Shillerin P/E ja analyytikoiden objektiivisuus


Kiinnitätkö huomiota analyytikoiden arvauksiin markkinoiden kehityssuunnasta? Oletko pohtinut, kannattaako analyytikon olla objektiivinen?

Lueskelen kirjaa nimeltä "Signal and the noise", joka käsittelee tilastollista ennustamista amerikkalaiseen tyyliin jaaritellen, mutta sisältää paljon mielenkiintoisi anekdootteja. Yksi näistä on analyytikoiden ennustukset markkinoiden suunnasta ja niiden taustalla vaikuttavat inhimilliset tekijät.

Markkinoiden ajoittaminen (osta ennen nousua, myy ennen laskua) on vaikeaa. On kuitenkin olemassa tapoja parantaa omia todennäköisyyksiään, katsomalla esimerkiksi "Shillerin P/E:tä", jolla on tilastollisesti merkittävä ennustekyky markkinoiden kehityksestä.

Shillerin P/E

Shillerin P/E jakaa nykyisen S&P 500:n edellisten 10 vuoden keskimääräisellä tulolla. Tällä hetkellä tuo luku on noin 24, mikä viittaisi yliarvostettuun markkinaan. Tämä viittaisi alle 2% vuotuiseen kasvuun seuraavan 3 vuoden aikana - todella vähän osakemarkkinoille. Analyytikot kuitenkin ennustavat vielä loppuvuodelle 2013 jopa 8% kasvua. Mitä tai ketä uskoa?

Analyytikon ei kannata ennustaa muita vastaan

Jos ajatellaan hieman mustavalkoisemmin, analyytikko voi ennustaa joko kasvua tai laskua. Ennustit kummin tahansa, se päätyy olemaan joko oikein tai väärin. Tarkastellaan näitä neljää skenaariota tarkemmin.

  1. Ennustat kasvavaa markkinaa muiden mukana ja päädyt olemaan oikeassa.
  2. Ennustat heikkoja markkinoita ja näin tapahtuu
  3. Ennustat kasvumarkkinoita, mutta markkinat hyytyvät
  4. Ennustat laskumarkkinoita, mutta markkinat kasvavatkin
Tilastollisesti markkinat kasvavat useammin kuin laskevat, joten pelkästään tämän valossa ensimmäinen vaihtoehto on todennäköisin. Tästä ei saa suurempaa mainetta tai kunniaa, koska suurin osa muistakin on varmasti ennustanut samoin.

Onnistuessaan ennustamaan heikon markkinan oikein, voi siitä olla henkilökohtaista hyötyä - ylennys, palkankorotus, bonuksia. Mutta ennustaminen on yleensä erittäin haastavaa.

Kolmas skenaario ei ole täysi katastrofi, varsinkaan koska todennäköisesti muut analyytikot ovat ennustaneet jotakin saman tyyppistä. Sellaista tilannetta ei olekaan, missä suurin osa analyytikoista olisivat ennustaneet markkinoiden käänteen laskuun etukäteen. 


Neljäs skenaario sen sijaan on, oikea uraitsemurha: pauhaat markkinoiden tuhosta ja suosittelet siirtämään painon pois osakkeista johonkin turvallisempaan. Osakemarkkinoiden noustessa suurin osa kollegoistasi päihittää sinut työssään, jäät naurunalaiseksi ja saat potkut.

Uskoako analyytikoita vai ei?

Niin, siinäpä pulma. Tilastollisesti S&P 500 ei pitäisi kasvaa kovaa haipakkaa ennen kuin yhtiöiden tulot kasvaisivat merkittävästi - ei 8% vuodessa, saati puolessa vuodessa. Mutta analyytikoiden konsensus on, että näin tapahtuu ja markkinat jatkavat kasvuaan. Analyytikolla ikävä kyllä on paljon parempi olla samassa veneessä bull-markkinoiden puolestapuhujien kanssa, kuin bear.

Toisaalta, mitä väliä sillä on? Ei tässä vaihtoehtojakaan ole, kuin uskoa pitkän ajan trendeihin ja pitää osakkeistaan kiinni, vai?
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

1 kommentti:

  1. En ole miettinytkään koskaan että Shillerin p/e voisi olla apunani ison kuvan suhteuttamisessa omaan salkkuun ja mahdollisiin ajoituksiin. Mutta miksipä ei. Olen pyrkinyt hyödyntämään lähinnä RSI:ta tai momentumia ylipäätään.

    Tulevan salkkuni pickeistä osa tulee olemaan Buy 'n Hold, joten niiden kohdalla purjehditaan täysin purjein myös makromyrskyihin. Ja uskotaan pitkän ajan trendeihin. :)

    VastaaPoista