2019 - vuosi jolloin saavutin puoli miljoonaa ja suunnitelmallisen tekemisen tärkeydestä

Oikeastaan: suunnitelman turhuudesta ja suunnittelemisen tärkeydestä. Mutta perutetaanpa hieman.

Tänä vuonna tulen saavuttamaan 0,5 miljoonan euron omaisuuden.
Tällä hetkellä omaisuus jakautuu about näin:
Osakkeet: 82k€
Vertaislainat: 146k€
Asunto: 81k€
Käteinen: 53k€
Muu: 52k€
Yhteensä: 414k€

Pääomaa pitäisi siis kasvattaa 86k eurolla. Kuulostaako mahdottomalta perus pulliaiselle? Todellakin kuulostaa... paitsi jos. Puretaanpa osiin. Näistä:
 • 16k tulee vertaislainojen tuotosta
 • 10k tulee osakepoiminnoista
 • 18k tulee lisäsäästöistä
 • 15k tulee alle markkinahintaan ostetusta sijoituskämpästä
 • 2k tulee vuokratuotosta
 • 23k hyvällä onnella 😂
Onnea siis tarvitaan aivan kamala määrä. Osakemarkkinoilla ei toisaalta voi hötkyillä, mutta samalla täytyy onnistua volatiilissa markkinassa hyvissä ostoissa. Onneksi käteiskassaa on! Sukupolvenvaihdon avittamana pitäisi saada sijoituskämppä "hyvään hintaan".
"Muu"-kategoria on mm. auto, metsää, epälikvidiä kiinteistöä. Nämä eivät tuota mitään, on pitkälti toisin päin. Mutta arvo niillä on, jos myisi.

Suunnitelma on arvoton. Suunnittelu mittaamattoman arvokasta.

Tietenkään homma ei mene suunnitelman mukaan. Ja mitkä todennäköisyydet antaisit minulle saavuttamaan puoli miljoonaa? 50%? 10%? 1%?
Entä mitkä näistä todennäköisimmin tulee onnistumaan? Epäonnistumaan?
Mihin pystyn vaikuttamaan eniten?

Vertaislainojen tuottoon en voi juuri vaikuttaa, mutta toisaalta niissä on myös volatiliteettia vähiten. Voin kuitenkin vaikuttaa niiden määrään ja esimerkiksi ostaa lisää osakkeita dipeistä.
Osakepoiminnoilla voin vaikuttaa todella merkittävästi - erityisesti nyt, kun volatiliteettia on luvassa ja sitä myötä myös ostopaikkoja. Tarkoitus onkin pikku hiljaa tasapainottaa salkkua osakepainon puolelle.
Elämisen niukkuudella on toki merkittävä vaikutus säästämiseen. Tuo 18k on jo kuitenkin sen verran kunnianhimoinen summa, että sitä parempaan en edes halua yrittää.
Sijoituskämpän arvo on, mitä on. Sen kun saa ostaa 25% alennuksella markkinahintaan nähden, voi sillä saada verottoman lahjan. Tämä toki on huijausta, mutta olkoon.
Vuokralainen pitäisi hankkia mahdollisimman pian, että tuo 2k vuokratuotto oikeasti toteutuu.

Ja niin se onni 😂. Sen harteille jää vielä aika suuri kasa tarvittavia tuloja. Mistä se syntyy? Sitä ei vielä voi tietää, mutta oman firman perustamisideoita on.


Realististako? Ei ollenkaan.

No eihän tässä nyt ole oikeasti mitään realismia. Pelkällä onnenkantamoisella kun pitäisi nyhjäistä 23 000 euroa, ollaan tietenkin kovin kaukana todellisuudesta. Miksi sitten totean tämän olevan se vuosi, kun puoli milliä menee rikki? Siksi, koska se saa minut miettimään rajojani, ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.
Voisinko saada parempipalkkaista työtä? Ihan varmasti voisin ja olenkin alkanut keskustelemaan headhunttereiden kanssa.
Käteistä on aika paljon, se pitäisi laittaa tuottamaan. Odotanko dippejä vai sijoitanko? Täytyy tehdä ostosuunnitelma.
Voisinko sittenkin säästää yli 18k? Ehkä voisin, mutta joudun kyllä vakavasti harkitsemaan, mistä luopua.

Ja nyt kun lopputuloksena huomaan, että "ei se taida puoli milliä vieläkään ihan puhjeta", niin ei hätää! Ainakin olen miettinyt asian niin, ettei jälkikäteen tarvitse harmitella.

Ei ole väliä millaista vaurautta tavoittelet

Se, haluatko velattomaksi, säästää asunnon käteisosuuteen, ensimmäiseen sataantuhanteen, puoleen miljoonaan, miljoonaan tai suurempiin summiin, ei ole loppujen lopuksi merkityksellistä. Jopa suunitelma itsessään on melko arvoton. Se, että olet suunitelman tehnyt ja tiedät taloudellisen tilanteesi sekä eteenpäin vievät polut, on arvokasta. Tekemisen meininki ratkaisee. En minäkään neljälläsadallatuhannella eurolla aloittanut.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

8 kommenttia:

 1. Oman vertaislainasalkkuni tuotto lähentelee -30%:a.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jo on kurja! Missä palvelussa näin on käynyt? Toivottavasti ei ollut suuri potti!

   Poista
  2. vauraus.fi
   1000€ alkupotti.

   Poista
  3. No onpa hyvä, etten ole laittanut 200€ enempää sinne. Kokeilumielessä. Kehuivat kovasti, että tuoton pitäisi olla 9%.
   On täytynyt olla sitten vakuudettomia? Onkohan muilla kokemuksia vauraus.fi:stä?

   Poista
  4. Ei vielä paha, oma Vaurauden salkku startti 5100€ (aloitettu 2014). 5 Luottoa merkitty luottotappioksi suoraan, niiden arvo 530 (palautunut 134,89€), eli luottotappiota suoraan 400€. Mutta sitten onkin nämä "perinnässä" olevat, 3880€ (palautunut pääoma 1983,60€) eli perinnässä olevaa tappiota se 1900€, nuo ei varmaan tule ikipäivänä palautumaan tilille, ovat jumittaneet vuosi tolkulla samassa tilassa. Kaikki nuo ovat Vaurauden tekemiä luottoluokituksella A+ tai korkeampia, menee samaan kategoriaan nuo Vaurauden luottoluokitukset amerikkalaisten tekemät Subprime lainat konsanaan :)

   Poista
  5. Kävin Vauraudella keskustelemassa blogiyhteistyöstä ja sovittiin hinnasta yms, mutta sanoin että en voi varauksetta suositella heitä ilman omia kokemuksia. Laitoin tuon 200€ sen vuoksi, että jos heidän myyntipuheensa 8%-9% tuotosta pitää paikkansa, ei ole ollenkaan ongelma kertoa omista kokemuksistani. Kirjoitin kuitenkin rehellisyyden nimissä postin, joka käsitteli joukkorahoitettuja yrityslainoja sekä tuota omaa 200€ panosta tämän kyseisen palvelun kokeilussa. Eivät halunneet sitä julkaista. Jostain syystä keskustelut eivät edenneet mihinkään ja on ollut aika radiohiljaisuutta. Ovat saaneet muutaman muun blogaajan kyllä kirjoittamaan heistä.

   Mielestäni blogaamisessakin pitää joku vastuullisuus olla. Ihan mitä tahansa ei pitäisi kyllä lukijoilleen mainostaa, vaikka joku kuinka maksaisi. Kyllä mäkin voin toisen rahalla kirjoittaa jotain, kunhan voin allekirjoittaa joka sanan. Tämä alkaa näyttää siltä, että olen aika todella tyytyväinen, että keskustelut eivät edenneet mihinkään. Mutta katsotaan, varmaan kirjoittelen heidän kokemuksistaan ilman korvaustakin, mutta katsotaan millaisilla kokemuksilla.

   Poista
 2. Tuollaisten tuottoprosenttimainosten pitäisi kyllä herätellä. Ei vain maailmassa tuollaiseen tuottoon ole helppo päästä. 5% on aika normaali tuotto monessa sijoituksessa. Sen suuremmat tuotot saa aina suurella kasalla riskiä mukana ja tuotto tippuu sen vuoksi. Ajan kanssa pääomalle laskettu tuottoprosentti voi nousta jos sijoituskohde on hyvä: tyyliin Sammon osake tai 10 vuotta sitten ostettu vuokrakämppä. Jopa kasinoiden tuotto(ryöstö)tavoite on usein 5%, nykyään ehkä vähemmän. Jos haluaa riskillä suurempaa tuottoa, kannattaa valita sijoituskohde jota pystyy itse hallitsemaan. Vertaislainoissa näin ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Ja vertaislainoissa pitkän aikavälin riski on vielä melko tuntematonta. Vauraus-palvelun kohdalla hankaluuden tuo se, että lainavolyymi on aika maltillinen, jolloin hajautus on hidasta. Joukkorahoitettu yrityslaina voidaan myös kuitata konkurssilla, jos vakuuksia ei ole. Ja vaikka olisikin, eivät velkojat niitä täysmitallisina yleensä saa. Riskiä on.

   Poista