Miten auton arvon aleneminen vaikuttaa kuukausikuluihin.

Arvon aleneminen usein jätetään huomioimatta auton kustannuksia arvioitaessa. Toisaalta, joku saattaa osata kertoa, että kannattaa ostaa auto, joka säilyttää arvonsa paremmin.

Vuosittaisesta arvonalenemasta on saatavilla varsin niukasti oikeaa dataa. Autoliiton kustannuslaskuri ehdottaa 14% automaattisesti, kun yli 10 vuoden vanha artikkeli ajovalo.net:issä antaa haarukan noin 10% ja 20% välillä, johon arvonalenema osuu riippuen auton iästä ja arvon "ominaissäilyvyydestä". Työkaluja kuitenkin löytää asian selvittämiseen ja niistä lisää blogikirjoituksen lopussa.

Otetaan esimerkkinä tyypillinen käytetyn auton hankintatilanne: olemme hankkimassa autoa, jota on tarkoitus pitää noin kolme vuotta. Auton hankintahinta ja arvon vuosittainen aleneminen aiheuttavat yhdessä kulun, jota haluan ymmärtää. Esimerkiksi 20 000 € arvoinen auto, joka menettää arvostaan vuodessa 14% aiheuttaa arvonalenemisen vuoksi kuukausikuluja tämän kolmen vuoden ajalta keskimäärin 202 €.

Mitä jos auto menettäisikin vain 10% arvostaan vuodessa, kuten joissain parhaimmissa ääritapauksissa? Kuinka kallis auto voi silti olla, mikäli haluan kuukausittaisen kulun pysyvän noin 200 eurossa? Vastaus: noin 27 000 €. Entä jos auto menettääkin arvostaan 20%? Silloin jo vain 15 000 € arvoinen auto on kustannuksiltaan samaa luokkaa.


 Huom, oikealla näkyvät luvut ovat kuukausikustannuksia.

 No ei asia aivan näin yksinkertainen ole. Auto sitoo pääomaa, jonka voi laittaa muualle poikimaan ja jos auton ostaa lainalla, on sillä luonnollisesti kustannus. Tällä hetkellä autoihin saattaa saada hyvinkin alhaisen kustannuksen rahoitusta. Auto siis hankitaan tietenkin lainarahalla, koska vaihtoehtokustannus - se että säästöjä käytettäisiin auton hankkimiseen sijoittamisen sijaan - on paljon kalliimpi vaihtoehto (usko pois).


Tilanne on hieman muuttunut. Ensinnäkin, auton hankinta tuli kalliimmaksi, kun pääomakustannukset otettiin huomioon. Toiseksi, samassa kustannusluokassa ovat tällä kertaa seuraavanlaiset vaihtoehdot:

  • 15 500 €, 20% arvonalenemisella
  • 20 000 €, 14% arvonalenemisella
  • 25 000 €, 10% arvonalenemisella


Päätelmät

Auton arvonalenemisella on merkittävä vaikutus. Parhaiten ja huonoiten arvonsa säilyttävillä voi teoriassa olla 10 000 € hintaero ilman kustannusvaikutusta. Asia kannattaa ottaa huomioon.

Miten voisi selvittää automerkkien hinnanalenemista?

Yksi melko hyvältä vaikuttava laskuri on a1.fi:n hinta-arviolaskuri. Laskurin tiedot perustuvat tullin tietoihin. Voit syöttää kiinnostavan auton tiedot ja tarkistaa, miten monta prosenttia hinta-arvio laskee, kun vuosimalli vanhenee ja kilometrejä tulee lisää.

Toinen hyvä palvelu on auto1.fi:n hintaseurantakäppyrä, josta pienellä askartelulla saa melko hyvän arvion arvon alenemiselle.

Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti