Melkein tavoitteessa, katse tulevaan vuoteen.


Salkun kehitys on ollut viimeisen vuoden aikana tasaista ja kohtalaista. Kehitys on juuri ja juuri päihittänyt vertailuindeksini S&P 500 (yhdellä prosentilla). Tämä ei kuulosta kovin suurelta, mutta itselleni se on valtavan suuri motivaatio, sillä suurin osa sijoittajista ei yhtä hyvin onnistu.

Toisaalta, näin pieni ylituotto on edelleen varsin hienosti satunnaisvaihtelun ja tuurin vuoksi selitettävissä muilla, kuin omilla meriiteilläni.Nyt takana on kuitenkin (vasta) neljä ja puoli vuotta.

Maksaako myöskään sijoituksistaan huolehtiminen vaivaa? Pienen ylituoton vuoksi olen käyttänyt valtavia määriä aikaa ja miettimistä. Olisiko ollut helpompaa vain sijoittaa indeksi-ETF:iin ja antaa asian mennä omalla painollaan? Kenties. Mutta uskon myös oppineeni matkan varrella asioita, joiden uskon muokanneeni itseäni sijoittajana parempaan suuntaan.

Ovatko markkinat jo lähellä huippua?Yksi tapa tarkastella markkinoiden valuaatiota on Shillerin PE, jota käsittelin pari vuotta sitten nuorempana sijoittajana. Tuolloin Shillerin PE ennusti alle 2% vuotuiseen kasvuun seuraavina kolmena vuotena - mutta kuinkas kävikään? Nyt Shillerin PE on jo yli 27, ja ennustaa jo negatiivista kasvua. Ainoa hetki, kun kyseinen mittari on ollut merkittävästi tätä korkeammalla tasolla on ollut 2000-luvun vaihteen IT-kuplan aikaan. Edelliset pohjat nähtiin 7 vuotta sitten. Kuitenkin, edelleen, analyytikot jaksavat uskoa markkinoiden kasvuun.

Itse aion olla lähitulevaisuuden edelleen osakepainotteinen, mutta jopa nykyistä varovaisempi. Pyrin välttämään jo korkealle arvotettuja osakkeita, ja luotan jatkossakin arvosijoittamisen perussääntöön: osta, jos saat halvalla. Kasvuosakkeet ovat omalle sijoittamiselle kovin vieraita.

Nykyisen kaltaisessa tilanteessa uskon monen muunkin sijoittajan korostavan varovaisuutta. Jos näin on, he ovat herkempiä negatiivisille uutisille, ja siksi korjausliikkeet ovat mielestäni todennäköisiä. Tarkoittaako se, että osakkeista kannattaisi nyt luopua? Tuskin. Kasvua voi edelleen olla edessä ja halpoja osakkeita löytyy aina.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti