Numeronmurskaajagurun indeksinvoittava strategia: James O'Shaughnessy

Lue myös: Kasvusijoittamista indeksiä kovempaan tahtiin Martin Zweigin tapaan
Tämä blogikirjoitus on kahdeksas osa kymmenenosaista blogisarjaa

James O'Shaugnessy
James O'Shaugnessy

James on gurusarjan kahdeksas guru ja poppoon ensimmäinen, jonka strategia on rakennettu nykyaikaisia back-testaus tekniikoita hyödyntäen. O'Shaugnessy tunnetaan parhaiten bestseller-kirjasta "What Works on Wall Street", joka selittää hyvin seikkaperäisesti strategian, jonka James on back-testannut usean vuosikymmenen ajalta. Luonnollisesti kirja on saanut myös paljon kritiikkiä siitä, että strategian muodostamisessa on luotettu liikaa matemaattisiin korrelaatioihin, joiden ennustettavuusarvo on kyseenalainen.

Mutta on James ansainnut paikkansa tässä gurusarjassa, sillä vaikka kyseisen kirjan strategiaa kyseenalaistettaisiin, on James hullun rikas ja hallituksen puheenjohtajana, CEO:na sekä CIO:na  O'Shaugnessy Asset Managementissä - yrityksessä, joka hallinnoi miljardien dollareiden arvosta sijoituksia. Hänellä on myös maailman ensimmäinen patentoitu sijoitusstrategia, eli ei pöhkömpi sälli.

O'Shaugnessy loi erilaisia strategioita eri tyyppisille firmoille, mutta yksi näyttäisi nousseen lopulta muiden yläpuolelle: United Cornerstone Strategy. Strategia jakautuu kahteen osaan: viisi-kohtaiseen Cornerstone Value -strategiaan ja neljäkohtaiseen Cornerstone Growth -strategiaan.

United Cornerstone Strategy
Osa 1: Cornerstone Growth Strategy
  1. Pörssiarvo yli 150M, niillä on osakevaihtoa riittävästi ja käyttäytyvät jo ennustettavasti
  2. EPS systemaattisesti kasvanut viimeisen viiden vuoden ajalta
  3. Price-Sales -luku < 1.5
  4. Edellisen 3 kriteerin läpäisseistä yrityksistä, Relative Strength top 50 joukossa
Osa 2: Cornerstone Value Strategy
  1. Pörssiarvo yli 1B, antavat tasaisempaa tuottoa kuin pienemmät
  2. Osakekohtainen kassavirta yli markkinan keskiarvon
  3. Osakkeiden määrä (Shares outstanding), yli markkinan keskiarvon
  4. Edellisen 12-kuukauden myynti yli 1.5 kertainen markkinan keskiarvoon
  5. Edellisen 4 kriteerin läpäisseistä yrityksistä, top 50 osingonmaksajan joukossa
United Cornerstone Strategy käyttää kumpaakin ylläolevaa, ja strategian mukaan salkkuun tipahtelee parhaimmat osakkeet tilanteen mukaan, kummasta tahansa strategiasta. Välillä paino on kasvulla, toisinaan arvolla. Strategia on kovin yksinkertainen, mutta vaatii todella taustatyötä (tai hyvän tietokannan).

James O'Shaugnessyn strategian Track-record
Validea.com on seurannut strategian mukaisia 10 ja 20 osakkeen portfolioita vuodesta 2003 lähtien. Kun S&P 500 on kasvanut vuositasolla 3,5%, ovat Jamesin strategian salkut vastaavasti lihonneet 9,4% sekä 10,1%.

Loppusanat
Käsitellyistä strategioista O'Shaugnessyn strategia on ensimmäinen, joka kaksiosaisuudessaan mukautuu markkinatilanteen mukaan luonnollisesti. Tämä ehkä kannattaakin pitää mielessä: eri strategiat toimivat eri tavalla markkinatilanteesta riippuen. Strategiaansa ei kuitenkaan voi vaihtaa epäsystemaattisesti fiilispohjalta, vaan strategian vaihdon on oltava osa systemaattista, pitkäjänteistä strategiaa.

Hyvää alkanutta vuotta 2011!
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti