Itsekuri: ominaisuus, joka parhaiten ennustaa menestystä



Itsekuri, kyky lykätä tarpeen tyydyttämistä.

Onko sinulla sitä? Mikäli on, on sinulla valtavan paljon suuremmat mahdollisuudet menestyä ja esimerkiksi rikastua.

Stanfordin yliopistossa tehtiin 60- ja 70-luvuilla yksinkertainen "vaahtokarkkikoe": Lapselle annetaan vaahtokarkki, ja kaksi vaihtoehtoa:

  1. Voi syödä vaahtokarkin heti, tai
  2. Odottaa 15 minuuttia, minkä jälkeen saa syötäväksi lisäksi toisen vaahtokarkin




Testin tarkoituksena oli mitata lapsen kykyä lykätä tarpeensa tyydyttämistä. Myöhemmin huomattiin tämän ennustavan menestystä äärimmäisen hyvin. Kun vuosien jälkeen lasten kasvettua aikuisiksi verrattiin hyvin suoriutuneita ensimmäisen vaahtokarkin syöneisiin, huomattiin monia mielenkiintoisia asioita. Tarpeen tyydytyksen lykänneet:

  • Olivat pärjänneet paremmin sekä koulussa että työelämässä
  • Olivat terveempiä
  • Kärsivät harvemmin huumeongelmista
  • Olivat harvemmin eronneita

Pohditaanpa päissämme, miten itsekuri ja kärsivällisyys liittyy säästämiseen ja sijoittamiseen. 

Päättelitte oikein.

Viime vuoden heinäkuussa National Bureau of Economic Research teki tutkimuksen yli seitsemänkymppisille amerikkalaisille, jossa kysyttiin seuraavaa:

Jos voit ottaa $100 nyt, tai odottaa vuoden ja saada suuremman palkkion, kuinka suuri palkkion pitäisi olla odottaaksesi?

Toisin sanoen, kuinka suuren tuotto-odotuksen haluaisit rahoillesi, ettet ottaisi niitä heti. Keskimääräinen pyydetty vuosituotto oli 54%.

Kun vastausta verrattiin vastaajan omaisuuden senhetkiseen arvoon, huomattiin kärsimättömyyden korreloivan selvästi matalamman vaurauden, huonomman terveyden, huonompien elintapojen sekä matalamman koulutustason kanssa. Mikä on syy-seuraus -suhde, sitä voi debatoida. Tuntuu kuitenkin kovin loogiselta, että tarpeen tyydytyksen lykkääminen eli itsekuri ja kärsivällisyys johtaisivat muun muassa siihen, että
  • tekee läksynsä ennen telkkarin eteen jumittumista
  • urheilee, vaikkei aina jaksaisi
  • onnistuu lopettamaan tupakoinnin
  • säästää, vaikka tekisi mieli jo ostaa uusi vimpain tai vaatteita

Onko sinulla itsekuria? Onnistutko lykkäämään tarpeen tyydyttämistä? Jos tämä ei ole luontaista, sitä pystyy harjoittelemaan. Mutta kuten aina: kaikkea kohtuudella.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

4 kommenttia:

  1. Kannattaa myös ottaa huomioon, että usein itsekuri on kuin varasto. Eri asiat kuluttavat varaston kapasiteettia ja lopulta toisesta täysin riippumaton asia voi johtaa itsekurin loppumiseen toisessa asiassa. Otetaan esimerkkinä: ostoksille mentäessä kannattaa syödä, koska muuten itsekurin määrä saattaa olla pienempi, kuin normaalisti ja tulee ostettua enemmän. Tämä on helppo huomata joka päiväisessä elämässä. Mutta sama efekti ilmenee muussakin päätöksenteossa ja asiayhteydet saattavat olla täysin riippumattomat. Ja tässä ihmisten erilaisuus ilmeneekin, miten suuri se varasto on ja miten sen jakaa eri asioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut kyseistä kirjaa. Olen muuten vain kiinnostunut asiasta. Pitäisi joskus lukea kyseinen kirja, koska se on hyvin suosittu monella eri alalla. :)

      Poista
  2. Oma itsekuri kohenee kun ennen ostosten tekoa pohdin montako tuntia kyseinen ostos vaatii työntekoa jonka johdosta monesti päätyy siihen että ostos ei ole tarpeellinen.

    Toinen säästämiseen motivoiva seikka on juurikin tieto siitä mitä blogissakin mainitset eli sijoittamalla säästetyn summan voin pistää rahat tekemään töitä puolestani.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus! Itse huomasin juuri ilmiön omalla kohdallani. Menin polttamaan rahaa parempaan autoon, vaikka vanhakin toimi erinomaisesti. Oppia ikä kaikki!

    VastaaPoista