Toukokuu 2019 päivitys: yli 2000€ passiivista tuloa rikki!


Wau! Olipas se taas kuukausi! Mitään dramaattista ei kuulunut, paitsi että Lainaaja laittaa vertaislainatoiminnan kiinni!

Kirjoittelen nykyään toistakin blogia: The Wealthy Finn - pitkälti samalla aihepiirillä, mutta kansainväliselle kuulijakunnalle. Suosittelemaan laittamaan tuon blogin myös seuraukseen, sillä päivitykset tulevat ehkä sinne hieman nopeammin.

Mutta miten huhtikuu meni? 👇🏻

Huhtikuussa passiivista tuloa valui takaisin ensimmäistä kertaa yli 2000€. Siitä kun makselee 30% pääomatuloveroa niin käpälään jää vielä yli 1400€. On se mukava summa!

annualisoitu* tulo
Bondora 17% 759 €
Lainaaja 6% 555 €
Swaper 10% 227 €
Mintos 10% 207 €
Envestio 20% 156 €
Robocash 11% 92 €
Osingot 1% 83 €
Grupeer 12% 11 €
Asunnot 1 €
Agrikaab 32% 0 €**
Yhteensä 2 089 €
* Paras arvaus lopullisesta annualisoidusta tulosta
** Agrikaab tulouttaa kvartaaleittain

Jes! Seitsemänkymmentäprosenttisesti tavoitteessa!

Goal: 2,089 € / 3 000 € passiivisena tulona
70 %


6 687 € uusia sijoituksiaKuvassa siis näkyy kuukauden pääomamuutokset. Positiiviset luvut kertovat pääoman kasvattamisesta ja negatiiviset pääoman takaisinmaksuista. Lisäsin taas 4 000 € osakkeisiin seuraten ValueSignalin suosituksia. Swaperilla on hieman haasteita sijoittaa kaikkea haluamaani, joten pääoma on sitä myötä pienentynyt ja siirtynyt CrowdestorilleBondoraa pienennän tarkoituksella ja Lainaaja on ollut jo hetken vähentämispuolella. Lainaaja tosiaan kertoi lakkauttavansa vertaislainatoimintansa.

Varallisuus

Varallisuusjakauma näyttää nyt tältä:Hajautus on edelleen vinossa ja P2P-sijoituksissa on aivan liian suuri määrä verrattuna muuhun. Tarkoitus on syödä tuota osuutta hieman ja lisätä esimerkiksi osakkeiden sekä yritysjoukkovelkakirjojen määrää. Ilman satunnaisia juttuja kuten metsää ja autoa kakun koko on noin 398 000 € (edellisestä kuusta vähän jäänyt lisää käteistä).

Tarkempi katsaus 2089 € passiiviseen tuloonPassiivinen tulo otti aimo loikan 2 089 euroon! Tarkoitus oli saavuttaa 2 000 € raja ennen kesäkuuta, nyt se onnistui kuukausi etuajassa! Tämä johtui ihan vain siitä, että laitoin käteiskassan töihin. Iso osa käteiskassasta on todella lyhyissä lainoissa. Pääomaa palautuu kuukausittain muutaman kymmentä tuhatta takaisin, joten mikäli osakemarkkinat näyttävät ostopaikkoja, pitäisi likviditeettiä olla silti ihan sopivasti. Hieman toki rahojen hitaus aiheuttaa väkisinkin ajallista hajauttamista, mutta ei sekään huono juttu ole.

Lainaaja


Maaliskuussa Lainaajan korkoja tuli 555 €. Oli huono idea laittaa kaikkia munia samaan koriin 😟. Tällä hetkellä kuvittelen Lainaaja-salkun päätyvän sinne 8% tuoton tietämille pitkässä juoksussa. Tässä on suuri kysymys siinä, kuinka paljon ulosoton kautta saadaan vielä kerättyä.

Erikoisesti, vaikka Lainaajan salkku on yli 3x suurempi, kuin Bondoran, on sen tuotto pienempi. Toki Bondoran salkku on myös paljon tuoreempi.

Odottelen mielenkiinnolla, miten perintäprosessi toimii. Lainaaja ilmoitti laittavansa lapun vertaislainaluukulle, lainat kuitenkin juoksevat loppuun saakka.

Bondora


30 000 € pääomalla Bondorassa sai huhtikuussa 759 € korkoa. Se on 35% vuosituottoa! Ikävä kyllä Bondoralla ei ole takaisinostotakuuta ja lainoja jää jatkuvasti lisää rästiin. Koska haluan sijoittaa rahani hieman likvidimpiin kohteisiin, meinaan vähentää Bondoran salkkua ja katsoa miten se vaikuttaa tuottoihin.

Bondoran kohdalla tuottojen arviointi on vielä hieman hankalaa, sillä historiaa on kuitenkin melko lyhyeltä ajalta. Tein itselleni tätä varten Google Sheetsin, joka tarvitsee ainoastaan arvauksen myöhässäolevien lainojen perintäprosentista.Se antaa arvauksen sisäiselle korkokannalle 17%, kun Bondora ehdottaa 20%.

Eli tulen pienentämään Bondoran salkkua ja hajauttamaan rahojani likvidimpeihin kohteisiin. Tämän vuoksi Bondoran tuotto tulee varmasti laskemaan. Toistaiseksi ainakin olen ollut älyttömän tyytyväinen Bondoran tuottoihin, mutta laina-ajat ovat pitkiä, joten asia ehtii tässä vielä elämään.

Mintos


Jälleen tasainen kuukausi Mintoksessa - tykkään. Sain huhtikuussa Mintoksesta 207 €, mikä tekee noin 11,7% annualisoituna. Mintos on hyvä kulmakivi salkulle, sillä markkinapaikka on niin suuri, että sen luulisi kestävän hieman vastatuultakin. Olen tyytyväinen.

Swaper


Swaperin portfoliossa on nyt sellainen 25 862 € ja korkoja tuli 227 €, mikä on noin 11,7% annualisoituna. Olen lisäksi oikeutettu 2% lojaltibonuksiin, mutta vasta uusille lainoille tästä eteenpäin. Jos Swaperilla on lainoja tarjolla, jään kyllä palvelun käyttäjäksi, mutta hieman ryppäinä näyttää tulevan - tälläkään hetkellä ei ole yhtään.

RoboCash


Olen sijoittanut RoboCashin 10 000 €. Sen enempää palvelu ei anna toistaiseksi sijoittaa. Huhtikuussa tästä syntyi 92 € tuloja, mikä vastaa noin 11,5% annualisoituna. Kuten Swaper, RoboCash on myös siitä mukava, että rahat ovat kiinni lyhytaikaisissa lainoissa takaisinostotakuulla, joten jos ei koko pulju mene nurin, fyffet saa pikaisestikin takaisin tilille.

Twino

Täytyi avata tili myös Twinoon, joka on Euroopan kolmanneksi suurin P2P-markkinapaikka ja tarjoaa myös takaisinostotakuun. Vaikka Twino saa myös kritiikkiä, oli silkka vääryys, että se puuttui aiemmin listalta. No, ei enää! Lähdin Twinoon 1 000 € alkupanoksella, katsotaan ensi kuussa miten kävi.

Puuttuuko listaltani jotakin muuta vielä?

Grupeer

Alan todella tykätä Grupeerista. Markkinapaikalla on toistaiseksi vain 1000 € sijoitettuna ja niistä kertyi huhtikuussa 11 € korkoa - 13,4%. Suurin osa Grupeer-sijoituksistani on 13 % korolla amortisoiduissa yrityslainoissa. Näitä harvempi yrityslainaaja tarjoaa tällaisilla koroilla ainakaan. Amortisointi parantaa likviditeettiä ja vähentää riskiä. Grupee myös tarjoaa takaisinostotakuun lainoille. Ei hullumpaa!

Crowdestor

Lisäsin myös Crowdestorin salkkuun. Tätä joutui hetken odottelemaan, sillä muodostin mielipidettäni kyseisen markkinapaikan BuyBack-rahastosta. Se saattaa olla ihan yhtä hyvä, kuin muillakin, mutta läpinäkyvämpi. Projektit ovat aika härskeissä koroissa, joten katsotaan. Riskiä on pakko näillä koroilla olla ihan kunnolla.

Laitoin nyt ensimmäisen 6 000 € projektiin nimeltä INCH2 18% korolla ja se on auki vielä kesäkuun 5. saakka. INCH2:n projektisivulta selviää, että kyseisellä firmalla on aika jäätävä kasvu, pääsy sekä Venäjän, Aasian että Yhdysvaltojen markkinoille. En ymmärrä, miksi tuo projekti ei ole rahoitettu vielä tappiin. Ehkä siksi, että rahat ovat kiinni 24 kuukautta.

Agrikaab

Kameli voi hyvin! 🐪

Ostin siis kamelin Agrikaab-nimisen maatalousyrityksen kautta. Voit lukea kaiken firmasta englanninkielisessä arviossani. Kameli maksoi 1375€ ja Agrikaab maksaa maito-osingot kvartaaleittain, joten seuraavaa joutuu odottelemaan kesäkuuhun. Sitä on kuitenkin tulossa näillä näkymin 124 €! Tuo vastaa 8% kamelin arvosta ja neljä kertaa korotettuna vastaa 36% vuosituottoa. Huh. Hiki tulee.

Ilmeisesti on tilanne Mogadishussa hieman rauhoittunut. Agrikaab lähetti jo varoittelua, että rauhattomuuksien, jossa mm. tuhoutui heidän konttorinsa, vuoksi virkavalta on rajoittanut liikkumista niin, että maitotoimitukset kärsivät. Asia näyttää kuitenkin hieman lieventyneen, hyvä niin erityisesti paikallisille ihmisille.

Kiitos kun luit!

Kiva kun luit tänne asti. Mikäli matkani taloudelliseen riippumattomuuteen ja 3000 € kuukausittaiseen passiiviseen tuloon kiinnostaa, tilaathan blogit sähköpostiisi 👇🏻!


Ja etkai lähde ilman, että sanot moikka? 😊 👇🏻


Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

4 kommenttia:

 1. Miten sä Twinoon päädyit? Itse en sinne lähtisi sijoittamaan sen perusteella mitä siitä olen lukenut. Jopa niiden auditoija on nostanut esiin huolia sen jatkuvuudesta. Explore P2P:llä on hyvä yhteenveto http://explorep2p.com/twino-update/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipperkele. Taisi olla hetken mielijohde!

   Liian monessa paikkaa varmaan tullut vastaan, ollut riittävän pitkään markkinoilla, niin tein sen virheen, etten tehnyt kotiläksyjäni. No, ehti vasta reilu nelisen sataa euroa sijoittaa, ja lainat ovat lyhyitä, max 3kk.

   Kiva kun huomautit, peruutetaanpa koko Twino-hairahdus. Näyttääpä todellakin melko ikävältä touhulta tuo.

   Poista
 2. Aah. Näitä sattuu. Itse menin vahingossa pistämään rahaa ViaInvestiin vaikka olin jo aiemmin päättänyt olla sitä tekemättä koska ne ottaa ennakkopidätyksen. Noh tulipa se kokeiltua ja nythän osassa niistä ei sitä enää ole joten voi olla ihan varteenotettava vaihtoehto jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avasin itse ViaInvestiin tilin. On hyvä kerätä omakohtaiset kokemukset, koska muuten on vähän muiden mielipiteiden armolla. En meinaa kyllä suurta pottia Viainvestiin laittaa, koska näyttää ehkä vähän matalemmilta tuotoilta. Tällä hetkellä korot näyttävät olevan 9% luokkaa. Se ei toki ole huonosti sekään. Pitkässä juoksussa yhdeksänkin prosenttia todella matalan volatiliteetin tuottoja on paljon. Mutta on alustoja, joista saa enemmän näennäisesti samalla riskillä.

   Poista