Indeksin voittaminen: yksinkertaista, muttei ilmaisia lounaita

Olen luonteeltani hyvin skeptinen. En usko ilmaisiin lounaisiin. Kun tutustuin ensimmäistä kertaa erilaisiin indeksit voittaviin systeemeihin, suhtauduin hyvin epäluuloisesti: "Miksi, jos sellaisia järjestelmiä on olemassa, kaikki eivät käytä niitä ja siten nakerra menetelmien arvon?"

Kirja jota luen listaa seuraavia järkevältä kuulostavia syitä:
  1. Ihminen on tunteellinen eläin ja luottaa helposti intuitioihinsa
  2. Järjestelmien seuraaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, mitä ei aina löydy
  3. Järjestelmien seuraaminen vaatii riskinsietoa, sillä niiden volatiliteetti on usein indeksejä suurempi
Periaatteessa kaikki pohjautuu siihen, että järjestelmien pitkäjänteinen, systemaattinen noudattaminen vaatii luottamusta ja luonnetta, jota harvalta löytyy. Erheydymme ns. "riplaukseen" ja trendikkäiden osakkeiden treidaukseen. Hyppäämme junaan ja siitä pois miten sattuu. Yritämme ajoittaa ostoja, vaikka se on todistetusti todella vaikeaa. Pelaamme yksinkertaisesti väärää peliä, tai peliä väärin.

Ajoittamisen vaikeus

Miksi se on niin vaikeaa? Merkittävin osa markkinoiden nousuista tapahtuu hyvin pienissä pyrähdyksissä. Vuosien 1926 - 2006 välisestä noususta, 99% tapahtui 4% kuukausien aikana. Jos sattui missaamaan nuo kriittiset 4% kuukausista, jäi tuotto prosenttiin koko potentiaalista - eli siitä, jos olisi holdannutkin indeksiä lähdöstä loppuun saakka.

Jos mielii päästä indeksin kanssa samoihin kasvulukemiin, täytyy arvata oikein kolme neljäsosaa kerroista. Asiantuntijatkaan eivät tähän pääse, saatika minä. Etkä todennäköisesti sinäkään.

Älä yritä pelata muita paremmin, pelaa eri tavalla

Benjamin Grahamin kenties tärkeintä perintöä on: ei kannata yrittää päihittää muita sijoittajia pelaamalla peliä paremmin - tulee pelata eri tavalla. Ja tähän arvosijoittaminen pohjautuu. Sen sijaan, että yrittäisi arvata "voittavaa hevosta" - yrittää ennustaa lähitulevaisuuden kurssinousuja ja -laskuja - tulee tutkia mitkä osakkeista ovat aliarvostettuja todelliseen arvoonsa nähden. Näillä osakkeilla on luonnollisesti enemmän nousuvaraa ja vähemmän laskuvaraa. On toki muitakin tapoja pelata "eri tavalla", ja pyrin palaamaan niihin myöhemmin.

Vielä kerran, ei ilmaisia lounaita

Eri tavalla pelaaminen tarkoittaa sijoittamistrategian valintaa ja sen orjallista seuraamista, tapahtui mitä tapahtui. Tämä ei ole helppoa, sillä ihmiselle on luontevampaa luottaa intuitioon, hypätä junasta lyhyen laskun aikana, vaihtaa strategiaa, kun toinen näyttää paremmalta ym. Sijoitustrategian seuraaminen usein kasvattaa volatiliteettiä, mikä näkyy salkun arvon heilahteluina. Pitkäjänteisyyttä omaavalle sijoittajalle tämä kuitenkin kannattaa, sillä jotkut menetelmät tuottavat selvästi indeksiä paremmin (esimerkki: Magic Formula)
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti