Olenko jo taloudellisesti riippumaton? Kulujen tutkiskelua

Raotetaanpa omaa kulurakennettani. Tämä oli mielenkiintoinen harjoitus ja ensimmäinen oppi oli, etten tiedä ihan tarkkaan kaikkia kulujani. En seuraa riittävällä tarkkuudella satunnaisia kuluja, jotta osaisin vastata, kuinka paljon esimerkiksi ostoksiin ja viihteeseen menee kuukausittain rahaa. Moni muu asia on paljon helpompi arvioida tai tarkistaa tarkkaan. Allaoleva piirakka on melko tarkka, mutta suuntaa-antava. Eri asioiden kokoluokista se kuitenkin antaa varsin oikean kuvan. 

Klikkaa kuva suuremmaksi

Noin 3 200 € nettokuukausituloistani kuluja on noin 1 800 €. Säästöön jää 1 400 €, eli noin 44 %. Viime vuonna säästöön jäi varsin merkittävästi suurempi osuus johtuen erikoistilanteesta.
Matkustaminen on suurin kulueräni. Hyvä niin. Ulkomaanmatkoja tulee tehtyä useita vuodessa - viime vuonna kahdeksan - ja saan siitä suunnattomasti sisältöä elämään.
Auto ei ole minulle täysin pakollinen, mutta ilman sitä kuluttaisin juniin, takseihin ja busseihin mittavasti enemmän. Uuden auton hankkiminen tullee tälle vuodelle ajankohtaiseksi, mutta harkiten.
Ruokaan voisin kuluttaa todennäköisesti vähemmän. Tämä on myös hieman epäselvä kuluerä itselleni.

Nyt kun sijoitusomaisuuteni arvo on noin 215 000 €, jos saisin tälle 7 % vuosituoton verojen jälkeen, olisi aikaa taloudelliseen riippumattomuuteen jäljellä kolmisen vuotta. 10% vuosituotolla olen jo nyt maalissa. Vain 4%:llakin vuosia olisi (enää) alle 11. Tällä hetkellä pelkästään vertaislainasalkkuni kattaa melkein kaikki kuluni.


Tiukkaa herkkyysanalyysiä tilanteeni ei vielä kuitenkaan kestä. Saa tehdä lujasti töitä, jos tuottojen haluaa pysyvän kymmenessä prosentissa useita vuosia putkeen. Olenko siis taloudellisesti riippumaton? En. Nykyinen elintasoni kattaa perustarpeeni, mutta tuhlaamiseen ei ole varaa. Tavoitteeni ovat merkittävästi korkeammalla. Tulen saavuttamaan riippumattomuuden hyvissä ajoin ennen 40 vuotispäivääni (johon on 6 vuotta), mutta tavoite on elää tuolloin todella vauraasti.

Tarvitaan siis edelleen ansiotuloja, sekä korkeaa tuottoa. Korkea tuotto on näistä paljon vaikeampi ja opittavaa on paljon. Markkinat elävät, eikä milloinkaan voi jäädä makaamaan paikalleen.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti