Kuinka suuren osan säästöistään kannattaa laittaa PS-tilille?

Tässäpä varsinaisen monisyinen ongelma: kuinka suuri osa sijoituksistaan ja säästöistään kannattaa siirtää PS-tilille? Heti alkuun mainittava, että aihe on liian vaikea minulle laskea täydellisesti. Mutta arvioida voi melko pitkälle, jotta pääsee ainakin suurinpiirtein oikeaan suuruusluokkaan.

Koko PS-tilin järkevyys riippuu tietenkin täysin omasta tilanteesta, kuinka paljon voi säästää, kuinka paljon meinaa kuluttaa, missä vaiheessa rahoja alkaa tarvitsemaan ja niin edelleen. Itseäni kiinnosti lähinnä se, missä suuruusluokassa tuo PS-tilin osuus kannattaa pitää: 0%? 10%? 50%? 100%? Lopulta päädyin siihen, että  noin 5%-15% voisi sopia minulle, mutta tuskin enempää, koska ajattelin alkaa syömään säästöjäni ennen eläköitymistäni. Itselläni ei siis (ainakaan vielä) ole PS-tiliä, mutta sellaista kyllä harkitsen.

Allaoleva esimerkki on aika fiktiivinen, mutta ihan realistinen.

Klikkaa kuvaa avataksesi esimerkin

Laskelmien oletuksia

Tein laskelmat sillä oletuksella että sijoitusvuodet käydään vaikka töissä ja kerätään varallisuutta, kun eläkeikään on noin tuon verran vuosia (eli koska PS-tili erääntyy). PS osuus ilmoittaa, kuinka suuren osan varoista pyrkii sijoitusvaiheessa laittamaan PS-tilille. Vuosituotto on ennakoitu tuotto sijoituksilleen yhteensä. Kuukausisijoitus on euroissa kuukausittain sijoitettava määrä (tosin, lasken vuositasolla, jolloin pieni korkoa-korolle vaikutus on todellista pienempi). Salkun kiertonopeus on oikeastaan keskimääräinen osakkeen holdaus aika, eli kuinka pitkässä ajassa kaikki salkun osakkeet vaihtuvat uusiin.
Inflaatio luonnollisesti vaikuttaa aivan älyttömän paljon näin pitkäkantoisissa laskelmissa.
Varojen nostoaika alkaa sijoitusvuosien jälkeen, jolloin oletetaan, että kuukausisijoitukset vaihtuvat kuukausinostoihin. Tälloin voi vielä määrittää, kuinka suuren %osan myyntivoitoistaan haluaa siirtää PS-tilille.

[Edit 24.1.2011] Huomasin että tuo salkun kiertonopeus oli ihan väärin laskettu. Tein nyt uuden tavan ottaa huomioon tuon, joka hieman suosii tavallisia tilejä, muttei tavattoman paljoa.

Voitte kokeilla omia arvojanne tuohon, siitä minulla on toinen versio itselleni tallessa. Jos kokeilette omia arvoja, pitäkää huoli, etteivät tilit ole miinuksella missään vaiheessa.

Miten optimoin?

Pitkäaikaisessa suunnittelussa on syytä pitää monta asiaa mielessä. Jos optimointia katsoo matemaattisesta näkökulmasta, tulisi tavallisen sijoitustilin sisältää juuri sen verran osakkeita, että ne on juuri kuluttanut nollaan ennen PS-tilin raukeamista. Realistisesti ottaen on kuitenkin syytä pitää jonkinlaista turvamarginaalia "pahan päivän varalle", joten eläköityessä, tavallisella tilillä on syytä olla vielä katetta reilustikin. Jos taas tuon tilin kate on eläköityessä todella suuri, ei PS-tiliä käytä tehokkaasti hyväkseen.

Kannattaa myös tarkistaa kaikki oletuksensa, ja jos on epävarma, arvioi mielummin alakanttiin. Arvoja muuntelemalla voit tehdä herkkyysanalyysiä PS-sijoitusstrategiallesi. Suurin vaara on kuitenkin tehdä liian optimistinen strategia, jolloin varansa nostaa liian aikaisin.

PS-tilin hyödyt?

Laskelmia voi samalla käytää PS-tilin hyötyjen laskemiseen pitkällä aikavälillä. Pienilläkin eroilla on näin kauaskantoisissa laskelmissa merkittävä vaikutus.

Varsinkin alkuvaiheessa, kun PS tili on euromääräisesti pieni, tulee tehokas hajauttaminen olemaan PS tilin sisällä vaikeaa. Tässä tilanteessa joutuu joko hajauttamisesta joustamaan, tai sijoittamaan ETF:iin.

Laskelmat ovat suuntaa antavia

Painotan vielä kerran, että laskelmat eivät missään nimessä ota kaikkea huomioon (koska haluat ostaa talon? auton? koiran? Kasvaako/pieneneekö kk-sijoituksesi? yms.). Tavoite oli tehdä yksinkertaistettuja laskelmia ja päästä jonkinlaiseen prosenttiosuuteen, kuinka iso osa sijoituksistaan on järkevää kanavoida mahdolliselle PS-tilille. Päädyin siihen, että aika pieni osa, riippuen siitä, kuinka kaukana sijoitusvuosien loppu on eläköitymisestä.

Mitä jäi käteen?

PS-tilin hyödyt ovat kyllä olemassa, mutta PS-tiliä tulee käyttää todella harkiten. Kuitenkin jo pienellä määrällä, PS-tilien hyödyt tulevat pitkässä juoksussa esiin. Kannattaa siis harkita, mutta tapauskohtaisesti vaikkapa tarjoamaani laskuria hyödyntäen.

Kommentoikaapa, jäikö jotakin todella oleellista ulkopuolelle?
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti