Hakijoiden screenaaminen, eli kuinka hyvin huonot hakijat on onnistuttu hylkäämään

Raotetaanpa omaa vertaislainasijoitussalkkua. Viime vuoden puolelta tämän vuoden heinäkuulle kokeilin eräitä palveluita 3000 € panoksella. Koska tuotot olivat todella korkeat, päätin siirtää merkittävän osan sijoitusomaisuudestani vertaislainoihin. Edelleen ollaan pysytty lähellä 20%:a. Tuottoprosentilla on tapana tippua hieman pääomaa lisättäessä, koska maksut tulevat epäsäännöllisillä viiveillä.
Mitä riskejä näette? Esimerkiksi:

 • Luottotappiot. Itselläni ei vielä yhtään maksukyvyttömyystilannetta. Epäilemättä luottotappioita tulee vielä ja se voi pahimmillaan jopa yhden kuukauden tuoton puolittaa, mutta sen suurempi ongelma se ei ole.
 • Myöhäismaksut. Tämä laskee luonnollisesti tuottoja, mutta kokemukseni mukaan varsin maltillisesti. Lainoista on jatkuvasti myöhässä neljännes, mutta maksut tulevat niihinkin ennen pitkää. Perintään menee jatkuvasti yksittäisiä maksuja, mutta nekin saadaan ajan kuluessa takaisin.
 • Entä jos kauppapaikka menee nurin? Tämä on periaatteessa mahdollista. Jos näin käy, voin jäädä itse hoitamaan niitä lukemattomia lainasopimuksia. Käytännössä kuitenkin lainat voisi myydä jollekin toiselle yritykselle pienellä nimellisarvonalennuksella. Saisin tappiota, mutta hallitusti. Pidän todennäköisempänä, että kauppapaikka ostettaisiin pois kilpailijan toimesta ja säilyttäisin pääomani.
 • Lama. Lama voisi pyyhkiä lainanottajien maksukyvyn laajasti, lisäten luottotappioiden määrää merkittävästi. Tätä vastaan ei ole hyviä keinoja ja toisaalta, osakemarkkinat tuskin olisivat turvassa tässä tilanteessa myöskään. Lama on pahin riski.

Tilastollisesti riskit ovat tällä hetkellä pienet, joten maailman pitää muuttua merkittävästi, jotta seuraa jotain pahaa. Mutta sitä kai sijoittaminen on, riskinottoa. Vertaislainoissa ne ovat mielestäni yleistä mielipidettä merkittävästi matalemmat.

Riskejään voi pienentää valitsemalla lainanottajat hyvin, esimerkiksi:

 • Sijoittamalla vain maihin, joissa on toimiva perintämenettely.
 • Suosimalla vanhempia sekä asuntosäästäjiä / asunnonomistajia (perintätilanteessa on omaisuutta)
 • Suosimalla naimisissa olevia (puoliso todennäköisesti jeesaa)
 • Välttää velkakierrettään rahoittavia
 • Suosimalla suurempituloisia, joilla on varaa nipistää


Yllättikö kokemukseni? Uskotko riskit suuremmiksi?
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

6 kommenttia:

 1. Huh! Mua hirvittää tuo sun vertaislainojen osuus, mutta samalla tuo riskisyyden vähentämis profiilikuvauksesi tuntuu hämmentävän hyödylliseltä. Olen kuullut aiemmin vain tapauksista, joissa lähes kaikki lainat ovat myöhästyneet ja/tai menneet perintään tai jopa luottotappioiksi.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista. Mukavaa lukea että löytyy muitakin jotka sijoittajat huomattavia summia vertaislainoihin. Itselläni on siis samaten vertaislainoihin sijoituksia.
  Pääoman menetyksen riskin pienentääkseni olen samaten sijoittanut useisiin alustoihin joissa kaikissa on lisäksi joko reaalivakuus lainan vakuutena tai vaihtoehtoisesti alustapaikan myöntämä "buyback".
  Itselläni sijoituksia löytyy:
  - Fellowfinance (70% buyback), nykyisellään uusien lainojen korot romahtaneet
  - Mintos (100% buyback tai vakuudellisten lainat). Korot luonnollisesti matalampia
  - Twino (100% buyback). Korot samaten matalia
  - Finbee (90% buyback). Tällä hetkellä 26% XIRR. Nuori kauppapaikka
  - Omaraha (80% buyback). Parhaat tuotot tällä hetkellä kun sijoittaa pidempiin lainoihin. Tod. Näk. koska heillä ei ole kauppapaikkaa jossa myydä omat lainat (secondary market)
  -Topfinance joka maksaa kuukausittain 10% mutta valitettavasti uudet sijoitukset olisivat vain 7%:aa
  Esim. Bondoraan en sijoitele koska heillä ei käsittääkseni ole buyback turvaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finbee on tosiaan tällä hetkellä vähän yli 26 % noin 360 lainaan sijoitettuna ja sijoituksia sinne takana noin vähän reilu vuosi. Korot tosin laskussa kun lisää sijoittajia uskaltautuu mukaan. Seuraan aika tarkkaan compensation fundin kokoa tuolla...
   Omarahan osalta takana myös noin yksi vuosi ja siellä tuotto on tällä hetkellä todella korkea eli päälle 30% luottotappioiden jälkeen. Hajautuksia tehty noin 1800 lainaan. Tähän tulokseen on päästy erityisesti viime vuonna Omarahan kampanjan johdosta jolloin lainanhakijoiden määrä ylitti sijoittajien määrän. Nostelin korkopyyntöjä 5-6% normaalista ja silti sijoitukset menivät. Itse keskityin kahteen korkeimpaan lainanhakijaluokitukseen ja sijoitin lähinnä 4+ vuoden lainoihin joissa korot korkealla. Lyhyempiin lainohin sijoittamalla tuotot on maltillisempia.

   Poista
  2. Mainittakoon vielä mintosista sen verran että kauppapaikka alkoi tarjota 17% (100% buyback mukaan lukien korkotulot) lainoja jos on valmis ottamaan valuuttariskejä eli myöntämään lainoja Georgiaa heidän omalla valuutalla. Itse sijoitin juuri noihin mutta olen myös lukenut että korko preemio ei välttämättä ole riittävä. Ajattelin niin että pitäähän sitä vähän harrastaa uhkapeliäkin :)

   Poista
  3. Jos ajattelit Omarahaan sijoitella, suosittelen Viroon sijoittamista jossa tosiaan tuo 80% buyback.

   Slovakiaan joka omarahassa on uusi mahdollisuus en ole sijoitellut koska siellä on sijoittajilla ollut huomattavia luottotappioita mutta kuulemma paranemaan päin. Slovakian osalta buyback on vain 60%, toisaalta korot kuulemma korkeampia.

   Poista
 3. Mikähän tämä omaraha.ee oikein on kun niiden palvelun ehdoissa puhutaan pelkästään jostain finzo.fi sivustosta joka ei edes toimi...https://omaraha.ee/en/info/contracts/tos/

  VastaaPoista